HTC 10 – zpátky na vrchol recenze

HTC 10 – zpátky na vrchol [recenze]
2016-08-04T11:45:52+02:00
• 3. 8. 2016

HTC se poslední dobou potýká s velkými problémy ohledně prodejnosti telefonů. Záchranou má být nejnovější top model HTC 10, na kterém si dal výrobce obzvláště záležet. Dosud jsme se u telefonů HTC pokaždé setkali s určitým nedodělkem či kompromisem, typicky se jednalo o fotoaparát, absenci NFC nebo také neadekvátní cenu vůči výbavě. U „desítky“ se HTC konečně opravdu snažilo a snaha je znatelná i na finálním produktu. Pojďme se nyní podívat, jak novinka obstála v našem testu.

IMG_20160617_181211

Balení

V krabičce na nás nečeká nic zvláštního, kromě telefonu zde máme nabíječku s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je USB-C a druhý klasický USB-A. Vedle hromádky příruček a brožurek pak nalezneme také celkem povedená špuntová sluchátka.

Design a konstrukce

Na první pohled je znatelný odklon od původního designu, který známe například z populárního modelu HTC One M8. Stále se HTC drží kovového základu, ale na přední straně již nenalezneme například stereo reproduktory či logo výrobce. Zároveň přibyla novinka v podobě oválné čtečky otisků prstů pod displejem, vedle níž se rovněž nachází dvě další senzorová tlačítka. Oproti dosavadnímu softwarovému řešení je toto vítaná změna, jelikož je spodní okraj pod displejem alespoň smysluplně využitý. Přední sklo je pak typu Gorilla Glass 3 a disponuje populární 2.5D úpravou.

IMG_20160630_101646

Pozornost si zaslouží záda telefonu, kde výrobce vsadil na zkosení hran, díky čemuž je HTC 10 v nejužším místě tenké jen 3 mm. Střed telefonu má pak tloušťku 9 mm a celá záda jsou od zmíněného zkosení zaoblená, takže se telefon dobře drží, skvěle padne do ruky a ani příliš neklouže. Kov narušují na dvou místech plastové proužky pro průchod signálu. Ve vrchním proužku si lze všimnout malé dírky, pod níž je umístěn druhý mikrofon sloužící při nahrávání videa.

Po bocích pak máme tlačítka, která jsou rovněž celá z kovu a stejně jako u zbytku konstrukce zde není co vytknout. Mají dobrý zdvih a příliš se nekývají do stran. I jejich rozmístění je dobré, zamykací tlačítko je navíc vroubkované, aby bylo i po tmě lépe nahmatatelné.

IMG_20160630_101717 IMG_20160630_101711

Vespod je uprostřed umístěn USB-C konektor spolu s mikrofonem a mřížkou reproduktoru. Na první pohled by se mohlo zdát, že je v telefonu jen jeden reproduktor, a to právě ten spodní. Není tomu ovšem tak a druhý reproduktor je umístěn spolu se sluchátkem v dlouhém výřezu na přední straně. Jejich kvalita je velmi dobrá, včetně basů a výšek, takže lze s reproduktory poslouchat i hudbu, což na některých telefonech není kvůli nedostačující kvalitě možné.

IMG_20160630_101807 IMG_20160630_101724

Na vrchu je pak opět uprostřed konektor pro sluchátka a celá vrchní hrana je navíc vyplněna plastem, zřejmě opět z důvodu umístění antén. Celá konstrukce působí robustně a kov zřejmě nebude nijak tenký. Poznat to lze už jen z dojmu při držení, navíc se konstrukce projevila i na váze, která činí 161 gramů. V ruce je telefon poměrně cítit.

Hardware a výkon

Kromě designu si HTC dalo záležet i na vnitřnostech a telefon se tak řadí mezi nejlepší telefony současnosti. Použit je zde procesor Snapdragon 820 se 4 GB RAM. Tato sestava je plně dostačující a zhruba polovina paměti je po většinu času volá, čímž dává dostatečný prostor náročnějším aplikacím či hrám. V AnTuTu jsme se dostali na hodnotu 130 916 bodů, čímž HTC nechává pozadu i Samsung Galaxy S7. V praxi jsou však tyto dva kousky srovnatelné a jen těžko se v nich z hlediska výkonu hledají rozdíly.

2016-05-17-163313476

Úložiště v telefonu má 32 GB, z čehož je uživateli dostupných zhruba 25 GB. Pokud by toto někomu přišlo málo, lze úložiště rozšířit paměťovou microSD kartou. Z oblasti konektivity lze zmínit Bluetooth 4.2, NFC, samozřejmě i Wi-Fi včetně protokolu ac a nezapomnělo se ani na LTE s podporou všech místních frekvencí.

Oproti předchozím modelům zde ale kupodivu chybí infraport, takže ovládání domácí elektroniky si bohužel neužijete. Tento nedostatek však lze odpustit, jelikož zbylá výbava je vynikající a absence infraportu je jen drobným nedostatkem.

Software

Nejvýraznějšími změnami prošel bezesporu systém, kde na uživatele čeká mnoho nového a neznámého. Základ zůstal stejný, avšak HTC zapracovalo na mnoha drobnostech a přihodilo několik novinek, čímž celý systém trochu ožil a je pestřejší.

Dříve bylo zvykem, že kromě systémových aplikací od Googlu mělo HTC i své vlastní, mnohdy daleko více vypracované, aplikace. Nyní je tomuto konec, jelikož pro každou funkci je zde jen jedna aplikace, buď od Googlu, nebo HTC, a vzniká tak zajímavý mix. Již zde tedy nenalezneme dvě aplikace kalendáře nebo hudby, ale jen jednu z nich.

Screenshot_20160630-124144 Screenshot_20160630-124301 Screenshot_20160630-124332

Nástavba Sense naštěstí nepřišla o menu aplikací, stejně tak na domovské obrazovce po přejetí zleva doprava stále nalezneme typický Blinkfeed, který slouží jako RSS čtečka pro vaše oblíbené weby, včetně Dotekománie.

Inženýrům z HTC se také zřejmě přestaly líbit klasické ikony, a tak přišli s novinkou v podobě Freestyle Layouts, která standardní zobrazení doplňuje. Jde v podstatě o nahrazení ikon samolepkami, které určitým způsobem ladí s pozadím. Jednotlivým samolepkám pak jednoduše přiřadíte konkrétní aplikace a po klepnutí na ně se daná aplikace otevře. Zároveň v tomto režimu není přítomná žádná mřížka ikonek, takže si samolepky můžete přemístit dle své libosti, kamkoliv jen chcete.

Screenshot-20160421-112345-horz1 Screenshot-20160421-112345-horz2 Screenshot-20160421-112345-horz3

Pokud jde o rychlost a optimalizaci systému, pak nelze absolutně nic vytknout. Vše běží hezky plynule, bez záseků či jakýchkoliv prodlev.

Displej

Pozadu není HTC vzhledem k dnešní době ani u displeje, který na ploše s úhlopříčkou 5,2 palců nabízí štědré rozlišení Quad HD, přičemž displej je typu Super LCD 5. Není tedy žádným překvapením, že na takto jemný obraz je zkrátka radost pohledět. Výborné jsou jak barvy, tak rozsah jasu i pozorovací úhly.

IMG_20160622_195620

Displej se díky senzoru pro automatickou regulaci jasu skvěle přizpůsobí jak na slunečním světle, tak i za naprosté tmy, aby podsvícení příliš neoslňovalo vaše oči. Jedince, kteří si potrpí na design a detaily, také potěší okrajová 2.5D úprava krycího skla.

Fotoaparát

Často vytýkanou vlastností u telefonů HTC bývá fotoaparát. Výrobce si je tohoto nedostatku naštěstí vědom a u nového top modelu se rozhodl vyrovnat schopnosti s konkurencí. Fotoaparát na zádech telefonu má rozlišení 12 MPx, disponuje optickou stabilizací obrazu a rovněž laserovým ostřením, tudíž v ničem nezaostává za konkurencí a poskytuje dobrou výbavu pro pořizování obstojných snímků.

IMG_20160630_101656

Snímač je složen z pixelů o velikosti 1,55 mikrometru, takže je fotoaparát schopen pojmout více světla, což přijde vhod především při focení za horšího světla či v noci. V takovýchto situacích také oceníte duální LED blesk.

Pochvalu si zaslouží i samotná aplikace fotoaparátu, která je svižná a nabízí pokročilé možnosti i pro uživatele toužící po profesionálnějších snímcích. Za zmínku stojí schopnost ukládat fotografie ve formátu RAW, nastavit si pak manuálně můžete ISO, světelnost, čas závěrky, vyvážení bílé nebo ostření, které oceníte zejména u makrosnímků, kdy telefon často sám nedokáže na bližší a malé předměty zaostřit.

IMAG0108 IMAG0083 IMAG0125

Fotografie pak příjemně překvapí kvalitou, na kterou u HTC rozhodně nejsme zvyklí. Pochvalu si zaslouží především barevné podání a samotná věrnost snímků. Horší je to bohužel s ostrostí a mírou detailů, zde je sice vidět snaha a pokrok, ale stále nebyl fotoaparát v tomto ohledu dotažen k dokonalosti.

IMAG0070 IMAG0013 IMAG0270

Na fotoaparát se lze za téměř jakékoliv situace spolehnout a bohatě stačí jak na fotky z rodinné dovolené, tak i na amatérské umělecké fotografie. Pokud je však pro vás fotoaparát u telefonu naprostou prioritou a vyžadujete bezchybnost v každém ohledu, pak byste se nemuseli s kvalitami HTC 10 spokojit na maximum.

IMAG0187 IMAG0038 IMAG0134

Baterie

Energii dodává vestavěný a nevyjmutelný akumulátor o kapacitě rovných 3000 mAh. Přes den se na něj můžete bez problému spolehnout a i při náročném využívání telefonu se postará alespoň o výdrž do večera či noci. Pokud nevyužíváte telefon příliš intenzivně, pak je zde šance, že se dostanete i na téměř dvoudenní výdrž. To je ale spíše výjimka, a tak ve většině případů skončí telefon večer na nabíječce.

Každý jistě zažil situaci, kdy ráno zjistil, že si přes noc telefon zapomněl nabít. U HTC 10 by to neměl být až takový problém, jelikož s podporou rychlého nabíjení se na polovinu kapacity baterie dostanete už za půl hodiny. Stačí tedy telefon ráno na chvíli zapojit a dohnat alespoň část toho, na co se předtím zapomnělo. K nabíjení mimo jiné slouží oboustranný USB-C konektor, takže ani po tmě nemusíte se zapojováním nabíječky zápasit.

HTC 10 – shrnutí a závěr

Cílem HTC 10 je vyrovnat se konkurenci a ukázat, že výrobce stále má dost sil na to bojovat s takovými protivníky, jako je Samsung, Apple či neustále rostoucí Huawei. V minulých letech byla snaha nepatrná a především neúčinná. Letos se to mění, jelikož z HTC 10 je skutečně znát zvýšená snaha a odhodlanost dělat opět precizní telefony.

Ve značné míře se to výrobci daří a typické nedostatky předešlých modelů byly s „desítkou“ odstraněny. Stále zde máme výborně zpravovaný design a konstrukci, telefon nezaostává ani v hardwarové výbavě a potěší mimo jiné i skvělý displej.

Oblastí, ve které však HTC stále lehce pokulhává, je fotoaparát. Pokrok je znatelný a kvalita dosahuje téměř na ostatní současné top modely. Bohužel v této kategorii již rozhodují i sebemenší detaily a zde jsme nebyli spokojeni s ostrostí snímků, což je na určitých typech fotografií znatelné.

Naštěstí fotoaparát je jen jediným znatelnějším nedostatkem, a tak pokud toužíte po prémiovém telefonu ve všech ohledech, lze HTC 10 s klidem doporučit.

HEUREKAHTC 10 32GB na Heureka.czHTC 10 32GBCena od 19 609 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat