Dotekomanie.cz

Kalifornie (USA): varovný systém přes SMS

Kalifornie je jeden z nejprogresivnějších států, Sprint je nejmenší americký mobilní operátor a co mají oba společného? Začali pracovat na nejnovějším varovném systému, který bude rozesílat textové zprávy o nebezpečí. Doposud tento systém v USA fungoval jen v TV kanálech a rádiu, ale je nová doba a málokdo neustále sedí u těchto “staromódních” zařízení. Několik lidí si uvědomilo, že v dnešní době téměř každý vlastní mobilní telefon.

Systém varování nese název The Commercial Mobile Alert System a je uváděn pod zkratkou CMAS. Jeho testování započne již letos v San Diegu. Hlavní výhodou bude, že pokud se nacházíte v oblasti, kde hrozí nebezpečí, tak vám operátor zašle textovou zprávu s informacemi a pokyny. Pokud celý varovný systém bude nasazen v ostrém provozu, tak je jedno, kde se budete nacházet, protože vždy budete včas informováni.

A co Česká Republika?

Ani u nás nejsme tak zaostalí jako si to myslí jiné státy. Ministerstvo vnitra již oznámilo, že chystá systém pro hledání ztracených nebo unesených dětí. Do dané oblasti, kde se ztratí dítě, rozešle přes české mobilní operátory zprávu s informacemi a popisem dítěte. Zprávu obdrží na mobilní telefon lidé, kteří se nacházejí v určitém okruhu od incidentu. Bohužel, zatím není známo přesné datum ostrého provozu.

ČR by mohlo taktéž využívat varovný systém jako v Kalifornii a nemuselo by se investovat do údržby veřejného varovného systému, který rozesílá informace pomocí megafonů. Hlášení “Zkouška sirén” je sice dosti hlasitá a v hrozbě nebezpečí dosti důrazná, ale funguje pouze tehdy, když se nacházíte v jeho dosahu. Pokud jste ji ještě neslyšeli, tak jste šťastnými lidmi. Osobně ji mám 50 m od domu a při klidném obědu zrovna nepodporuje dobré trávení.

Exit mobile version