Dotekomanie.cz

Samsung vrátí úder Applu(?)

Již jste se dozvěděli o nové kauze, kterou rozpoutala společnost Apple proti dalšímu výrobci telefonů, tou je Samsung. Jedná se zde opět o design, nejen hardwaru ale i softwaru. Konkrétně se Applu nelíbí kopírování iPhonu 3G/3GS a iPadu, které mají podobné protějšky z řady Samsung Galaxy. Apple samozřejmě bojuje u soudů s nejrůznějšími společnostmi, například s Microsoftem, kde se snad jedná o nekonečnou bitvu, ale také s Nokii, HTC atd. Bohužel tentokrát se trefil do vosího hnízda v podobě společnosti Samsung.

V tomto případě se nejedná pouze o souboj 2 velkých společností, jeden z úředníků Samsungu reagoval na tyto žaloby a nastínil velkou bitvu:

“Apple je jedním z našich klíčových odběratelů polovodičů a displejů. Nicméně, nemáme jinou možnost, než reagovat silně tentokrát.”

Apple je druhým největším zákazníkem Samsungu hned po Sony, v minulém roce utratil za součástky přes 5.7 miliardy dolarů. Apple si zřejmě neuvědomil, že žalováním Samsungu si může přivodit vlastní infarkt. Jednoduše řečeno, Samsung může pozastavit dodávky součástek a nebo úplně je zastavit, dokud se třeba nevyřeší veškeré soudní spory. Ve výsledku by to mohlo vést k tomu, že Apple víc ztratí než získá samotnou žalobou.

Taková odveta Samsungu nemusí být jen na truc, momentálně má samotná společnost problémy s výrobou z důvodů posledních událostí v Japonsku. A tak při rozhodování, která firma bude upřednostněna, se může rozhodnout, že Apple bude až ten poslední. Bude zajímavé sledovat tuto kauzu dvou velkých společností, rivalů a také partnerů.

Doplněno:
V roce 2011 hodlá společnost Apple nakoupit displeje, procesory a NAND flash paměti právě od Samsungu. Vůbec se nejedná o malou objednávku, dokonce převýší útratu za rok 2010, celkem by se mělo jednat o 7.8 miliardy dolarů.

Exit mobile version