Vernee Apollo Lite – novodobý vítěz soutěže poměru cena/výkon/kvalita? recenze

Vernee Apollo Lite – novodobý vítěz soutěže poměru cena/výkon/kvalita? [recenze]
2017-01-12T09:00:13+02:00
• 12. 1. 2017
3

Čínská společnost Vernee, vyrábějící telefony s nízkou cenovkou a dobrou kvalitou, vydala v roce 2016 telefon Vernee Apollo Lite, který se snaží nadchnout uživatele skvělým hardwarem, alespoň podle záznamů na papíru a v inzerci. Je telefon opravdu tak skvělý, jak hlásá výrobce a prodejci? Doopravdy onen první telefon na světě s procesorem Helio X20 s deseti jádry rozdělenými do tří clusterů dokáže oslnit svým bezchybným výkonem? Nebo je to reklamní útok čínských výrobců a prodejců, kteří neustále dělají akce na „skvělé telefony“,  na naši peněženku?

vernee apollo lite

Elegantní balení v decentní černé

Dle mého názoru je kategorie balení/obal telefonu tou nejzbytečnější částí kdejaké recenze. Nejenže krabičku telefonu k ničemu nepotřebujete, ale nikdy ji tak nevyužijete, leda tehdy, když mobilní telefon prodáváte dále. Avšak to vám může být zcela jedno, jak krabička vypadá. I kdyby byla třeba růžová, tak jde o mobil samotný. Nekupujeme si mobil kvůli obalu, ale kvůli tomu, co umí.

U Vernee Apollo Lite mě však obal překvapivě zaujal svým povrchem, který byl příjemný na dotek  a pěkný na pohled. Černá barva je pro mě prostě elegantní. Uvnitř krabičky se nenacházel návod, nabíječka a malé udělátko na vyndávání slotů na karty. Sluchátka zde přítomna nebyla. Stejně jako u mnoho předchozích telefonů, které jsem dříve testoval, jsem zaznamenal, že sluchátka již evidentně nejsou standardní součástí balení. Dost již ale k obsahu balení, pojďme se podívat na samotný telefon.

vernee apollo lite

Menší velký telefon

Mnoha lidem vadí rozměry telefonu, které dosahují 5,5 „. Prý se špatně drží v ruce, jsou neforemné, těžké a špatně se nosí v kapsách. Avšak spíše je to o zvyku, z počátku jsem měl problém i s 5 “ telefonem a přechod na „ještě větší zařízení“ byl pro mě nepředstavitelný. Když jsem v roce 2015 poprvé držel v roce 5,5 “ telefon, zdál se mi neforemný a do rukou nepasující. Avšak zvykl jsem si na něj a přišel mi skvělý. Bohužel jsem pak měl telefony, které měly sice 5,5 “ displej, ale navíc měly i veliké rámečky, takže telefon zbytečně nabíral na velikosti.

Avšak Vernee Apollo Lite osekalo rámečky a plocha telefonu se výrazně zmenšila, což je výrazné plus. Displej zabírá 71 % celkové přední části, což je dle mého mínění značná výhoda. Rámečky jsou opravdu po bocích tenké, nahoře je prostor pro senzory a reproduktor, ale akorát spodní strana je zcela nesmysluplná. Nenachází se zde vůbec žádná tlačítka, jedná se o zcela nevyužitou plochu, která zbytečné přidává na velikosti telefonu.

vernee apollo lite

Horní strana je osazená diodou, která mění barvy podle typů notifikací. Bohužel jednotlivá světla nejsou nastavitelná. Je zajímavé, že přední část je osazená plastem, zatímco v zadní části je použit kov. Právě že přechod mezi kovovou a plastovou částí je vyplněn nějakým méně kvalitním plastem, který rád práská. Mně se po dvou menších pádech část ulomila a vytvořila se puklina. Stejně tak zadní část kovu není nikterak pevná a jde poznat, že se jedná pravděpodobně o hliník, který jde promáčknout.

Design telefonu se mi velice líbí a samotné provedení je povedené. Nikde žádné zbytečné výstupky či nedodělky. Vše krásně do sebe zapadá a je příjemné na dotek. Akorát teď v zimě se projevuje mírná „nevýhoda“ použitého kovu. Když držíte mobil v ruce, tak vás studí. Není tomu tak jako u plastových krytů, kde telefon hřeje.

Na levé části jsou dva oddělené sloty pro sd kartu a sim kartu. Na pravé straně je zase tlačítko na zapínání a ovládací tlačítka na hlasitost. Na vrchní hraně je otvor pro jack a dole se nachází port pro USB-C nabíjení, reproduktor a schovaný mikrofon. Na zadní části je menším problémem o pár milimetrů vystupující fotoaparát nad ostatním povrchem. Za celou dobu skoro dvou měsíčního používání se mi však sklíčko fotoaparátu nepoškrábalo a zůstalo nepoškozené. Dále je zde čtečka otisku prstů dvou tónový blesk (přisvětlovací dioda).

vernee apollo lite

Displej

Jas displeje je více než dostatečný, na denním světle zcela dobře viditelný. Hustota 401 pixelů na palec je současným standardem a zcela vyhovujícím. Reakce na dotek jsou precizní. Navíc se jedná o mírně zakřivené sklo 2,5D a je tvrzené, konkrétně Corning Gorilla Glass třetí generace.

vernee apollo lite

Výkon a technické specifikace

Dle známých parametrů bylo možné Apollo Lite zařadit do pomezí mezi střední a vyšší třídou. V současnosti však jeho výbava odpovídá střední třídě. Velice podobný je se svými výsledky Honoru 8, který jsme recenzovali. Výbava mobilního telefonu zahrnuje desetijádrový procesor Mediatek Helio X20 taktovaný na 2,3 GHz s celkem třemi clustery: 2 x 2.3 GHz Cortex-A72 + 4 x 2.0 GHz Cortex-A53 + 4 x 1.4 GHz Cortex-A53. Operační paměť se vyšplhala na 4 GB. O grafický výkon se stará čip Arm Mali-T880 s frekvencí 780MHz.

K této výbavě ještě patří 32 GB úložiště. Z vlastní zkušenosti už bych nešel do telefonu, který by nabízel 16 a méně GB interního úložiště. I oněch 32 GB začíná být na dnešní velikosti různých souborů značně málo. Například necelá minuta videa natočeného pomocí tohoto mobilu v rozlišení 4K zabere 250 MB.

V testech výkonu dopadl telefon velice dobře. V Antutu testu dosáhl skoro hranice 90 tisíc bodů. Například různí prodejci deklarovali necelých 100 tisíc, ale to je lež, ani jednou se mi tuto hodnotu naměřit nepodařilo. V Geekbench testu výkon jednoho jádra byl oceněn na 1600 bodů. Multijádro získalo 4385 bodů, což jsou poměrně dobré hodnoty. V tabulce si můžete porovnat, jak si Apollo Lite stojí v porovnání se současnými králi mezi chytrými telefony.

vernee apollo lite geekbench antutu

Hraní her

Trošku jsem se obával menšího zasekávání systému při hraní náročných her, a to proto, že se nejedná o zcela čistý Android, ale naštěstí zde není ani žádná nástavba. Číňané systém velice nepatrně upravili, třeba přidali rebootovací tlačítko, jinak ho nechali graficky zcela nezměněný. Leč i tak se zde objevují chyby. O těch ale později, nyní je na pořadu hraní her.

Vyzkoušel jsem veliké spektrum mobilních her a musím říci, že výsledek mě mile překvapil. Každopádně v plynulosti a prožitku z her, jako z mnou recenzovaného Xiaomi Redmi Note 4, se rovnat nemůže, ale i tak tak jsem byl příjemně překvapen. Vyzkoušel jsem jak méně náročné hry, tak i „žrouty“ výkonu a baterie.

Konkrétně jsem zkoušel výkon na hrách: FIFA Mobile, Modern Combat, Gods and Glory, Ingress, Fit the Fat, Asphalt Extreme, Clash Royal a dalších. Veškeré mnou vyzkoušené hry jely zcela bez problémů a bez zasekávání. Menší problémy se objevovaly jen při přihlašování do Google Play herního účtu.

Mírné zahřívání telefonu můžete cítit při delším hraní her, zapnuté lokaci a spuštěných mobilních datech. Vyšší teplotu ucítíte již po patnácti minutách intenzivního hraní.

Software a jeho mnoho much

Operačním systémem je Android 6 s tím, že výrobce přislíbil pro tento model v první části tohoto roku aktualizaci na Android 7. Systém samotný, konkrétně „System UI“, dělá největší neplechu v telefonu. Občas se zasekne a nereaguje, frekvence problému, který vyžaduje neodkladný restart, je tak přibližně jednou za dva až tři týdnu. Ani OTA aktualizace zatím nepomohly. Problémů je zde několik. Asi nejvýraznějším je, že systém nezvládá plynule spouštět aplikace a následně mezi nimi plynule přecházet. A to je potřebný výkon rozdělený do deseti jader více než dostatečný na to, aby plynule zvládal základní prostředí a systémové aplikace. Každopádně otevření fotoaparátu trvá kolem pěti vteřin a i u dalších aplikací lze vidět, že načtení není zcela hladké a plynulé. I při samotném načtení výpisu hovorů či jakémkoli načítání obrazovky je  zcela patrné, že se musí chvíli čekat. Nejviditelnější je však systémová aplikace fotoaparátu.

Navíc po odejití z aplikace se většina opuštěných aplikací uzavírá a při opětovném vstupu se musí znova načíst. Dalším obrovským problémem je odemykání telefonu, které neustále odmítá spolupracovat. Velice často (tři z pěti případů), že při odemykání telefonu se nic nestane, obrazovka se nerozsvítí. Prostě nic. Pomůže až několikanásobné klikání, nebo dlouhé podržení vypínacího tlačítka, aby vyskočila nabídka s vypnutím a restartem. Často se stává, že nefunguje ani fingerprint. Ten však po poslední OTA aktualizaci opět začal spolupracovat a reaguje prakticky okamžitě. Nezaznamenání přiložení prstu je zde nižší než u zapínací tlačítka a pouze dvakrát z pěti pokusů se vám stane, že by se neodemkl.

Zapínání telefonu taky není zrovna svižné a více než minutu si počkáte, než budete moci zadat heslo a odemknout telefon po zapnutí. Žádná funkce „fast boot“ zde není. Plně doufám, že slíbená aktualizace na Android 7 vyřeší veškeré problémy.

Fotoaparát

Dalším prvkem, který škodí na kvalitě tomuto modelu, je jeho fotoaparát. Sice nabízí kameru od Samsungu S5K3P3 se 16 MPx senzorem, avšak číslo nezaručuje vše. I nízká clona 2,0 by mohla zaručovat kvalitní snímky, ale bohužel tomu tak není, alespoň co se týče zadní kamery.

vernee apollo lite

Fotografie za denního světla či při zatažené obloze mohu hodnotit jako kvalitní, školní známku bych jim dal za 2, avšak fotografie pořízené za slabých světelných podmínek, ať již jste například v nákupním centru, kde je větší přítmí, nebo ranní či večerní město, tak zde by seděla známka 4. Fotografie jsou zřetelně přešumělé, samotný fotoaparát má problém s ostřením, se správným vyvážením expozice a použití blesku je spíše více ke škodě než k užitku. Za mě obrovské zklamání. I ostření není zrovna chvalitebné. Čistě noční fotografie jsou ucházející a dle mého mínění jim náleží známka 3. Každou scénu je nutné nafotit několikrát, protože mnoho fotek je špatně zaostřeno, nebo zle naexponováno, bohužel jsem se nesetkal s tím, že bych něco vyfotil na tzv. „první dobrou“, vždy jsem musel focení opakovat.

Fotografie za šera (večer, ráno)

Noční fotografie

 

Avšak použití funkce HDR výrazně zlepší výslednou podobu fotografie a pomyslná známka by mohla být klidně i za 2.

HDR fotografie

Fotografie ve dne

Fotografie v interiéru

Je možné si všimnout na druhé fotografii, že je problém se zaostřením.

Selfie kamerka

Velice dobře při testování vyšla přední kamerka, která má senzor s 5 MPx. Sice má lepší rozlišení ale výsledná podoba obrázků více odpovídá realitě, lépe vykresluje barvy, světelně si umí lépe zkorigovat expozici a i automatické ostření pracuje dobře. Každopádně rozlišením nedosahuje na zadní kameru, ale k čemu to je, když výsledná podoba fotografií je lepší, než z hlavní, té zadní.

V poslední aktualizaci výrobce umožnil natáčení videa do 4K x 2K rozlišení, což je více než přijatelné rozšíření. Snímání videa má kupodivu dobrou kvalitu. Avšak zvuk je horší, a to díky absenci kvalitnějšího mikrofonu, což je ale stejné u všech smartphonů. Podle dostupných informací by mělo být možné natáčet slow motion videa se 60 fps, tato možnost se však nikde ve fotoaparátu nenachází.

Funkce rychlonabíjení a i rychlovybejení

Baterie má kapacitu 3180 mAh a je Li-polymerová. Při běžném denním používání se musí dvakrát nabíjet. Funkce „rychlovybíjení“ je zde celkem znát. Žroutů baterie bylo u mě několik desítek aplikací a časté připojení k internetu. Avšak nejednalo se o nic extrémně zatěžujícího a i tak je standardní praxí denně dvakrát nabíjet. Avšak funkce rychlonabíjení tento nedostatek kompenzuje a baterie je nabitá do hodiny a půl celá. Zaznamenal jsem však, že někdy nabití trvá delší dobu, kolem dvou hodin a pár minut, a nedokáži si tento jev vysvětlit. Občas se baterie vybíjí rychleji, jak je vidět na obrázku, avšak ne vždy tomu tak je.

Pro někoho by však tato výdrž baterie mohla být problematická, avšak i zde věřím, že nastane zlepšení po aktualizaci na Android 7, jelikož před pár aktualizacemi telefon vydržel na jedno nabití celý den.

Občas se stane, že se baterie přehřeje při nabíjení, avšak nebývá to pravidlem. Baterie je neodnímatelná.

vernee apollo lite

Konektivita, aneb další problémy

Vernee Apollo Lite nabízí české frekvence LTE: 800 MHZ, 1800 MHz, 2100 Mhz a 2600 MHz. Připojení je rychlé a stabilní. Datový tok je rychlý, nezaznamenal jsem žádné komplikace. WiFi je jak standardní 2,4 GHz, tak i 5 GHz s následným číslováním: 802.11 a, ac, b, g, n, n 5 GHz. Opět připojení k síti WiFi je rychlé a dosah dobrý, avšak dvě a více zdí od slabšího routeru jsou znát a připojení vypadává. V panelovém bytě však není problém. WiFi však podle statistik v systému spotřebovává poměrně dosti energie a kvůli nedoladění systému Android 6 nelze prakticky úplně nikdy vypnout.

O propojení s dalšími zařízeními se stará Bluetooth 4.0, bohužel bez LE (low energy). Síla připojení přes Bluetooth však není tak dobrá jako přes WiFi, stačí mobil pořádně zakrýt rukou a například v bezdrátových sluchátkách uslyšíte například praskání, jelikož nebyla přenesená celá zvuková stopa.

Při volání se mi občas stalo, že mi to v centru většího města ukázalo, že síť není dostupná. Při ukončení vytáčení síť opět naskočila, ale při opětovném vytáčení síť zmizela, takže se nešlo ani dovolat. Když jsem zapnul mobilní data, mobilní síť se držela a šlo si zavolat, bez nich však nikoli. Někdy nepomohly ani data a telefon se musel restartovat. Nikdy před tím jsem se u žádného telefonu s podobnou chybou nesetkal.

Například streamování hudby do televize pracovalo zcela bez problému, i přenos souborů přes Bluetooth byl bezchybný. Další problém nastal při propojení s počítačem, kdy sice vyskočilo dialogové okno s dotazem, jaký typ připojení chci zvolit, avšak ať jsem zvolil jakékoli, nikdy se mi složka se zařízením mobilu nezobrazila v počítači.

Zvuk

Hudba linoucí se z telefonů nemůže být nikdy hodnocena vysokými známkami, avšak v rámci mezi reproduktorů u mobilních telefonů se Apollo Lite řadí ke střední kvalitě zvuku. Maximální hlasitost je opravdu vysoká, avšak je slyšet, že už zvuk na maximum nezvládá nejlépe. Navíc je zde jen jeden reproduktor, což na kvalitě a správném směřování zvuku nepřidá.

Závěrem

Telefon je doopravdy skvělou kombinací poměru cena/výkon avšak s kvalitou to již trochu pokulhává, a to kvůli množství systémových problémů. Pokud však ony budou opraveny v přislíbené aktualizaci na Android 7, bude to zcela výjimečný telefon za velice skvělou cenu. Nyní je to telefon, který sice vynikne dobrými hardwarovými vlastnostmi, ale systémové chyby zatím mírně zastiňují jeho vynikající výkon. Jestli tedy hledáte současný top mobil do 5000 Kč, zcela doporučuji tento model, jelikož ne všechny problémy jsem zaznamenal i v dalších recenzích a výrobce navíc taktéž přislíbil, že menší chyby budou s aktualizací opraveny. A ta by měla přijít nejpozději na jaře.

Za zapůjčení telefonu Vernee Apollo Lite děkujeme internetovému obchodu Gearbest, kde je možné tento smartphone pořídit za 4600 Kč. V nabídce jsou i další zlevněné telefony.

 

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Pořizoval jsem si dva telefony oba za 200USD (pořád se dá sehnat za tuto cenu se skladem v Evropě) a asi mám nějaké extra štěstí, ale nenarazil jsem na jediný SW problém, který byl zmiňován. Odemykání na tlačítko i flip pouzdro funguje 100%, aplikace foťáku je spuštěna do dvou sekund. Přepínání aplikací a jejich správa na pozadí taktéž bez problémů, telefon se při nabíjení zahřeje na 32°C což při 12W kterými se nabíjí je pochopitelné. Osobně telefon používám buď jako telefon (vypnuta data, wifi a žádné aplikace na pozadí) a to vydrží baterka opravdu dlouho (8% z baterky za 50h) anebo na internet, hraní atd. což je už horší tam baterka při náročném hraní vydrží tak šest až osum hodin. Pro zlepšení foťáku je možné nainstalovat alternativní romky (doporučuj od FARDS, a časem od M.A.D), ale co si budeme povídat je to slabé místo, fotky nejsou až tak ostré jak bych si představoval. Taky doporučuju koupit tmavou verzi je z nějakého lepšího materiálu a nepraská okolo displeje. Takže za mě palec hore.

Jan Roháč

12. 1. 2017, 10:13

Myslím, že jsem jeden z prvních lidí v republice, co tento telefon pořídil. Bohužel musím potvrdit, že system UI je totálně na prd a foťák taky nic moc. Zase na druhou stranu jsem nikdy neměl problém s odemykáním telefonu. Ať otiskem prstů a nebo tlačítkem. Ale jak je u Číňanů zvykem, co kus to originál. Ale za 230$ to jde. A co se týká rychlo nabíjení- vybíjení, tak z 0 na 100 to jede za cca hodinu a dvacet minut. Vybíjení souhlasí s článkem. Plasty mám v pořádku i po pár pádech na zem.

Karel Čapka

VIP 12. 1. 2017, 9:24

Telefon za akční cenu stojí 180 dolarů, v době psaní recenze to tak ještě platilo, nyní už stojí 280 dolaru. Avšak často jsou na něj slevy, anebo si můžete pořídit jeho brášku Vernee Mars na akci za 200 dolaru z evropského skladu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat