Dotekomanie.cz

Nový iPad a iOS z pohledu „androiďáka“ [videa]

Do rukou se mi dostalo velice zajimavé zařízení od společnosti Apple. Jak asi tušíte, jedná se o nový iPad, tedy iPad třetí generace. Jak na mě, jako na uživatele systému Android, toto opěvované i zatracované zařízení působí?


Nejprve musím říct, ze je to má první takto podrobná zkušenost s tabletem i se zařízením společnosti Apple. Snažil jsem se být objektivní a nenadržovat ani jednomu systému (tedy ani iOS, ani Androidu). Nyní ale už k tomu, co jsem o tabletu stihl zjistit.

Pokud chcete základní informace o hardwaru, podívejte se na první video. Zde pouze zdůrazním displej s obrovským rozlišením 2048x1536px. Displej je ústředním prvkem celého zařízení. Nejen, že zabírá téměř celou přední stranu, ale zaujme i jemností zobrazení, která je skutečně excelentní. Aby všechno nebylo jen dokonalé a krásné, musím říct, že jsem si všiml, že displej nezobrazuje správně černou. Jsem zvyklý na Super Amoled displej v telefonu Galaxy Nexus. V přímém srovnání je černá na Nexu o něco tmavší. Na druhou stranu bílá je bělejší na displeji iPadu.

Pro srovnání jsem ještě připravil snímky displejů (zleva) nového iPadu, telefonu Galaxy Nexus a LG KP500. Vidíme, že hustota bodů na iPadu je ze všech tří zařízení nejvyšší. Také si můžeme všimnout toho, že iPad má pro každý sub-pixel (červená, zelená, modrá) vlastní diodu, kdežto Galaxy Nexus některé barvy sdílí.


Černé pixely na Nexu jsou skutečně „zhasnuté“, na iPadu stále lehce prosvítá rastr. To pak způsobuje zmiňovaný rozdíl v podání černé barvy.

Co mi trochu kazilo radost z jinak perfektního displeje, byly některé ovládací prvky aplikací, které působily rozmazaně. Vysvětluji si to tím, že nebyly připraveny pro takovéto rozlišení a iPad si prostě neporadil s jejich vyhlazením. Spravit by se to mělo s updatem té které aplikace.

Nyní je čas na první video a krátké představení zařízení iPad 3. generace včetně prvních dojmů „androiďáka“ ze systému iOS.

Máte-li pocit, že první dojmy byly veskrze dobré, pak máte pravdu. Pak jsem si ovšem s iPadem začal hrát, hledat chyby a nedostatky a kdo hledá, najde. Našel jsem a podělím se o ně ve druhém videu, na které se můžete podívat právě teď. (Nebojte se, ve videu nejsou jen nedostatky, ale i vlastnosti, které na mě udělaly dojem.)

Ve videu jsem docela sepsul klávesnici v systému iOS. Abyste nemohli říct, že jsem se s klávesnicí nesnažil sžít, pokusil jsem se na novém iPadu psát článek. Vydržel jsem dva odstavce a musel jsem vzít do ruky Nexus, na kterém jsem napsal zbytek. Napsat jednu stranu na Nexu mi trvalo stejně dlouho, jako vyťukat první dva odstavce na iPadu. Jsem zvědavý, jak budu mluvit, až srovnám psaní na tabletu s Androidem (nyní nemám žádný k dispozici, ale prozradím, že se můžete těšit na netradiční recenzi) se zkušeností ze psaní na iPadu.

Kdybych nebyl zvyklý na Android, určitě by některé nedostatky iPadu odpadly. Na druhou stranu ani Android není dokonalý a až se pustím do recenze některého zařízení s tímto operačním systémem, také se dočkáte kritiky.

Nový iPad nyní poputuje ke kolegovi Michalovi Královi, který je naším specialistou na produkty společnosti Apple a zařízení se systémem iOS. Krom toho je také jejich velkým fanouškem, takže jsem sám zvědav, jak a kde se naše názory potkají či naopak minou.

Představené zařízení můžete zakoupit například u iTouch Apple Premium Reseller ve Zlíně.

Exit mobile version