Dotekomanie.cz

Windows 8: Požadavky pro tablety

Dnešní tablety jsou dostupné především se systémy jako Android a iOS. Zřídka se objevil takový, který měl Windows, které nebyli moc vhodné hned z několika pohledů. Samotný systém i přes podporu dotykových obrazovek nedisponuje zrovna inovativním ovládáním. Dalším faktem je, že podporovány jsou jen platformy x86, tudíž výrobci museli nasadit líný Intel Atom a tím to vlastně haslo. Všem nadějím otevírá bránu připravovaný Windows 8.

Microsoft zahálil a jeho připravovaný systém přichází poněkud pozdě. Nabídne jak verze pro desktop, které známe a vycházejí z Windows 7, tak verzi s uživatelským prostředím Metro, největší tahák tohoto operačního systému. Rozhraní pro tablety se velice podobá Windows Phone 7. Obrazovka je rozdělena na interaktivní panely informující o svém stavu, jako zmeškaný hovor nebo příchozí zprávě. Jestli je to krok správným směrem se nedá ještě zhodnotit. S blížícím se datem uvedení systému na trh obletěla internetem zpráva o minimálních požadavcích pro bezproblémový chod na tabletech. Nároky na displej nejsou vůbec přehnané, jasné je, že bude podporovat až 5 dotyků současně při minimálním rozlišení 1366 x 768 px.

Pro uložení systému je nutná kapacita disku 10 GB. Kladen je důraz i na tělo tabletu, kde by měla být dodržena výška zařízení 26 mm a tlačítka Power, hlasitosti, zámek rotace, Windows a také minimálně jeden USB 2.0 port. Překvapivě se ve specifikacích uvádí HD kamera a jiné běžně používané sensory gyroskop, akcelerometr a magnetometr. Především pro americký trh je užitečné NFC. U platformy x86 je zajímavý čas pro start systému, který je podle Microsoftu stanoven na 2 sekundy, avšak ARM je stále zahalen tajemstvím. Nároky systému se novější verzí snižují, což je vstřícný krok, který zabral u Windows 7, takže i nadále bude tímto směrem Windows směřovat.

Specifikace:

Zdroj: ubergizmo.com

Exit mobile version