Google Mapy 9.36 – hlasové příkazy a seznam míst Beta

Google Mapy 9.36 – hlasové příkazy a seznam míst [Beta]
2016-08-31T16:30:28+02:00
• 31. 8. 2016

Počínaje včerejším dnem jsme se opět dočkali aktualizace aplikace Google Mapy, a to na verzi 9.36. Ta přináší novinky v podobě možnosti tvoření vlastních seznamů míst, což je určeno pouze pro průvodce, a máme k dispozici nové hlasové příkazy (lze se tak jednoduše vyhnout placeným dálnicím a trajektům). To samozřejmě není vše, při demontáži aplikace je vidět integrace s různými službami, to povede k možnosti objednat si jídlo skrze právě Google Mapy.

Oznámení o dopravní situaci

nexus2cee_2016-08-30-17.16.18

Poprvé se tato funkce objevila při prověřování kódů aplikace verze 9.32 a nyní konečně ožila. V nastavení oznámení nově najdeme položku „Okolní doprava“, ovšem nesmíte ji zaměnit za položku napsanou výše, jejíž název zní přibližně „doprava v okolí událostí“. Popisek u funkce pak jasně říká, co se po jejím povolení stane. Budete prostě a jednoduše dostávat oznámení o tom, jak je na tom doprava ve vašem okolí.

Bohužel funkce se mi ještě nezobrazila, a to mám nainstalovanou verzi 9.36 a jsem beta tester. Zdá se tak, že záleží též na lokaci, s čímž bohužel nelze nic dělat. Nicméně stále máme k dispozici Google Now, jež dokáže to samé a pravidelně upozorňuje uživatele na dopravu v jeho okolí.

 

Seznamy míst (pro původce od 4. úrovně)

nexus2cee_device1 nexus2cee_device2 nexus2cee_device3

Google se rozhodl odměňovat ty, kteří mu přispívají recenzemi, fotkami, odpovídají na otázky a mnoho dalšího. Už dříve tak měli průvodci možnost získat výhody, jako terabytový prostor, jenž se následně zmenšil na pouhých sto gigabajtů, a nebo rovnou přístup (early access) k různým funkcím dříve, než k nim mohli ostatní uživatelé. To se stalo i tentokrát u možnosti tvoření vlastních seznamů míst, i když zde má mnoho průvodců ještě smůlu.

Z názvu kapitoly je již jasné proč. Musíte totiž dosáhnout úrovně 4. Celkově tak musíte přispět 200 interakcemi – recenzí, fotografií, opravou a přidáním míst. Poté budete mít k dispozici základní tři seznamy míst (Oblíbené, Chci jít a Hvězdou označené), jež můžete samozřejmě rozšířit. Níže ještě přikládám email, jenž vám mohl dojít a upozorňuje, že nyní jste v úzké skupině testujících uživatelů.

nexus2cee_large

Nové hlasové příkazy

Ne každý se při svých cestách plánuje vydat po placených silnicích, dálnicích či trajekty. Valná část navigací pak dovoluje se těmto možnostem a cestám vyhnout, ale Google Mpay jsou opakem. Tato funkce zatím není úplně v plánu, ale dočkali jsme se částečné náhrady. Pokud se budete chtít vyhnout dálnici, bude zapotřebí tapnout na mikrofon a říci jeden z nových příkazů – viz níže.

  • Vyhnout se placeným komunikacím – Avoid toll roads
  • Vyhnout se dálnicím – Avoid highways
  • Vyhnout se trajektům – Avoid ferries

Bohužel tyto příkazy slouží jen pro danou cestu a není možné je nastavit pro každou další. Na druhou stranu nelze upřít to, že lze velmi pohodlně nadiktovat příkaz hlasem. Nemusíte zbytečně brát zařízení do ruky a v tom nejhorším případě ohrozit provoz okolo sebe.

Nyní se už dostáváme do části článku, kde redaktoři Android Police dělali rozbor aplikace.

 

Integrace TrustYou

Google do svých služeb už delší dobu integruje i jiné, ty od třetích stran. To není novinkou. Nicméně menší změnou může být integrace  služby, či společnosti chcete-li, s názvem TrustYou. Pokud vám název nic neříká, nemusíte se ničeho bát, nebudete jediní. Jedná se o firmu provozující data mining a analýzy pro všechny možné ostatní společnosti.

Část kódu pak vysvětluje, že se brzy na místech objeví různá shrnutí všech recenzí od uživatelů. Z propagačních materiálů TrustYou se pak data budou sbírat nejen z recenzí přímo od uživatelů Google Map. Co se vzhledu týká, inspirace by se prý měla vzít z Obchodu Play.

 

Objednávka jídel

Bohužel nová verze příliš nepotvrdila nové možnosti a prakticky jen přibylo pár nových stringů, jež ukazují na nové části menu. V něm budou různé restaurace a jejich fotografie. V podstatě jen kliknete na restauraci, vyberete jídlo a necháte si jej dovézt. Přesnější funkčnost a propojenost s restauracemi zatím není známá. Zároveň by bylo asi naivní počítat s brzkou integrací restaurací na našem území.

Další otázky a ankety

Otázky ohledně míst už jsou poměrně známé, prostě jen klikáte na tři tlačítka – ano, ne a nevím. V tomto ohledu se pravděpodobně dočkáme jen nových otázek a vylepšení těch stávajících. Nicméně druhá část kódu napovídá, že se máme dočkat i rozsáhlejších možností. Sám uživatel pak například bude vyplňovat různé detaily – jako je otevírací doba, kontakty a mnoho dalšího. S tímto krokem bychom se mohli setkat již v brzké budoucnosti, jelikož by se tím mohlo zřídit pravidelné aktualizování a ověřování informací o místech a podnicích.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat