Dotekomanie.cz

Spuštění LTE chystá pravděpodobně také T-Mobile

Včera se internetem prohnaly informace o tom, že se O2 chystá 19. června spustit LTE síť ve svých stávající kmitočtech. Konkurence ovšem nezahálí a další komerční spuštění již teď chystá T-Mobile.

Veškeré licence, které měly naši operátoři a provozovali na nich SM sítě (jedná se o pásmo 900MHz a 1800MHz), nebyly technologicky neutrální. V úterý 17. dubna požádalo O2 Český Telekomunikační Úřad o změnu a Úřad jim vyhověl. Příděly v pásmech 900MHz a 1800MHz jsou nyní technologicky neutrální a operátor zde může spustit, co chce. O2 dlouho nezahálelo a během včerejšího dne pronikly na internet informace o brzkém spuštění LTE.

Ovšem jedna důležitá věc médiím zatím unikla. Ve stejný den, tedy 17.dubna, požádal o udělení technologické neutrality svých kmitočtů také T-Mobile, což značí, že v brzké době bychom se mohli také dočkat spuštění LTE v podání tohoto operátora. Vodafone zatím o nic nepožádal.

Znamená to, že operátoři se pustli do boje? Neskrývá se v těchto unáhlených rozhodnutí i skrytá informace, že by měl na český trh vstoupit silný hráč? Nadále budeme sledovat celé dění a budeme vás informovat.

Zdroj: ČTÚ, ČTÚ 2

Exit mobile version