Dotekomanie.cz

Smartphony zabíjí kamery / foťáky [dle studie]

Dnešní smartphony se neustále zrychlují, ale také se zlepšuje kvalita pořizovaných fotek a videí. Je jednodušší si koupit smartphone, který dokáže nahradit několik zařízení, než sebou vláčet mobil, foťák, kameru atd. Doposud jsme nemohli ani vyslovit název tohoto článku, jelikož nebyla pořádná studie. Díky NPD Group, která vytvořila studii a průzkum trhu, můžeme hlásat “smartphony jsou zabijáci kamer a foťáků”. Existuje tu jedno ale, toto vše platí pouze na levnější kamery/foťáky.

NPD udělala průzkum trhu v USA u populace 18+ a 13-17, s trochou přimhouřených očí můžeme říci, že se to může vztahovat i na evropskou populaci. A nyní čísla, poklesl prodej low-end foťáku o 17 procent za první 11 měsíců roku 2011, kapesní videokamery o 13% a flash videokamery o 8%.

To se zatím týkalo neprofesionálního vybavení. Na druhou stranu vzrostl prodej fotoaparátů s odnímatelným objektivem o 12% za průměrnou cenu 17 000Kč. U foťáků s optickým zoomem 10x (a více) se zvýšil prodej o 16%.

Takže můžete vidět, že smartphony přebírají trh foťákům a kamerám, ale pouze těm levnějším. Stále nemohou dosáhnout na vyšší místa. Je to jednoznačně dané jejich možnostmi pořizovat fotografie nebo videozáznam. Na momentky ze života stačí smartphone, hlavně když nemáte nic lepšího po ruce.


Proto asi platí: Kdo chce fotit, tak ať si koupí fotoaparát.

Exit mobile version