Do uzamčeného iOS se lze dostat jednoduchým trikem

Do uzamčeného iOS se lze dostat jednoduchým trikem
2016-12-10T11:26:39+02:00
• 10. 12. 2016
8

Ztracená či odcizená iOS zařízení mohou být nyní v ohrožení, tedy pokud se jejich noví majitelé dozví o této bezpečnostní chybě. K provedení nepotřebujete vůbec žádné speciální vybavení nebo technické „know-how“, což znamená, že to zvládne naprostý mág z ulice. Naštěstí se to dá snadno napravit – ale až se tak stane, možná se budete o svůj telefon ještě více bát.

Zakladatel německé bezpečnostní společnosti Vulnerability Lab, Benjamen Kunz-Mejri, na web přinesl speciální trik na iOS 10.1.1. Na bezpečnostní chybu byla společnost upozorněna a snažila se to novou verzí opravit, ovšem to se nepovedlo. O co tedy vlastně jde?

ios10

Když se majitel ztraceného iOS zařízení pokusí svůj telefon či tablet aktivovat přes Find My iPhone/iPad, přístroj jej dálkově dostane do režimu, které vyžaduje pro další zacházení Apple ID. Nicméně, přihlášení vyžaduje připojení k internetu, a za tímto účelem se můžete rozhodnout, zda použijete Wi-Fi či mobilní data. Útočník tedy přejde na nabídku Wi-Fi a vybere „jinou síť“. No a tady je ta chyba. Jméno a heslo síťových polí zde nemají povolený počet znaků.

Pokud si dáte dostatek práce a napíšete do pole více než 10 tisíc znaků, přístroj se zpomalí a nakonec „zamrzne“. Poté přepněte zařízení do režimu spánku a vyčkejte několik vteřin. Poté ho otevřete – tadá, právě jste na domovské obrazovce!

Tato metoda funguje jen na iOS 10.1 a iOS 10.1.1. Domovská obrazovka se však zobrazí pouze na několik vteřin, ovšem pokud si vše dobře načasujete, můžete na ní zůstat díky stisknutí Home tlačítka.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Jirka Dittrich

10. 12. 2016, 15:10

Paní Hani: Dnes má všechno zadní vrátka, jde jen o to, na co „veřejnost“ přijde :)

Martin Novak

10. 12. 2016, 14:19

Android je otevřený i když je zamčený milá odbornice každý průměrný lapka dokáže to vaše udělátko přehrát a tudíž ukrást. Jestliže jednou příjdete o zařízení tak mu můžete dát z bohem pakliže to není blb co ho nesmaže a jede na originálu.

Tomáš Zelina

10. 12. 2016, 15:19

Ano, jenže přehrání typicky vyžaduje odemknutí bootloaderu, při kterém se smažou všechna data. Tady ale bylo zařízení pouze odemčeno – útočník tak mohl číst maily, prohlížet fotky a dělat si prakticky cokoli s daty uloženými na zařízení.

Pavel Mareš

10. 12. 2016, 18:00

Ne vždy. Už se mi podařilo u pár zařízení data zachovat.

Karel Čapka

VIP 10. 12. 2016, 18:34

Jak se ti podarilo zachovat data po faltory resetu a jejich wipnuti?

Ještě že mám Android… Mít něco od Applu, asi by mě teď dost naštvalo, jak se potenciální zloděj snadno dostane k návodu. Velmi chytré tu vypsat celý návod, vážně.

Tak hlavne, ze vy mate Android. K tomu navod davat ani nemusi. Ten je vseobecne znamy a zvladne ho kazdy behem par minut….Takze good luck 😂😂😂

To je hrozná blbost. K datům na telefonu s androidem je težší se dostat, protože zadní vrátka jako tyto jsou možná dokonce všechny vypatchované. Samozřejmě každý se do telefonu dostane pokud resetuje software, ale tím přijde o data předchozího uživatele, které jsou dle mého důležitější.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat