V Tokiu vyrobí medaile z mobilních telefonů

V Tokiu vyrobí medaile z mobilních telefonů
2017-02-05T12:03:27+02:00
• 5. 2. 2017

Olympijské a paralympijské hry v Tokiu konané v roce 2020 budou mít jedinečné medaile, které japonská vláda s organizátory nechá vyrobit z poškozených mobilních telefonů a dalších elektronických zařízení. Pro celkových 5 000 medailí musí olympijský výbor vybrat neuvěřitelných 8 tun kovu, z čehož po kompletním rozebrání a zpracování získá kolem 2 tun potřebného materiálu – zlata, stříbra, bronzu.

Od dubna až do vybrání 8 tun kovu budou v kancelářích a obchodech po celém Japonsku instalovány speciální kontejnery, kam všichni můžou odevzdávat nepotřebná či nefunkční zařízení. Partnerem se také stal tradiční operátor NTT DoCoMo. Hlavním cílem tohoto recyklačního projektu je zvýšit ohleduplnost vůči životnímu prostředí a zároveň upozornit na nedostatek nerostných surovin v zemi vycházejícího slunce.

Doposud suroviny na výrobu olympijských medailí dodávaly důlní podniky, takže z pohledu nákladů určitě dojde k jejich citelnému snížení. Sbírka začíná mít velmi pozitivní odezvu i mezi mnoha sportovci. Mezi ně patří například americký desetibojař a dvojnásobný olympijský vítěz Ashton Eaton, který sice před nedávnem ukončil sportovní kariéru, ale stal se alespoň největším fanouškem projektu.

Zdroje: bbc.com, iaaf.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat