Samsung Gear 360 – vidím všechno recenze

Samsung Gear 360 – vidím všechno [recenze]
2016-07-28T07:02:41+02:00
• 28. 7. 2016
1

Dnes se v recenzi nepodíváme ani na telefon ani na tablet, ale představíme si jeden zajímavý kus příslušenství. Ten velmi blízce souvisí s virtuální realitou. Jedná se o kamerku Gear 360 od Samsungu, která byla představena letos spolu se Samsugy Galaxy S7 a slouží pro tvorbu záběrů do virtuální reality. Tu totiž právě Samsung spolu s Gear VR letos docela dost propaguje.

IMG_2441

Začneme obsahem balení, protože ten je nečekaně štědrý. V dnešní době, kdy třeba k telefonům se pomalu nedávají do balení ani sluchátka, je to vcelku překvapivé. Krabička je kulatá a hned z ní vykukuje samotná kamerka. Po jejím odendání narazíme na obsah, kde se ukrývá několik věcí. Potěší pytlík, nebo spíše pouzdro, dále také hadřík na čištění čočky a nalezneme zde i poutko s nápisem Samsung. Bohužel trochu nechápu, kam se má poutko upevnit, protože na kamerce žádný otvor pro připevnění není. Samozřejmostí je microUSB kabel a nezbytná sada uživatelských příruček.

IMG_2452 IMG_2454

Konstrukce

Poprvé, když jsem Gear 360 vzal do ruky, byl jsem překvapen velikostí a hmotností. Z produktových materiálů jsem totiž čekal kamerku menší. Je ale vcelku velká a po vložení baterky, která je tedy vyměnitelná, i něco váží. Dohromady tedy 152 gramů. Chválím také celkové zpracování, které je velmi robustní a kvalitní. Celkové rozměry činí 66,7 x 56,3 x 60,1 mm.

Na snímcích výše můžete vidět zařízení spolu s dodávaným mini stativem, tedy těmi třemi černými “nožkami”. Tento stativ lze ale odmontovat a nahradit jakýmkoliv jiným se stejným šroubem. Ten je naštěstí univerzální a tak opravdu není problém Gear 360 připevnit třeba na tento tripod.

IMG_1965 IMG_1964

Na samotném těle je umístěno hned několik tlačítek a také malý displej. Na boku se nachází dvě tlačítka – jedno pro zapnutí a druhé slouží ke změně režimu. Na svrchní straně nalezneme ještě jedno větší pro spuštění nahrávání, popřípadě vyfocení snímku. Hned pod ním je malý, 0,5palcový černobílý PMOLED displej s rozlišením 72 x 32 pixelů. Ten opravdu slouží jen pro indikaci režimu a také třeba toho, kolik minut již natáčíte.

Kamerka disponuje stupněm odolnosti IP53, tedy částečné krytí proti prachu a proti vodě. Voda však musí stříkat na přístroj v úhlu 60° vertikálně, v množství 10 litrů za minutu a při tlaku 80–100kN/m2 po dobu nejméně 5 minut. V praxi tedy přímé polití vodou nebo potopení by pravděpodobně znamenalo zničení.

IMG_2459 IMG_2450

Fotoaparát

Fotografování zajišťují dvě čočky CMOS, přičemž každá z nich má rozlišení 15 MPx. Jedná se o fish-eye snímače se světelností f2.0. Pro 360stupňovou kamerku je trochu netradiční použití pouze dvou čoček. Avšak funguje to vcelku spolehlivě, bohužel však ne vždy. Občas se totiž stává, že je nějaký objekt je deformovaný, pokud se nachází v blízkosti kamerky na rozhraní obou snímačů.

IMG_1934 (1)

Spoustu lidí, kterým jsem kamerku ukazoval, bylo také překvapeno, že stačí pro 360stupňové fotky a videa pouze dva snímače. Dokonce i na veřejnosti spousta lidí koukala, co to vlastně držím a jestli náhodou nefotím je. Což jsem vlastně neúmyslně fotil, protože kamerka opravdu zachytí vše kolem vás. To znamená, že na každém snímku budete i vy, pokud si kamerku nedáte nad hlavu.

Když si pak v počítači prohlížíte jednotlivá videa, tak se jedná opravdu o něco jiného než obyčejná videa, vidíte opravdu všechno. Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet to přímo ve virtuální realitě, kde by mohl být zážitek ještě o něco lepší.

SAMSUNG SAMSUNG
Takto vypadají snímky přímo z kamerky, které je třeba spojit.

Jenže nyní již se dostáváme k samotnému rozlišení, ve kterém kamerka točí. To je pouze 4K, konkrétně 3840 x 1920. Slovíčko pouze je zde opravdu na místě, protože je to málo. Ačkoli toto rozlišení pro klasická videa plně dostačuje, na virtuální realitu a 360 videa již ne. Při sledování totiž koukáte pouze na výřez z tohoto vysokého rozlišení, který má zhruba kolem 1000 x 600 pixelů.

Fotografie jsou na tom potom podstatně lépe, protože ty jsou ve výsledném rozlišení 7776 x 3888. To by zhruba odpovídalo 8K. Navíc snímky jsou opravdu kvalitní, dynamický rozsah je opravdu dobrý a není zde moc co vytknout. Video je také kvalitní, a to včetně záznamu zvuku. Bohužel, jak jsem již zmínil, rozlišení je malé, a to na celkové kvalitě dost ubírá výsledný dojem. Samotnou kamerkou můžete zachycovat ještě timelapse.

360_0110_Stitch_XHC 360_0107_Stitch_XHC
Zde jsou již snímky správně slepené

Byl jsem také mile překvapen, že dnes již 360 snímky a videa podporují i sociální sítě. Po vyexportování videa z příslušného programu ho stačí jen nahrát na YouTube a ten již video jako 360stupňové identifikuje. Stejně to pak funguje na Facebooku a také na Google Plus. Bohužel u Google Plus na telefonech fotky nelze prohlížet a videa tato síť nepodporuje.

Více testovacích snímků v slepené podobě si lze pohodlně prohlídnout zde na Google fotkách.

Videa

Hardware, konektivita

Uvnitř tepe vlastní čip Samsungu doplněný o 1 GB operační paměti. Co je ale důležitější, je samotná konektivita. Zde se nabízí především WiFi standard 802.11 ac v obou pásmech (2,4 a 5 GHz). Samozřejmostí je podpora WiFi Direct, Bluetooth ve verzi 4.1, NFC pro párování a také klasické microUSB. Obsah pak ukládáte na microSD kartu o velikosti až 128 GB, žádné vnitřní úložiště dostupné pro uživatele kamerka nemá.

Gear 360 dále disponuje gyroskopem a akcelerometrem. Baterie je vyměnitelná a má kapacitu 1350 mAh, což zajistí výdrž na jednu až dvě hodiny nahrávání dle nastavení kvality. Nahrávání probíhá do formátu mp4 kodeku H.265. Focení do standardního JPEG.

Software, PC

Nyní se dostáváme ke kameni úrazu. Aplikace pro mobilní telefony, kterou kamerku ovládáte a nastavujete v ní aktuální scénu, je dostupná pouze pro pár top modelů od Samsungu. Konkrétně se jedná o modely Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, Note 5, S7 a S7 edge. Tím seznam končí. Neoficiálně lze aplikaci dostat na jiné telefony, funkčnost však není stoprocentní. Zkoušel jsem ji spustit třeba na Nexusu 5x a nepodařilo se mi zařízení propojit.

unnamed-_1_ unnamed (1) gear360

Gear 360 Manager, jak se tato aplikace jmenuje, vám totiž umožňuje nastavit vyvážení bílé, expozici a aktivaci HDR. Problém je, že bez této aplikace tyto parametry jinak nenastavíte a musíte spoléhat na automatiku. Zároveň bez ní nevidíte hledáček a nepřesunete si ani video do telefonu. Tato aplikace zároveň pak obstará správné slepení videí a fotografií. To naštěstí můžete dělat i v počítači pomocí programu Gear 360 Action Director, jenže ten nepodporuje timelapse záběry.

Program Gear 360 Action Director je dostupný pouze pro Windows. Je zde také několik požadavků, které váš PC musí splňovat, ty naleznete zde. Pokud nemáte podporovaný Galaxy telefon a nebo podporovaný hardware v počítači, záběry z kamerky nemůžete nijak zpracovat, tedy správně slepit.

gear2 gear5

Samotný editor Gear 360 Action Manager byl vyroben společností Cyberlink. Práce s ním je však velmi těžkopádná a nejedná se zrovna a nejrychlejší program. Jeho možnosti jsou navíc velmi omezené, zvládne v podstatě jen seřadit videa za sebou, přidat nějaký titulek a dát hudební skladbu pod celé video. Nelze ani specifikovat, kdy bude hudba začínat.

Potěší aspoň možnost z něj přímo exportovat na YouTube nebo Facebook, a to v nejvyšší kvalitě 4K v kodeku H.265. Pokud budete video exportovat do počítače, program k němu přiřadí správná metadata, a tak je možné jej pak nahrát na YouTube, který jej správně zobrazí.

Shrnutí

Kamerka Gear 360 není pro každého. Hodí se k ní vlastnit podporovaný telefon, což považuji za velký mínus, protože jsou to pouze top modely Samsungu. Kvalita výsledného obrazu ve 4K je dobrá, rozlišení je však stále nedostatečné. Stále je to ale dnes maximální podporované rozlišení ve všech brýlích na virtuální realitu. Pokud jste tedy fanoušci VR a máte doma třeba Gear VR či Oculus, kamerka vám zajistí skvělý nástroj pro tvorbu těchto videí.

IMG_1932

Klady

  • pořizuje kvalitní fotografie
  • zpracování
  • bohatý obsah balení

 

Zápory

  • aplikaci pro telefony je kompatibilní jen s pár samsungy
  • program v PC neumí zpracovat timelapse
  • nízké rozlišení videa aneb 4K je málo

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Vaclav Sestak

10. 10. 2017, 13:22

„Bohužel trochu nechápu, kam se má poutko upevnit, protože na kamerce žádný otvor pro připevnění není….“ otvor na připevnění poutka je totiž na stojánku….To je pro upřesnění.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat