Sony a Jolla spolupracují na Sailfish OS

Sony a Jolla spolupracují na Sailfish OS
2017-02-27T16:49:28+02:00
• 27. 2. 2017
1

Společnost Jolla neměla doposud velmi šťastnou historii. Sice začátek byl velmi působivý a celkem nadějný, ale následné problémy vyústily v ukončení tabletu a dokonce k rozdělení firmy. Naštěstí se začaly objevovat pozitivní zprávy, které napovídají, že se jen tak nerozloučíme s firmou Jolla. Tím myslím třeba vývoj ruského mobilního systému postaveném na Sailfish OS.

Silnější partner

Do této chvíle Jolla postrádala silného partnera na trhu s mobilními telefony. Naštěstí se to tak trochu mění, díky nové spolupráci s výrobcem Sony. Právě na veletrhu MWC v Barceloně bylo oznámeno, že tyto dvě společnosti budou pracovat na oficiální podpoře Sailfish OS na zařízeních z kategorie Xperia.

Xperia X se Sailfish OS

Konkrétně je na veletrhu k vidění první zařízení Xperia X, na kterém běží beta verze systému Sailfish OS. Bohužel jsou zde ještě nedostatky například v podpoře 64bitového hardwaru či některých funkcí. V dohledné době bude oficiální podpora u většího počtu zařízení.

Zatím se jedná o spolupráci na úrovni podpory a bude zřejmě určena zejména těm, co si budou chtít na svou Xperii nainstalovat odlišný systém. Zatím tedy nelze očekávat, že by se na Xperiích oficiálně objevil Sailfish OS jako hlavní systém.

Sailfish China consortium

Kromě toho jsme se dočkali oficiálního představení Sailfish China consortium, což je nová organizace pro čínský trh. Hlavním cílem je vybudování ekosystému kolem tohoto Sailfish OS na asijském trhu.

Konsorcium má proinvestovat 250 miliónů dolarů, aby vznikl na tamějším trhu nový hráč na poli mobilních telefonů, respektive systémů. Zatím není jasné, jestli se zapojily nějaké společnosti nebo se již pracuje na nových zařízeních. Uvidíme, jak se tento projekt vydaří a jestli pomůže společnosti Jolla.

Zdroje: engadget.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

ech, to je prostě Sony. jsem zvědavý, jak dlouho jim tenhle vzdor proti androidu vydrží. mohlo by to být déle, než u smartwatch

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat