Dotekomanie.cz

Apple dostal novou vražednou hračku – sbírku klíčových patentů

Už je to nějaká doba, co v segmentu mobilních zařízení zuří válka, která se dost liší od té standardní tržní, a kterou mnoho lidí tolik nevnímá. Je to válka v níž jsou zbraněmi patenty a soudní žaloby a je to válka, ve které je Apple velmi úspěšný a v minulosti velmi tvrdě útočil specificky na výrobce androidích zařízení. Podle nejnovějších zpráv se tento trend v blízké budoucnosti nezmění, ba naopak velmi přiostří.

Apple totiž dnes od amerického patentového úřadu dostal dárek v podobě 25 nových patentů, mezi nimiž se skrývá několik velmi nebezpečných zbraní nejen proti některým výrobcům, ale také proti Androidu jako celku. Jedním z nich je totiž patent pro „Zobrazování elektronických listů a dokumentů v grafickém uživatelském prostředí“, který pokrývá značné množství, ve smartphonech běžně užívaných, prvků, jako jsou widgety, seznamy a panely použité v aplikacích jako přehrávač hudby, mapy, email nebo fotoaparát. Další z velmi důležitých částí tohoto patentu je zahrnutí multi-touch gest do uživatelského prostředí, což je další funkce, kterou standardně používá naprostá většina operačních systémů určených pro chytré telefony.

Není to ale jediný patent. Americké úřady Applu také udělily například patenty na:

Jaké budou mít tyto patenty dopad na mobilní trh, především na výrobce, Google a samotný Android, teď ještě není známo, ale troufám si předpovídat, že to rozhodně nebude nic pěkného a že na to nejvíce doplatí koncoví uživatelé v USA. A my v Evropě můžeme jen doufat, že Applu něco podobného neprojde i u nás.

Zdroj: Wired

Exit mobile version