Nový malware pro Android postihl několik milionů uživatelů

Nový malware pro Android postihl několik milionů uživatelů
2017-01-30T07:00:20+02:00
• 30. 1. 2017
1

Na Google Play se objevila mutace malwaru (škodlivý program) HummingBad, který postihl několik milionů uživatelů. Nová, naštěstí již odstraněná varianta, se jmenovala HummingWhale a na nic netušících uživatelích získávala peníze.

Opět útočili Číňané

Za útokem malwaru HummingWhale stáli stejní tvůrci jako u většího útoku pomocí HummingBad. Jde o čínskou firmu Yingmob, která tvoří mobilní reklamy, a aby z nich něco měla, vytvořila si vlastní malware na generování příjmů z reklamy.

HummingBad byl poprvé objeven v březnu minulého roku a svým tvůrcům vydělával 300 000 dolarů měsíčně, čili 7,5 milionu korun českých. Tento malware byl však z Google Play odstraněn, celkem zasáhl deset milionů uživatelů. Jednalo se o nejrozšířenější škodlivý program v loňském roce. Malware se do zařízení dostal pomocí instalací aplikací z neznámých zdrojů.

Nyní pravděpodobně stejní tvůrci přišli s ještě vylepšeným škodlivým programem. Jmenuje se HummingWhale a byl přímo v aplikacích na Google Play. Byly vytvořeny falešné čínské vývojářské účty, a tito „vývojáři“ následně přidávali do obchodu škodlivé nefunkční aplikace. Celkem bylo objeveno na šestnáct falešných aplikací, které obsahovaly malware, celkem postihla několik milionů uživatelů.

Jednotlivé aplikace instalovaly statisíce až miliony osob. Instalací těchto závadných aplikací, jako byla například Whale Camera, tak dal uživatel svolení k právům, která dovolila aplikaci možnost spustit rootkit a následně instalovat další škodlivé aplikace. Prvně aplikace spadla a nefungovala a objevila se akorát reklama. Když se uživatel pokusil reklamu uzavřít, tak si malware stáhl další vlastní aplikaci, která pak „kliká“ na reklamy bez vědomí samotného uživatele telefonu a tak generuje zisky samotnému vývojáři.

Nejzajímavější je sofistikovanost malwaru, ten totiž může instalovat obrovské množství dalších škodlivých aplikací, aniž by nějak zatěžoval činnost samotného systému.

Je dobré číst i recenze aplikací, abyste náhodou nestáhli škodlivý software.

 

Zdroj: blog.checkpoint.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Ján Valkovič

30. 1. 2017, 19:38

S recenziami je problem, ze nie je velky problem zaplatit si dobre hodnotenie na gplay a specificky pre nas, ze nam sa zobrazuju len hodnotenia v nasom jazyku, cize recenzie ako su na obrazku a podobne, aj tak nebudeme vidiet.
Moze pomoct zoznam pozadovanych opravneni, ale mame viac dokazov, ze malware moze mat pri instalacia uplne bezne poziadavky opravnenia.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat