Software pro odemknutí iOS zařízení, které vlastní FBI, byl zveřejněn

Software pro odemknutí iOS zařízení, které vlastní FBI, byl zveřejněn
2017-02-08T07:35:47+02:00
• 8. 2. 2017
1

V loňském roce FBI doslova potrápilo americkou společnost Apple. Federální úřad pro vyšetřování nařídil Applu, aby pomocí nově vytvořeného softwaru prolomil bezpečnostní „pásky“ iPhonu 5c. Ten vlastnil jeden z teroristů, Seyed Farook, který se podílel na útocích v roce 2015 v San Bernardino.

Apple však celou spolupráci s FBI ihned odmítl – kdyby se takový software dostal do špatných rukou, mohla by být narušena bezpečnost všech uživatelů jablečných telefonů či tabletů, a to Apple pochopitelně nechtěl dopustit. FBI se tak muselo obrátit na izraelskou firmu Cellebrite, která se specializuje na bezpečnost mobilních zařízení.

Podle výpisu společnosti Cellebrite, která byla zveřejněna již minulý měsíc, hacker překročil hranice jednoho ze starších serverů. Nyní hacker o svých datech informoval FBI. Údaje, které byly publikovány, obsahují speciální kód, jejichž vlastníkem je právě Cellebrite Universal Forensic Extraction Device (UFED). Pokud by se dostaly tyto kódy mezi veřejnost, mohla by být ohrožena bezpečnost všech starších telefonů s iOS, Androidem, či dokonce BlackBerry. 

Ve svém anonymním projevu hacker vysvětlil, že vytvářením těchto nástrojů se zvyšuje riziko úniků, čehož by mohl využít každý, kdo je alespoň trochu technicky zdatný. Hacker nadále prohlásil, že vzal nástroje ze serverů Cellebrite, díky čemuž se mu podařilo dostat do šifrovaných souborů. Dále použil populární úložiště kódů, tedy Pastebin. Některé z kódů byly převzaty také z populárního Jailbreakingu.

Mluvčí firmy se pochopitelně vše snažil co nejdříve vysvětlit, a tak na tiskové konferenci prohlásil, že tyto soubory nezahrnovaly zdrojové kódy, nýbrž pouze „obaly“ s informacemi. Vzpomeňme si na to, co CEO Applu, tedy Tim Cook, před několika měsíci prohlásil:

„Pokud bychom vytvořili speciální typ softwaru, takzvaný backdoor software, mohli bychom ohrozit bezpečnost všech našich nových, ale také stávajících zákazníků…“

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Poperto Lps

8. 2. 2017, 9:04

pekne

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat