Dotekomanie.cz

Šetříme za volání pomocí internetu

Nedávno jsme se vás na naší Google+ stránce zeptali, jestli využíváte svůj mobil také na volání přes internet. Za odpovědi vám děkujeme a jsme rádi, že jste se zúčastnili této ankety. Pojďme se tedy společně podívat, jak to dopadlo.

Jak můžete vidět, výsledky ankety jsou velmi těsné, ovšem nejvíce využíváte Skype a Voocall. V závěsu se drží Google Talk a Viber. Šestnáct procent z vás vůbec nevyužívá volání z internetu přes mobil.

Ještě před tím, než přejdeme na konkrétní popis, je potřeba zmínit, že pro správnou funkčnost musíte být připojeni k internetu přes WiFi nebo 3G.

Skype

Společnost založená v roce 2003 Niklasem Zennströmem si během několika let svého působení na trhu vytvořila jedinečnou pozici a dnes Skype využívá několik miliónů lidí. Skype umožňuje uživatelům chatovat a telefonovat s možností využití videa. Hodně z vás používá právě tento program, který je dostupný pro PC, Mac, Linux, Android, iOS, Windows Phone i Symbian.
Volání mezi účty Skype je zadarmo, za zakoupený kredit můžete potom volat takřka po celém světě. Při základním předplaceném tarifu voláte do mobilních sítí České republiky za 3,50 Kč, na pevnou potom za 50 haléřů. Tarifikace je sekundová, kompletní ceník naleznete na webu.

Viber

Viber je jednoduchá aplikace pro uživatele smartphonů, umožňuje telefonovat mezi sebou zdarma. Dostupná je na oficiálním webu pro všechny hlavní mobilní OS. U Androidu je však problém s kompatibilitou aplikace, proto si raději na fóru zkontrolujte, jestli je váš mobil mezi podporovanými.

Google Talk

Alternativa od velkého Googlu umožňuje chatování, telefonování a videohovory. Oficiální aplikaci Talk byste měli najít v každém telefonu s OS Android. Aktuální verzi najdete také na XDA. Pokud vlastníte iPod, iPad nebo iPhone můžete zkusit aplikaci Vtok, která sice není od Googlu, ale umožní vám Talk využívat. Stahovat ji můžete z iTunes.

Veškeré přenosy mezi uživateli jsou zdarma, za volání do mobilních sítí zaplatíte 3,60 Kč/min, minuta hovoru do pevné linky vás bude potom stát 70 haléřů. Kompletní ceník naleznete zde.

Voocall

Voocall je tak trošku jiný než předešlé služby. Jedná se o českého VOIP operátora, který se už nějakou tu dobu snaží prosadit na poli virtuálních operátorů, ale zatím se mu to nepodařilo. Jeho služeb může využívat prozatím každý. Vlastníci chytrých telefonů můžou volat přes WiFi nebo 3G. V případě, že jste na EDGE, GPRS nebo jednoduše nemáte chytrý telefon, tak máte možnost vyzkoušet Callback (služba fungující na základě toho, že odešlete SMS s číslem, na které chcete volat a Voocall vám zavolá zpět).

Cena volání do všech sítí je 1,50 Kč za minutu,  na pevnou to je v případě standardního volání přes internet 0,60 Kč. Jestliže využijete Callback, jsou ceny dvojnásobné. Během registrace vyplníte jen své telefonní číslo a hlavní výhodou je, že nikde nezadáváte své osobní údaje. Na začátek dostanete 10 Kč, abyste si mohli službu vyzkoušet, přičemž každý měsíc je účtován symbolický poplatek 1 Kč za vedení účtu. Celá služba potom funguje na předplacené formě (kupujete si kredit). Účtování je opět po sekundách. Více o nabídce naleznete na webu společnosti.

Pro shrnutí

Opakování je matka moudrosti, proto si pojďme nabídky shrnout:

Aplikace Skype Viber Google talk Voocall
Volání mezi sebou ZADARMO
Cena – mobilní sítě 3,5 Kč (17,5¢) 3,6 Kč (18 ¢) 1,5 / 3,0 Kč
Cena – pevná linka 0,5 Kč (2,2 ¢) 0,7 Kč (3,6¢) 0,6 / 1,2 Kč
Tarifikace 1+1
Web skype.com viber.com google.com/voice voocall.cz

Volání s využitím internetu vám může usnadnit život, a pokud nejste zrovna aktivní uživatel a voláte jen občas, můžete ušetřit až 70 %. Tarifikace u všech poskytovatelů je stejná, a tak se nemusíte bát, že byste platili něco, co jste vůbec nevyužili.

Exit mobile version