Dotekomanie.cz

Dvojitá recenze tabletů Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus a 7.7 [video]

Dostali jsme možnost otestovat dva tablety najednou. Oba jsou od Samsungu a oba nesou název Galaxy Tab. Jeden disponuje displejem o úhlopříčce 7″, na druhém zářila obrazovka o rozměru 7,7″.

Veškeré podstatné informace naleznete ve videu, ale určitě nebude na škodu, když některé subjektivní pocity zmíním i zde. Oba tablety mají solidní konstrukci, nezaznamenal jsem jediné zavrzání nebo nepříjemný pocit, že by se něco mělo rozbít. O něco lepší pocit jsem měl z Galaxy Tabu 7.7, jehož hliníkové tělo působilo skutečně velmi bytelně.

Výkonově na tom jsou obě zařízení podobně. Větší tablet má sice o něco vyšší takt dvoujádrového procesoru, ale také vyšší rozlišení displeje. Běžný pracovní projev obou tabletů byl v podstatě totožný. V případě spuštění graficky náročné hry se Galaxy Tab 7.0 Plus lehce zadýchával a Galaxy Tab 7.7 ho nechával v tomto souboji za sebou.

Displeje jsou naprosto rozdílné. V menším Tabu je typ TFT, model 7,7 září ostrými barvami Super AMOLED. Je těžké říct, který je lepší. Vyšší rozlišení u 7,7″ tabletu se projevilo jemnějším obrazem, na druhou stranu displej v šeru až příliš září i na nejnižší stupeň podsvícení. Na Galaxy Tabu 7.0 Plus se příjemně čtou dokumenty, ale při hraní her a sledování filmů jsou barvy nevýrazné. Zde asi záleží na tom, jakou technologii preferujete a k čemu tablet hodláte využívat. Použitá technologie také určuje barvu prostředí systému Android (displeje AMOLED mají nižší spotřebu při černé barvě – prostředí je tedy tmavé).

Ve videu několikrát zmiňuji poměr stran displejů. Pokud budu prezentvoat svůj osobní názor, je 4:3 ideální. Proto bych z těchto dvou volil Galaxy Tab 7.7, který má poměr stran 16:10, oproti 16:9,3 u menšího Galaxy Tabu 7.0 Plus. Menší tablet (nejen) mi připadá příliš úzký.

Měli bychom se také podívat na ceny obou zařízení. Nejnižší cena Galaxy Tabu 7.0 Plus je podle Heureky ke dni 23. 4. 2012 10 180 Kč. Průměrně se však cena pohybuje kolem 11 000 Kč. U Galaxy Tabu 7.7 je to s cenou o něco horší. Cena ve stejný den začínala na 13 490 korunách. Průměrně se pak pohybovala mezi 14 000 a 15 000 korunami. Rozhodnutí zda je to cena vysoká, či nikoliv necháme na vás. Snad vám v tomto soudu pomůže náš článek a video.

Co jste na videu neviděli

S oběma tablety jsem vyzkoušel bluetooth myš a klávesnici (bohužel ne najednou). Obě připojená zařízení fungovala bez problémů. Externí klávesnice měla jednu zajímavou vlastnost. Pokud byla nastavena v zařízení klávesnice Samsung, měla bluetooth klávesnice české rozložení. Pokud jsem nastavil Smart Keyboard, klávesnice se začala chovat, jako by měla anglické rozložení.

Zajímavé také bylo to, že Galaxy Tab 7.7 v sobě měl nějakou (pravděpodobně) softwarovou chybu, která způsobovala občasné upozornění, že „USB zařízení bylo odpojeno“, ačkoliv předtím žádné zařízení připojeno nebylo.

Pokud bych měl porovnat systém Android Honeycomb, na těchto malých tabletech od Samsungu, a iOS 5.1, který jsem měl možnost vyzkoušet na novém iPadu, musím říct, že jsem ve slepé uličce. Android nabízí obrovské možnosti úpravy systému jako takového. Nejdůležitější je pro mě mezi těmito úpravami možnost změny klávesnice. Dále se mi samozřejmě líbí widgety na ploše a k zahození nebyly ani mini aplikace dodávané Samsungem. Pro iOS by hovořila naprostá plynulost systému, okamžité reakce a stabilita aplikací. Mám-li vyřknout závěr, pak říkám, Android na tabletu ano, ale rozhodně na tabletu s rozměrem podobným iPadu, tedy zhruba 10″ (pro mě idálně i s poměrem stran více se blížícím hodnotě 4:3).

Malé tablety (7 – 8 palců) mě osobně nijak zvlášť neoslovily, ačkoliv zrovna testovaná zařízení se tvářila jako velmi dobrá volba. Problém může být v tom, že denně využívám Galaxy Nexus (taktéž vyráběný Samsungem), který má úhlopříčku 4,65″ a do 7″ tabletu tak už nemá daleko.

Nyní už je ale čas na video. Podívejte se na něj a udělejte si názor sami. Můžete se s námi pak v komentářích podělit o to, jak na vás testované tablety působí, jak vám vyhovují jejich rozměry, případně co byste na nich vylepšili.

Exit mobile version