Dotekomanie.cz

Stabilita: iOS vs Android

Dnešní smartphony jsou v některých ohledech až moc chytré, ale jak si vybrat ten správný a se stabilním systémem? Touto otázkou se začne zajímat téměř každý a při rozhodování mezi operačními systémy hraje velkou roli tížená stabilita systému. Přece nikdo nechce mít super smartphone, který je nestabilní a neustále nějaká aplikace kolabuje. Dnes si můžete vybrat z několika systémů (mobilů), iOS, Android, WP7, Symbian, Bada atd.

Čistý operační systém na mobilu zůstane málokomu, většina majitelů smartphonů ihned začne instalovat nejrůznější aplikace. Zde se již objevuje zmiňovaná nestabilita systému a hlavně aplikací. Takže můžeme podle toho posuzovat stabilitu systému jako takového s obsaženými aplikacemi. Dnes se podíváme na 2 největší rivaly, iOS a Android, zejména na stabilitu aplikací na těchto systémech.

Výzkumná společnost Crittercism se zabývá analýzou pádů mobilních aplikací a nyní zveřejnila výsledky pro iOS a Android. Dnes si je porovnáme a možná budete překvapeni. Crittercism získala data z 214 miliónů aplikací, které jsou běžně dostupné na trhu. Výzkum probíhal od listopadu do prosince roku 2011, také jsou zohledněny verze systémů.

Z prvního grafu lze vyčíst, že je na tom hůře systém iOS. Zde se nerozlišovala verze systému, ale pokud se právě podíváme na jednotlivé verze a pády aplikací, tak je na tom nejhůře nejnovější iOS 5.0.1.

Na tomto grafu si lze všimnout také roztroušení operačních systémů. Zde jasně prohrává iOS, ale můžeme se podívat také na to, které zařízení s iOS je nejvíce zastoupeno.

Samozřejmě musíme myslet na to, že iPhonů je daleko více. I tak jsou výsledky překvapivé, nemyslíte? Ani u nás jsme nečekali to, že iOS je méně stabilní systém. Samozřejmě je tu otázka, jak bylo v celém výzkumu a následné analýze postupováno. Nemůžeme tuto statistiku brát doslovně, dokud nebude k dispozici další výzkum od jiné společnosti, která potvrdí výsledek nebo jej vyvrátí.

Zdroj: forbes.com


Co si o tom myslíte?

Exit mobile version