O2 si chce vyjednat konkurenční výhodu přes politiky?

O2 si chce vyjednat konkurenční výhodu přes politiky?
2017-02-23T12:00:24+02:00
• 23. 2. 2017
2

Výstavba LTE sítí pokračuje velmi dobře, aspoň soudě podle procent pokrytí obyvatelstva. Bohužel jsme se zatím nedočkali jakéhokoliv většího posunu v oblasti mobilních dat, ale to neznamená, že nepanuje válka ohledně samotných sítí LTE. V podstatě se zde hraje zejména o frekvence a pásma jako taková.

Každý operátor se snaží získat to nejlepší, aby mohl provozovat dostatečně kvalitní a vysokokapacitní sítě. V České republice se pro LTE využívají frekvence 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz. V zahraničí testují i nižší frekvence, přičemž čeští operátoři se snaží dosáhnout na ještě nižší. Konkrétně jde nyní o 450 MHz, kde se zatím provozuje technologie CDMA.

O2 si chce uzmout 450 MHz

Společnosti O2 vypršela licence na frekvenci 450 MHz v roce 2012, přičemž ji může nadále používat díky „individuálnímu oprávnění“. To ale vyprší v roce 2018, a proto se O2 snaží, aby došlo k technologické neutralizaci.

Důvod je poměrně jednoduchý. Pakliže by došlo k technologické neutralizaci, mohlo by O2 jednoduše vyměnit CDMA například za LTE. A není od věci připomenout, že provozování LTE na této frekvenci by bylo značně lukrativní.

O2 již otestovalo LTE na 450 MHz, ale zatím nemá oprávnění k provozu. V podstatě vše nyní stojí na povolení, aby si tento operátor mohl spustit novou síť.

(Ne)zamítnuto

ČTÚ zamítlo žádost O2 o technologickou neutralizaci, respektive to nepovolí, jelikož operátor není držitel přídělu kmitočtů v pásmu 450 MHz, ale jen „oprávněným uživatelem v rámci individuálního oprávnění“.

Proti žádosti se postavili současní operátoři Vodafone i T-Mobile, jelikož nemají konkurenční technologii, která by mohla být alternativou k technologii na frekvenci 450 MHz. Oba operátoři by rádi viděli veřejnou aukci o tyto frekvence, aby mohlo být docíleno konkurenčního prostředí.

Když to nejde přes úřad…

O2 si zřejmě našlo jinou cestu, jak docílit svého plánu spuštění LTE na frekvenci 450 MHz. Do poslanecké sněmovny nyní míří pozměňovací návrh, který v podstatě mění jednání ČTÚ. Navrhuje ho Ivan Pilný za stranu ANO.

Ivan Pilný za stranu ANO, fotografie z pořadu Den D na ČT

Návrh jako takový v podstatě způsobí, že ČTÚ bude muset vyhovět žádosti O2 týkající se technologické neutralizace pro 450 MHz. Pokud by operátor stihl spustit LTE před vypršením současného individuálního oprávnění, musel by následně ČTÚ prodloužit toto oprávnění nebo vystavit nové.

Úřad je povinen na žádost dotčeného držitele přídělu rádiových kmitočtů nebo individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů odstranit omezení technologické neutrality a neutrality vůči službám v tomto přídělu rádiových kmitočtů nebo individuálním oprávnění k využívání rádiových kmitočtů tak, aby jejich podmínky byly v souladu s Plánem využití rádiového spektra.“

Pakliže by ani po tomto nedošlo k prodloužení nebo nevystavení nového oprávnění pro využívání frekvencí (v roce 2018), mohl by vystavit úřad Českou republiku možnosti arbitráže ze strany O2 (respektive PPF) ohledně ušlého zisku, jelikož by nemohlo dojít k využití sítě, která by byla spuštěna.

Nepatrný pozměňovací návrh je přikládán k vládnímu návrhu zákona o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací a o změně některých souvisejících zákonů. Jelikož pozměňovací návrh nemění nic podstatného, prošel by zřejmě bez povšimnutí. Bohužel by to zapříčinilo velkou konkurenční výhodu a Vodafone společně s T-Mobilem by se dostali do nevýhodného postavení.

Pokud nedojde ke schválení ještě za současné vlády, pozměňovací návrh by skončil v „koši“ a O2 by nemohlo uskutečnit svůj plán.

Námět na článek zaslal Radek Zajíc

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Plášil

23. 2. 2017, 18:24

Nejde o LTE do mobilu, ale do domácností a notebooků.

Marek Mieč

23. 2. 2017, 16:24

I kdyby O2 získal 450MHz na LTE data,tak myslím že je v současnosti nepodporují mobily. Každopádně toto pásmo má větší dosah.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat