VPN aplikace mohou způsobit více škody než užitku, ukázala studie

VPN aplikace mohou způsobit více škody než užitku, ukázala studie
2017-01-29T08:49:47+02:00
• 29. 1. 2017

VPN aplikace mohou být pro celou řadu uživatelů přínosné. Zveřejněná studie nám však ukázala, že tyto aplikace mohou zároveň mnoha uživatelům nadělat řadu problémů. Skupina skládající se z osob z University of New South Wales a UC Berkley se zaměřila na bezpečnost VPN aplikací z Google Play. A výsledek není moc příznivý – 38 % testovaných aplikací obsahovalo nějaký druh malware.

Studie zkoumala celkem 283 VPN aplikací nabízené uživatelům prostřednictvím Google Play. Celých 37 % aplikací mělo na svém kontě uvedeno více než 500 000 instalací, 25 % pak obdrželo na Google Play hodnocení 4 a více hvězdiček. A právě u těchto aplikací bylo v 38 % případů nalezen škodlivý kód.

Nejčastěji se autoři setkali s Adware, konkrétně ve 43 % všech případů. Dále u zkoumaných aplikací byl nalezen Trojan, Malvertising, Riskware a Spyware. Proto se autoři studie zároveň rozhodli vydat žebříček těch nejhorších aplikací srovnaných podle AV-Rank. Jedná se o číslo reprezentující počet antivirových nástrojů, které dokázaly identifikovat jakoukoliv malware aktivitu.

Nejhorší VPN aplikace, zdroj: TorrentFreak

Pouze hrstka uživatelů se k otázce bezpečnosti v sekci určené pro hodnocení aplikace na Google Play vyjádřila. Znepokojující je především to, že v ohrožení jsou miliony uživatelů. Celá řada z nich pak sází pouze na hvězdičkové hodnocení a uživatelské recenze v Google Play. Tyto dva faktory jim následně stačí k tomu, aby si danou aplikaci na své zařízení nainstalovali.

Mnoho testovaných aplikací nabízí mimo jiné i služby pro zvýšení online bezpečnosti a soukromí. Autory studie znepokojuje to, že u 75 % těchto aplikací využívá ke sledování knihovny třetích stran a 82 % z nich pak při instalaci požaduje přístup k citlivým údajům, jako jsou uživatelské účty nebo textové zprávy.

O to horší je ten fakt, že 18 % aplikací slibující anonymitu využívá tunelovací protokoly bez jakéhokoliv šifrování. U zhruba 16 % testovaných aplikací je navíc provoz aplikace směřován přes ostatní uživatele stejné aplikace. Tyto aplikace tedy nevyužívají žádné vyhrazené servery.

Samotný výběr VPN aplikací zůstává již na samotných uživatelích. Rozhodně však můžeme pro tyto účely doporučit pouze aplikace od již známých společností, u kterých jsou nám použité metody známé. A stejně jako u každého podobného článku, i zde se budeme opakovat. Před každou instalací si vždy pozorně přečtěte, k jakým datům chce aplikace přistupovat. Pokud máte zájem, studii si můžete přečíst na tomto odkazu.

Zdroj: torrentfreak.com

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat