Apple si v Irsku vyjednal daňové úlevy, teď musí doplatit 13 miliard eur

Apple si v Irsku vyjednal daňové úlevy, teď musí doplatit 13 miliard eur
2016-08-31T07:30:49+02:00
• 31. 8. 2016
1

Evropská komise v úterý rozhodla, že Apple musí Irsku zpětně doplatit rekordních 13 miliard eur, které americká technologická společnost ušetřila na daních za jedenáctileté období. Počínaje rokem 2003 platil Apple daň jen ve výši jednoho procenta. Ta se postupně snižovala až do roku 2014, kdy Apple platil daň ve směšné výši 0,005 procenta a daním se tak v podstatě vyhýbal.

EU se případem začala zabývat již v roce 2014, takže dnešní rozhodnutí je výsledkem téměř tříleté práce a zjišťování. Pokuta v celkové výši 13 miliard eur je pak nejvyšší udělenou pokutou v historii Evropské unie. Nařízení bylo vydáno Evropskou unií, ale dluh bude vymáhán přímo Irskem, kde se rovněž nachází evropské sídlo Applu.

160830080947-eu-apple-780x439

Zmíněná pokuta se týká většiny příjmů z celé Evropy. Irsko zprostředkovalo Applu placení daní v daňových rájích, což umožnilo takto nízké procentuální hodnoty. Vzhledem k tomu, že do irské centrály putují ze zahraničí nemalé finanční obnosy a Apple zde zaměstnává okolo 6000 lidí, se dá očekávat, že se proti rozhodnutí Evropské komise odvolá. Stejně tak již učinila irská vláda, kterou v tomto kroku navíc podpořil sám ministr financí Michael Noonan.

Odvolání u soudu Evropské unie však může trvat roky, což znamená, že konečná částka k uhrazení nebude do té doby známá. Peníze rovněž mohou být do konečného rozhodnutí uchovány v úschově.

Apple si v posledním roce vydělal za měsíc okolo 4,45 miliardy dolarů, což znamená, že k doplacení daní by musel obětovat tříměsíční příjmy. Nízká korporátní daň ve výši 12,5 % je přitom tím hlavním, co americké giganty láká na irskou půdu. Svou hlavní evropskou centrálu tu má kromě Applu také Google, Facebook a více než 700 dalších společností. Tyto společnosti pak v Irsku dle Americké obchodní komory zaměstnávají přes 140 000 lidí.

Zdroje: fonearena.com, bloomberg.com, money.cnn.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Petr Hošek

31. 8. 2016, 7:54

Měli vyjednane úlevy a stejně prodávali předraženě, tak ať platí mají na to.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat