Mozilla představila Firefox Focus, nový prohlížeč pro iOS

Mozilla představila Firefox Focus, nový prohlížeč pro iOS
2016-11-22T14:00:38+02:00
• 22. 11. 2016

Autoři Firefoxu před několika hodinami představili nový mobilní webový prohlížeč, a to pro uživatele iOS. Zakladatelé se novinku rozhodli pojmenovat jako Firefox Focus a nabízí spoustu zajímavých „fičurek“, včetně anonymního režimu, blokování reklam, vymazání hesel a souborů cookies, a další.

Vývojáři dokázali veškeré nové vychytávky dostat do velmi povedené aplikace. Konečným výsledkem tak je zjednodušený prohlížeč, který umí daleko rychleji načítat webové stránky, než například předinstalované Safari od Applu. V poslední době se nám tu rozmohl takový nešvar, kterým je blokátor reklam. Na to samozřejmě inženýři ihned zareagovali a do prohlížeče jej implementovali.

firefox-focus-ios

Firefox je v App Storu více než rok

Aplikace byla vůbec poprvé uvedena již před rokem, ale v té době byla navržena spíše jako nástroj pro blokování reklam, díky čemuž bylo možné odstranit překážející bannery z prohlížeče Safari.

Prohlížeč sám o sobě je velmi jednoduchý. Nenabízí tolik funkcí, jako jeho konkurence. Nenajdete zde tedy žádný seznam oblíbených stránek, nejčtenější weby a další možnosti konfigurace. Místo toho máte možnost zapnout nebo vypnout funkci, která zabrání zobrazení reklamních bannerů a další.

screen-shot-2016-11-17-at-10-57-11-am

Velmi zvláštní je však přístup Firefoxu k výchozímu vyhledávači. Společnost zvolila místo Googlu, který je bezesporu jasnou jedničkou, tedy alespoň na poli vyhledávání, konkurenční Yahoo. Yahoo se však dopustilo jedné z největších datových úniků všech dob. Tento krok tak považujeme za velmi riskantní a hloupý. V aktuální verzi bohužel není možné tento krok ovlivnit, takže pokud nechcete využívat Yahoo vyhledávač, doporučíme vám se porozhlédnout u konkurence. Nicméně, neklesejte na mysli. Mozilla nám potvrdila, že možnost volby dorazí v novější verzi, která dorazí v následujících několika týdnů.

logo-app Firefox Focus: Privacy browser Developer Zdarma iOS

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat