Vodafone aneb levné mobilní tarify pro státní správu

Vodafone aneb levné mobilní tarify pro státní správu
2016-12-14T07:15:44+02:00
• 14. 12. 2016
1

V minulých týdnech jsme vás informovali o tom, jak žalostné tarify jsou v České republice nabízeny zákazníkům. Česká republika se umístila mezi nejhoršími státy v Evropské unii. Hodnoceny byly ale pouze tarify určené pouze pro fyzické osoby. Operátoři nabízejí také služby pro svou firemní klientelu. A právě nabídka tarifů pro firmy je mnohdy znatelně odlišná od toho, co je nabízeno fyzickým osobám. S pomocí Registru smluv jsme se podívali na to, jaké tarify jsou nabízeny pro subjekty státní správy. V našem seriálu zhodnotíme postupně nabídky všech 3 operátorů. První na řadě je Vodafone.

Vodafone

Způsob hodnocení

Naším cílem bylo porovnat cenové nabídky neomezených tarifů. Firemní zákazníci mají oproti běžným operátorům výhodu tu, že jim jsou nabízeny kromě neomezeného volání a SMS zpráv také různé datové limity. V některých případech je nabídka datových limitů mnohem vyšší než to, s čím se běžná fyzická osoba u operátora setká. Důležité je také připomenout to, že se naše porovnání zaměřuje pouze na tarify, které jsou uvedeny v oficiálních cenících. Věříme, že se řada zákazníků setkala i s tzv. „podpultovými“ nabídkami. Ty však nebyly předmětem našeho hodnocení.

Zároveň jsme se při porovnání nabídek vyhnuli přidruženým službám. Skutečně jsme se zaměřovali pouze na to hlavní jádro, na které řada z nás běžně narazí. V zájmu zachování transparentnosti však musíme dodat, že operátoři ve většině případů pro své firemní zákazníky nabízejí k neomezeným tarifům také další přidružené služby. Mezi ně patří třeba zvýhodněné volání v zahraničí, nebo třeba určitý rozpočet pro hardware.

Vodafone ve svých smlouvách nabízí u jednotlivých subjektů ve většině případů Tarifní plán s neomezeným voláním a SMS zprávami a bez datového limitu. Ve smlouvách je ale zároveň udávána položka OneNet Mobilní připojení, u kterého je uvedený datový objem a měsíční platba. Pro účely našeho testu jsme vždy sčítali cenu tarifu bez datového limitu a cenu mobilního připojení.

Oficiální ceníková sazba nabízená pro fyzickou osobu

Oficiální ceníková sazba nabízená pro fyzickou osobu. Ceny určené pro fyzické osoby jsou v článku uváděny bez DPH.

Vodafone a struktura smluv

Jak bylo uvedeno v úvodu článku, naše informace jsme čerpali ze zveřejněných smluv na portálu Registru smluv. Každý z operátorů má své smlouvy vytvořeny trochu jiným způsobem. Pro nás bylo také překvapivé to, jak se k výsledným částkám může nezaujatá osoba dostat.

Vodafone v této části obstál dobře. U každé smlouvy je jednoznačně uvedena cena za daný tarif i cena dalších položek. Všechny ceny jsou standardně uváděny bez DPH. Celkem jsme porovnali cenové nabídky pro 10 subjektů státní správy.

Tarify s datovým limitem do 1GB

Pro běžného zákazníka není v nabídce operátora na webu nabídnuta možnost neomezeného tarifu (volání a SMS) s nízkým datovým limitem. Operátor pouze nabízí 100MB datový limit s neomezenými SMS zprávami a 100 minutami v rámci ČR za 288,43 Kč měsíčně. Druhá možnost je 250MB datový limit s neomezenými SMS zprávami a 250 minutami v rámci ČR za 453,72 Kč.

U subjektů státní správy jsme zjistili, že operátoři nabízejí tarify s neomezeným voláním a 1GB datovým limitem za cenu 80 Kč. Nejvyšší cena v této kategorii připadá Městu Valašské Meziříčí, které obdrželo 150MB datový limit s neomezeným tarifem za 155 Kč. U tohoto bodu je však důležité podotknout to, že je právě pro tohoto konkrétního klienta výhodnější sáhnout po větším datovém limitu.

Nabízené ceny za jednotlivé subjekty (pozn.: hodnota 0 Kč označuje, že datový limit je již v ceně)

Nabízené ceny za jednotlivé subjekty (pozn.: hodnota 0 Kč označuje, že datový limit je již v ceně)

Tarify s datovým limitem do 5GB

Tarify v této kategorii jsou již pro fyzickou osobu běžné. Vodafone nabízí v rámci kategorie do 5GB dva tarify – Red LTE a Red LTE super. První zmiňovaný je s datovým limitem 1,5GB za cenu 619 Kč bez DPH. Druhý pak za 825,62 Kč bez DPH s datovým limitem 4GB. Samozřejmostí jsou neomezené hovory a SMS zprávy. U obou tarifu je dále možnost navýšení datového limitu o 1 GB za 99 Kč.

Nejvýhodněji v této kategorii vychází město Žďár nad Sázavou. S datovým limitem 1,5 GB nabízí Vodafone tarif za 158 Kč, s limitem 3GB pak cena vyšplhá na 173 Kč. Nejhůře námi porovnávaných subjektů pak vyšlo Město Kravaře. To má dohodnutou cenu 340 Kč za tarif s limitem 1,5 GB. Příplatek za 3GB datový limit pak činí 150 Kč. Zde bohužel nevíme, jestli Vodafone upravuje cenu v závislosti na datovém limitu, nebo zda k tarifu za 340 Kč připočte dalších 150 Kč za zvýšení datového limitu na 3GB.

Nabízené ceny pro jednotlivé subjekty v kategorii do 5GB

Nabízené ceny pro jednotlivé subjekty v kategorii do 5GB

Tarify s nejvyšším datovým limitem

Vodafone nabízí v této poslední kategorii svým zákazníkům tarif Red LTE premium. Zákazník obdrží za cenu 1 321,49 Kč měsíčně neomezené volání a SMS s datovým limitem 10 GB. Navýšení 1 GB dat nad rámec tarifu stojí 99 Kč. U tohoto tarifu je vhodné připomenout to, že zákazník si doplácí i na přidružené služby, jako je například roaming ve vybraných státech Evropy.

Pro státní správu je operátor o poznání štědřejší. Pro tuto nabídku nám nejvýhodněji vychází 3 subjekty s cenou za 120 Kč. Nejdražší je tento tarif pro Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu za 365 Kč. Vodafone ale kromě toho nabízí firmám také 50GB datové připojení k tarifům. Cena tohoto tarifu se pohybuje okolo 350 Kč.

Město Valašské Meziříčí má ve smlouvě uvedenou i částku 599 Kč za mobilní internet s limitem 90GB. Při sečtení tarifu bez dat s touto částkou se dostáváme na cenu 709 Kč. A konečně ještě Město Příbram využívá Turbo internet za 330 Kč. Turbo připojení znamená neomezený přístup na internet a emailovou komunikaci. Zákazník má ještě k tomu 20GB limit za měsíc pro stahování a streaming. Samotná cena pro tento typ připojení činí ve smlouvě pro Příbram 250 Kč.

Nabízené ceny pro jednotlivé subjekty v nejvyšší kategorii

Nabízené ceny pro jednotlivé subjekty v nejvyšší kategorii

Zhodnocení

Nabídka operátora pro firemní klientelu je zcela odlišná od toho, co je nabízeno fyzickým osobám. Nejvyšší rozdíl spatřujeme v kategorii dat do 10GB, kde vychází součet neomezeného tarifu a mobilního internetu u některých subjektů na 120 Kč, zatímco fyzická osoba si musí měsíčně připravit v peněžence 1599 Kč pokud budeme uvádět cenu s DPH. I v ostatních kategoriích je však rozdíl mezi nabídkou pro fyzické osoby a státní správu.

Zklamání je pro nás především v nabídce datových limitů. Jak můžeme spatřit v tabulkách výše, operátoři umí být ke svým zákazníkům velmi vstřícní. Běžný zákazník by se rozhodně nepohrdl 70 Kč příplatkem za 10GB datový limit.

VÝZVA

Jak jsme uvedli v úvodu článku, vycházíme z Registru smluv a hodnotíme pouze subjekty státní správy. V rámci komplexního hodnocení bychom chtěli v redakci zhodnotit i tarify pro ostatní firemní zákazníky. Pokud byste se tedy chtěli zapojit do této analýzy, můžete nám na redakční email zaslat ceník operátora pro vaší konkrétní společnost. Veškeré údaje budeme samozřejmě anonymizovat.

Cenové nabídky zasílejte na: redakce@dotekomanie.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Chybí mi v porovnání jedna základní informace – počty SIM karet na které se vztahuje, ono je rozdíl zda operátor nabízí jedné relativně nestálé osobě nebo třeba min. 100 čísel nějakému úřadu/ organizaci. Asi by stačilo doplnit počty pracovníků příslušných zákazníků.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat