Quadrooter – Google reaguje na malware aktualizováno

Quadrooter – Google reaguje na malware [aktualizováno]
2016-08-10T18:41:13+02:00
• 9. 8. 2016

Aktualizováno 20:57

Google samozřejmě problém intenzivně řeší a my se dočkali alespoň určité opravy ještě před vydáním zářijové bezpečnostní aktualizace. Google totiž zakomponoval bezpečnostní opatření do jeho funkce Ověřování aplikací. Ta ve své aktuální verzi dokáže identifikovat aplikace, která jsou tímto malwarem napadeny a instalaci takové aplikace ihned zastaví.

Lepší zabezpečení tak mají všichni uživatelé s operačním systémem Android ve verzi 4.2 a vyšší. Tato rychlá oprava pomůže lépe zabezpečit zhruba 93 % všech zařízení s operačním systémem Android. Pokud však uživatel funkci Ověřování aplikací zakáže a instaluje aplikace z neznámých zdrojů, je stále v poměrně velkém ohrožení.

Původní článek 7:00

Jeden z nejčastěji zmiňovaných malwarů poslední doby napadá zařízení s mobilním procesorem Qualcomm. A bohužel ani majitelé Nexus zařízení s nainstalovanou srpnovou aktualizací nejsou zcela mimo ohrožení. Google společně s Qualcommem dokázali zatím odstranit 3 ze 4 slabých míst, které Quadrooter využívá.

android-malware

Jak to již bývá zvykem, tak malware se do přístroje dostane skrze infikovanou aplikaci. V ohrožení jsou všichni majitelé s přístroji vybavenými Qualcomm procesory. Jelikož se jedná zhruba o 65 % trhu s operačním systémem Android, v potenciálním ohrožení jsou miliony uživatelů.

Záškodníci skrze napadenou aplikaci mohou naplno ovládat celý přístroj. A jak již bylo zmíněno, i majitelé přístrojů s nainstalovanou bezpečnostní aktualizací pro srpen nejsou úplně mimo ohrožení. Ostatní přístroje jsou prakticky ještě ve větším nebezpečí. Přitom návod, jak se vyvarovat tohoto napadení je jednoduchý. Neinstalujte žádné podezřelé aplikace.

qualcomm-liquid-lead

Téměř u každého podobně zaměřeného článku bychom mohli psát pořád to samé. Neinstalujte aplikace z jiných zdrojů. Před každou instalací si pečlivě přečtěte povolení, o které aplikace žádá. Jako pomocník může potenciálně sloužit i hodnocení aplikace v samotném Google Play. Prevence je tedy velmi jednoduchá.

Zdroj: droid-life.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat