Dotekomanie.cz

Nokia dostala vlastní patent pro „slide-to-unlock“

V říjnu minulého roku byl Applu přiznán další důležitý patent. Tenkrát se jednalo o typické gesto sloužící k odemknutí obrazovky.

Apple se snaží své patenty tvrdě uplatňovat a nejinak tomu bylo i zde. Dnes byl ovšem finské společnosti Nokia udělen patent na odemykací gesto, které je přímo nazvané slide-to-ulock, tedy stejně jako u Apple iOS produktů. Mezi oběma gesty je ale rozdíl. U Applu displej odemykáte podle předem dané trajektorie, kdežto Nokia sází na multifunkční gesta, která budou přiřazena k různým akcím. V praxi to tedy vypadá tak, že budete posuvníkem přejíždět přes nastavené aplikace a ta, kterou jakoby zakryjete kruhem, bude spuštěna. V praxi jsme tuto novou odemykací obrazovku zatím neviděli.

S uvedením zmiňovaného patentu je to na vážkách. Nokia o něj žádala již v roce 2007 a za 5 let možného vývoje jsme nespatřili prakticky nic. Patent byl pravděpodobně určen pro dotykové Symbiany, které svoji éru nedávno ukončily. Poslední model s dotykovým operačním systémem Symbian byl představen v únoru na MWC. Nyní již budou chytré Nokie pracovat pouze s operačním systémem Windows Phone, kde se s největší pravděpodobností tento patent neuplatní.

Zdroj: ubergizmo.com

Exit mobile version