Dotekomanie.cz

Google patenty: odemknutí displeje a notifikace

Společnost Apple se snad při každé patentové přestřelce ohání svým oblíbeným Slide-To-Unlock. Dokonce má na tento způsob odemykání displeje mobilního telefonu patent, který získal v roce 2011. Ten platí pouze na území USA a jak mnozí zasvěcení vědí, Apple nepřišel jako první s tímto způsobem odemykání. Poprvé se objevil na dnes již stařičkém mobilu Neonide N1m, který disponoval operačním systémem Windows CE a bylo to v roce 2005.

Samozřejmě, že uplatňování tohoto patentu už není zajímavé a mnozí se Applu smějí. I dnes se snaží tento patent uplatňovat a někdy se mu to podaří, aby zastavil prodej konkurenčního mobilu. Společnost Google to již nebaví a tentokrát se rozhodla zajít také na patentový úřad s vlastním způsobem odemykání displeje smartphonu.

Název patentu je Input to Locked Computing Device (Vstup pro ZAMKNUTÁ výpočetní zařízení). Můžete říct, že se podobá systému, který používá Sense od HTC, ale zde jde o opačný postup a ani se neuvažuje o tom, že by se HTC bránilo. Google to dělá pro výrobce mobilů se systémem Android. Takže se asi v brzké době dočkáme systému pro odemknutí, kdy budete muset posunout z nabídky danou možnost do dolní oblasti, aby jste se odemkli mobil.

Zdroj: phandroid.com


Snad už neuslyšíme název Slide-To-Unlock u soudních sporů. Má vůbec Apple nárok na tento patent, co myslíte?

Notifikace

Když Apple představil vlastní notifikační lištu pro nejnovější iOS, tak se mnozí divili. Notifikační lišta je přece s Androidem spjatá od samotných začátků systému. Mnozí se báli, že by si danou věc patentoval Apple a vytřel zrak samotnému Googlu. Naštěstí tomu tak nikdy nebude. Google si totiž svou notifikační lištu patentoval. Nebojte se, k patentování došlo již v lednu 2009.

Patent je vedený pod číslem 12/363,325 a můžete si jej prohlédnou zde. Znamená to, že Google má silnější zbraň proti Applu než již zmiňovaný patent na Slide-To-Unlock? Co myslíte, použije ho v patentové válce?

Exit mobile version