Bluetooth 5.0 bude mít vyšší rychlost a lepší dosah

Bluetooth 5.0 bude mít vyšší rychlost a lepší dosah
2016-12-17T09:25:20+02:00
• 13. 12. 2016

Už od června tohoto roku známe některé informace kolem nového Bluetooth ve verzi 5.0 a až dnes Bluetooth Special Interest Group (SIG) vydala kompletní specifikace. Zcela nová generace přináší například větší rychlost při bezdrátovém přenosu dat nebo širší rozsah poskytovaných služeb. Mimo jiné ve srovnání s poslední verzí 4.2 dojde ke zvýšení dosahu až o neuvěřitelných 400 %, což uživatelé budou muset znatelně pocítit.

bluetooth-5

Díky aktualizovaným standardům nedojde jen na zvýšení rychlosti. Vhod přijde i vylepšená bezpečnostní stránka či celková stabilita. Bluetooth SIG při vývoji nezapomněl zlepšit komunikaci s tzv. wearables, chytrými zařízeními v domácnosti/podnicích nebo se sběrači dat. Navíc do budoucna mají vzniknout nové funkce pro zařízení typu IoT (internet věcí). První produkty s Bluetooth 5.0 lze v konečném prodeji očekávat někdy v rozmezí dvou až šesti měsíců.

V přesných číslech stoupne rychlost dvojnásobně, dosah čtyřnásobně a schopnost vysílat zpětné zprávy osminásobně. Podle provedené analýzy, dva ze tří spotřebitelů již teď dávají přednost zařízení do domácnosti, které jsou vybaveny technologií Bluetooth. Nakonec na základě výpočtů se v roce 2020 očekává 13,9 milionu zařízení v provozu obsahující tento „modrý zub“.

Zdroj: bluetooth.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat