Evropští uživatelé preferují na telefonech předinstalované aplikace

Evropští uživatelé preferují na telefonech předinstalované aplikace
2016-11-21T07:00:50+02:00
• 21. 11. 2016

The Developers Alliance vydala v minulém týdnu zprávu zabývající se chováním uživatelů ohledně nainstalovaných aplikací na telefonu. V rámci studie bylo dotázáno celkem 4 000 uživatelů vlastnících přístroje s operačním systémem Android. Pro nás je to o to zajímavější, že průzkum se týkal evropských uživatelů – konkrétně z Francie, Německa, Itálie a Španělska.

google-apps-sphere-of-apps

Na vypracování studie se podílel i Google. Právě Google je obviňován, že využívá svého postavení na trhu a u svého operačního systému automaticky uživatelům instaluje vlastní aplikace. A právě díky tomuto jednání se dostala tato americká společnost v Evropě k soudu.

Výsledky ze studie vychází však spíše ve prospěch tohoto giganta. Ty totiž hovoří o tom, že 70 % uživatelů zapojených do výzkumu si přeje telefon, na kterém jsou již předinstalovány aplikace. Na druhou stranu se hodí zmínit také to, že otázka, na kterou respondenti odpovídali, byla poměrně zvláštní. Autoři studie se totiž dotazovali pouze na aplikace, které umožňují bezproblémový chod telefonu.

Rozhodně však nelze z výsledků této studie tvrdit, že by uživatelé chtěli na svých telefonech celou řadu zbytečných aplikací. Právě na tyto aplikace si většina uživatelů mnohdy stěžuje. Je však pravdou, že výrobci se z dob minulých poměrně zlepšili a neužitečného balastu na svých telefonech již tolik nemáme.

Zdroj: Application Developers Alliance

Zdroj: Application Developers Alliance

Ze výsledků dále vyplývá to, že 90 % uživatelů si uzpůsobí hlavní obrazovku svým preferencím. Zbylých 10 % pak nechává domácí obrazovku tak, jak ji předdefinoval výrobce. Průzkum se rovněž zabýval tím, které aplikace pro určité činnosti používají uživatelé nejčastěji.

V oblasti komunikace vede WhatsApp. Nejčastěji si uživatelé pak přehrávají hudbu ve Spotify. Pro Google je pozitivní, a rozhodně ne nečekanou, zprávou, že jeho aplikace si vedly v tomtu průzkumu také dobře. Na předních pozicích se ve svých kategoriích umístily aplikace YouTube, Gmail, Google Drive nebo Google Search. A i v ostatních kategoriích rozhodně aplikace od Googlu nezapadly.

Je otázkou, zda tato zpráva Googlu v již započatých sporech pomůže. Pro nás není překvapením, že Google aplikace na telefonech s operačním systémem Android se řadí mezi ty nejpopulárnější. Otázkou však je, zda je tento průzkum natolik vypovídající.

Zdroje: thenextweb.com, appdevelopersalliance.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat