Mapy.cz a hlasová turistická navigace

Mapy.cz a hlasová turistická navigace
2016-09-01T16:00:16+02:00
• 1. 9. 2016

Mapy.cz jsou bezesporu velmi dobrou službou, ať už se bavíme o online či offline verzi. Nyní však Mapy.cz přinášejí velmi zajímavé zprávy, co se pokrytí prozatímního území mapami týká. Od orientace pouze na Česko nebo Slovensko se již dříve přesunuli vývojáři na celou Evropu. A nyní se podařilo pokrýt další kontinenty – Severní i Jižní Ameriku, Afriku a nakonec Austrálii, má to však háček.

kolo_ikona

Během posledních týdnů probíhalo testování a srpen byl pro budoucí rozšíření velmi důležitý. Uzavřený test podstoupilo na 6500 uživatelů, přičemž ve většině se jednalo o cyklisty, v menšině pak byli chodci a řidiči osobních aut. Toto testování velmi napomohlo při vývoji a odhalilo slabiny systému, jakož i části, u nichž je počítat s velkou oblíbeností u uživatelů.

„Srpen byl pro vývoj navigace zásadní. V uzavřeném testu jsme ji zpřístupnili šesti a půl tisícům lidí, kteří nám zejména o víkendech posílali zpětnou vazbu přes aplikaci, e-maily a sociální sítě. Těmi, co turistickou navigaci testovali nejvíce, byli cyklisté, nicméně zapojila se i spousta řidičů a pěších. Díky jejich podnětům se nám podařilo vylepšit mnoho detailů, zlepšili jsme stabilitu aplikace, odstranili nepotřebné povely, upravili nastavení hlasu a přidali na výběr i syntetický hlas, tedy TTS technologii převádějící text na řeč,“vysvětluje Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

Bohužel tak oblíbená část map, tj. offline verze, zatím nebude 100% dostupná všude. Ve většině případech bude nutné mít připojení k internetu pro plné navigování – například přepočet trasy.

Též je nutno zmínit, že Seznam na území Česka a Slovenska využívá vlastní algoritmy, když to u zbytku zemí Open Source Routing Machine. Může se tak stát, že uživatele program neupozorní na odbočení nebo jinou změnu na trase. Přechod z jednoho programu na druhý je totiž náročnější, avšak časem by naštěstí mělo dojít k plné integraci a možných chyb mělo ubývat.

Offline mapy jsou prozatím dostupné pro značnou část Evropy, u zemí na jiných kontinentech je nutné mít připojení k internetu. Naštěstí by však kvalita měla zůstat taková, na jakou jsme již dlouhou dob zvyklí.

Zdroj: seznam.seznamblog.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat