Google Mapy 9.35 – plus kódy či rychlostní limity beta

Google Mapy 9.35 – plus kódy či rychlostní limity [beta]
2016-08-28T09:35:41+02:00
• 28. 8. 2016
1

Google se snaží své aplikace aktualizovat tak často, jak to je jen možné. Nicméně bez pochybu se značně zaměřuje především na své Mapy, kdy se s každou verzí dočkáme novinek. Dnes se k beta testerům dostává verze 9.35 a jedná se o aktualizaci plnou zajímavých funkcí. Můžeme zmínit například novou uvítací obrazovku pro řidiče – ta se zobrazí při příjezdu do destinace, či plus kódy, jež snadno zprostředkují rychlejší přístup k místu. V rozboru kódu pak byly objeveny stringy naznačující, že se dočkáme zobrazení rychlostních limitů i aktuální rychlosti, objednávat jídlo pak opět bude jednodušší, lovení pokémonů zřejmě neustane a přibude možnost opravit špatné otázky u míst.

Plus kódy (OLC)

2016-08-25-10.02.38 2016-08-25-10.02.50 2016-08-25-10.03.24

Souřadnicový systém je s námi již dlouhou dobu a všichni už jsme si na něj zvykli. Nicméně pár let nazpět si v kanceláři v Curychu Googlu řekli, že tento systém prostě musí jít vylepšit. A ak se i stalo. Na světlo světa se pak dostaly Plus kódy, respektive Open Location Codes (OLC). Ty zkracují souřadnice natolik, aby bylo možné si je, alespoň částečně, zapamatovat,  nutno dodat, že to opravdu funguje.

Abyste pochopili, OLC vypadá například takto – 849VCWC8+P9. Do nynějška jste museli jít na určité stránky a nechat si kód vygenerovat. To se mění a Google Mapy pro Android již kód vypočítají a servírují vám ho velmi jednoduše. Stačí pak umístit pin pro určení polohy. Občas se Plus kód nemusí ukázat, buď na daném místě už něco je, tudíž není potřeba jej interpretovat kódem, nebo jste příliš oddáleni v pohledu.

Ještě lepší zprávou může být, že kód lze ještě zkrátit. Pokud se již díváte na přesný region, o rozměrech přibližně 100 x 100 čtverečních kilometrů, máte možnost zadat pouze černě označená čísla,  první čtyři šedá vynechat. Z „dlouhého“ kódu výše se tak stane kratší, jenž vypadá asi takto VCWC8+P9. Bohužel tyto kódy se zatím nevyskytují v desktopové verzi, jež s touto funkcí snad zanedlouho přijde též.

Dojezdová obrazovka

2016-08-25-09.31.16 2016-08-25-09.32.23

Pokud si pustíte navigaci, po dojezdu na určené místo se vám nově zobrazí tzv. dojezdová obrazovka. Na ní můžete najít potřebné informace o cestě, již jste absolvovali. Například zda jste dojeli na čas, průměrná rychlost nebo například potřebné informace o místě. Pokud pak míříte například na pracovní schůzku, a Google o tom ví, zobrazí se vám další užitečné informace. Novou možností je tlačítko, jež váš bude navigovat zbytek cesty pěšky. Například zaparkujete v garážích a ještě před sebou máte kus cesty, jedná se o velmi užitečnou funkci. Potěší pak i tlačítko opakovat cestu, rychlé zrušení nebo restartování cesty.

Rychlostní limity

U té funkce asi není příliš nutné vysvětlovat, jak bude fungovat. V kódu byly objeveny části, jež ukazují na to, že se dočkáme jak zobrazení rychlostního limitu, tak i aktuální rychlosti. Bohužel není zcela jasné, jak bude nová obrazovka vypadat a prvky budou umístěny. Ani to, zda funkce otevřena pro „všechny“ beta testery, nebo bude funkce postupně pouštět mezi uživatele, jak už tomu bylo kdysi u funkcí jiných.

Prozatím je jen jasné, že práce na této funkci se dokončují a snad se nové možnosti dočkáme brzy. Též je vhodné zmínit, že zobrazení možná bude odlišené pro Severní Ameriku a zbytek světa. Ale to jsou dosud jen odhady. Samozřejmostí pak bude podpora mílí i kilometrů.

Dodatečné funkce

Objednávka jídla online

Bohužel u této části nemám příliš, co říci. Části kódu naznačují, že si budete moci pohodlně objednat jídlo ze své oblíbené restaurace z aplikace Google Map. Nejedná se o překvapivou funkci, jelikož uživatelé po ní prahnou velmi dlouhou dobu. Není též jasné, kdy přesně se funkce dočkáme a nebo jak bude nakonec vypadat či fungovat.

Oprava špatných otázek

Otázky na místa v Google Mapách jsou poměrně často hodnoceny pozitivně, ovšem najdou se i negativní ohlasy. Především pak na špatné otázky pro dané místo. Například zda je dobré posezení u drive-trhu, zda restaurace nabízí dobré pivo, v zemi, kde je alkohol takto podávat nelegální, či dokonce zda místo pro dospělé (asi všichni víme, co mám na mysli), je vhodné pro celou rodinu.

Tyto otázky nedávají absolutně žádný smysl a Google nelenil, pustil se totiž do oprav tohoto systému otázek. Nyní tedy stačí otázku jednoduše nahlásit a problém je vyřešen.

Pokémon

K tomuto bodu zatím nelze příliš říci. Zatím jen víme, že se objevila nová ikonka Pokebalu kdesi v aplikaci a není zcela jasné, k čemu má přesně sloužit. Nicméně stoupenci této populární hry by měli dávat pozor, jelikož pro ně Google cosi chystá.

Uvítací obrazovka navigace

A konečně se k nám též dostává nová grafika uvítací obrazovky navigace.

navigation_welcome_dialog_image

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Josef Jeřábek

27. 5. 2019, 11:38

Dobrý den,
v otázce Plus kódů by mě zajímalo, zda je možné aby telefon načetl jiný plus kód místa ve kterém se právě nachází? Třeba z důvodu výskytu mnoha kódů v jedné oblasti, nebo (někde jsem četl) přenosu signálu přes výškové budovy, případně špatné kalibrace určování polohy v telefonu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat