Instagram už neupozorní na screenshoty aktualizováno

Instagram už neupozorní na screenshoty [aktualizováno]
2018-06-15T06:20:52+02:00
• 15. 6. 2018

Aktualizováno 15. 6. 2018

V posledních dvou letech Instagram testoval funkci, která upozorňovala uživatele, že si někdo udělal screenshot jeho Příběhu. Naposledy se novinka objevila v rámci testování v únoru a nyní se dozvídáme, že test byl ukončen s negativním výsledkem. Zřejmě po vyhodnocení této funkce se dospělo k závěru, že upozorňování na snímky obrazovek nebude součástí aplikace.

Na druhou stranu Instagram zvažuje, že by zakomponoval nějakou formu ochrany proti pořizování snímku obrazovky. Na mobilním telefonu by se ostatně nejednalo o velký problém, ale Příběhy jsou dostupné i na počítači skrze webový prohlížeč, kde již není zas tak jednoduché něčemu takovému zabránit.

Aktualizováno 9. 2. 2018

V roce 2016 se objevila funkce upozorňování na pořízení snímku obrazovky v rámci aplikace Instagram. Když tedy někdo pořídil screenshot vašeho příběhu, byli jste upozorněni. Je evidentní, že se funkce dlouhou dobu neposunula z testovací fáze a zatím nebyla rozšířena mezi všechny uživatele. V tuto chvíli se objevuje upravená verze, která také prochází testováním a není jisté, kdy a jestli dojde k rozšíření.

Nyní jsou upozorňovány obě strany. Uživatel, který pořídí snímek obrazovky něčího příběhu, uvidí jen jednou oznámení, že bude informován autor. Sám tvůrce příběhu následně může ve statistikách ke každé fotografii nebo videu v příbězích vidět, kdo si udělal snímek obrazovky – indikátor se objevuje u jeho jména (hvězdička).

Pakliže nechcete, aby druhá strana věděla, že jste si udělali snímek z příběhu, měli byste nejprve přepnout mobil do režimu letadla. V něm nedojde k odeslání informace, ale nelze na to spoléhat. Vývojáři mohou udělat drobnou úpravu, aby zabránili této oklice. Druhá možnost je udělat screenshot z webové verze Instagramu.

Nyní záleží na tom, jestli testování dopadne dle představ Instagramu. V tuto chvíli je novinka dostupná malému množství uživatelů.

Původní článek 29. 11. 2016

Už je to dlouhou dobu, kdy jsme museli přidávat do smartphonů s Androidem možnost pořizování snímků obrazovek (screenshot). Dnes se již jedná o běžnou funkcionalitu, přičemž někteří výrobci ji doplňují o další možnosti. Právě proto například sociální síť Snapchat zavedla upozorňování na pořizování snímků obrazovek.

snímek obrazovky

Nyní s podobnou funkcí přichází i Instagram, který nově informuje, když někdo pořídí snímek obrazovky z vašeho „příběhu“ (stories). Zde se jedná o celkem užitečné oznámení. Samotné příběhy jsou k dispozici jen po omezenou dobu, což má svůj důvod. Pokud nasdílíte něco, co by se nemělo samovolně šířit, tak minimálně budete vědět, kdo si udělal kopii.

Bohužel se jedná jen o informaci, s kterou nic nenaděláte. Můžete maximálně jen zablokovat danou osobu, aby si již neudělala další snímek obrazovky.

Zdroje: esquire.com, thenextweb.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat