Dotekomanie.cz

Nokia a její útok na Google Nexus 7

Nejnovější počin Googlu na poli tabletů ještě ani nevyšel a už má problémy. Tablet, který je dostupný v 199 a 249 dolarové verzi, si finská firma vyhlédla jako ideální cíl pro útok s vidinou financí od Googlu a Asusu. Ti už to mají i tak dost komplikované kvůli nastavení ceny tohoto zařízení.


Cena tohoto tabletu je velmi důležitá, jelikož Google tak pouze následuje podobný krok, který se svým tabletem Kindle Fire udělal americký multimediální obr Amazon. Nokia chce využít v tomto souboji své obrovské patentové portfolio.

Nokia tvrdí, že její právníci nalezli technologii, kterou Google a Asus v Nexusu 7 používají a na kterou má Nokia patent. Jedná se pravděpodobně o patent na IEEE 802.11 Wi-Fi standard, který bude pravděpodobně nemožné obejít bez razantního zásahu, pokud se porušení potvrdí. Nokia ve svém prohlášení nicméně nevystupuje podobně jako Apple a nechce pozastavit prodeje tohoto zařízení, ale chce, podobně jako to udělal s většinou androidích výrobců Microsoft, aby s ní tyto firmy uzavřely licenční smlouvu na tuto technologii.

Pro Nokii tento krok dává mnohem větší smysl, jelikož pokus o zákaz prodeje by se nepříjemně táhnul a pošramotil by i poslední kousky pověsti, kterou má. Navíc by z něj Nokia nezískala žádné peníze, protože se zatím tabletovému trhu nevěnuje a tak směruje pouze na získání co nejvíce financí. Zástupci Googlu a Asusu se k strategii obrany ještě nevyjádřili.

Zdroj: The Inquirer

Exit mobile version