Facebook byl odříznut od sběru dat uživatelů služby WhatsApp

Facebook byl odříznut od sběru dat uživatelů služby WhatsApp
2016-11-18T07:15:36+02:00
• 18. 11. 2016
1

Sociální síť Facebook byla donucena pozastavit své činnosti sběru dat WhatsApp uživatelů, a to v celé Evropě. Potvrdil to zahraniční server Financial Times.

Pro koncové uživatele to tak znamená, že Facebook již nemá přístup k jejich osobním a citlivým údajům, včetně telefonního čísla, data narození a další. Americký gigant se k celé situaci však vyjádřil slovy, které stále mohou vyvolávat emoce. Podle Facebooku se totiž jedná pouze o dočasné řešení, a to i přesto, že zákony jsou jiného názoru – nemít žádný přístup.

„Doufáme, že budeme moct pokračovat v našich podrobných rozhovorech s Úřadem Spojeného království. Chceme i nadále hovořit s komisaři a dalšími funkcionáři o ochraně osobních údajů.“

 Z toho tedy vyplývá, že se Facebook bude snažit příslušné orgány přesvědčit o tom, že nedělají nic nezákonného.

Facebook koupil službu WhatsApp v roce 2014 za astronomickou částku 19 mld. dolarů. V srpnu tohoto roku se však rozhodl získávat informace o uživatelích této služby, což se pochopitelně mnohým nelíbilo. Tento krok kritizovalo hned 28 orgánů, které mimo jiné podepsaly otevřený dopis, ve kterém nutily aktuálního CEO WhatsAppu, Jana Koumu, pozastavit činnost, dokud nebude vše řádně prošetřeno podle zákona.

WhatsApp

Německé orgány odřízly Facebook od sběru dat

Irský komisař pro ochranu dat deníku Financial Times potvrdil, že Facebook byl skutečně od dat uživatelů odříznut. Společnost byla donucena své činnosti ponechat už i v sousedním Německu, kde tuzemské orgány rozhodly, že sběr dat z aplikací představovalo „porušení vnitrostátních právních předpisů o ochraně údajů“. Tyto orgány mimo jiné požádaly o smazání všech dat, které již v této zemi Facebook získal. Ostatní země, včetně Velké Británie, Francie a Itálie, mají své vlastní vyšetřovací jednání.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Tak je to správný a tak to má zůstat. Až bude chtít někdo s tím hnusem jménem Facebook mít něco společného, může se dobrovolně zaregistrovat a nechat se špiclovat. Jinak nemají nárok. Jejich drzost už překračuje všechny meze. Nikdo s uživatelů o to aby WhatsApp koupili nestál a je to jen černá skvrna na jeho jménu a tradici. Kdyby bylo na mě, osobně bych zakázal Facebook v celé Evropě. Stejně dělá s lidí jen blbce, který se odnaučili komunikovat tváří v tvář. Chtěli ze sebe udělat tu největší a nejlepší síť a místo toho ze sebe udělali to největší lejno na síti.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat