Sony Xperia X – nové jméno, starý známý recenze

Sony Xperia X – nové jméno, starý známý [recenze]
2017-02-16T19:16:00+02:00
• 7. 6. 2016
2

Sony se poslední dobou v telefonech příliš nedaří. Jejich finanční výsledky nejsou úplně uspokojivé a možná i z toho důvodu jsme se letos nedočkali nástupce řady Z. Poslední model Z5 úplně dokonalý také nebyl. Letos tu však máme novou řadu X, která má snad Sony trochu pomoci. My se dnes podíváme na model Xperia X, což sice není top model, ale nabízí téměř identické vlastnosti až na výkon.

IMG_0816

Design stále stejný

Kdo by třeba čekal, že s novým názvem celé série se dočkáme výraznější designové změny, bude zklamán. Design je totiž stále stejný, ačkoli jsou zde menší odlišnosti. Osobně trochu nechápu, proč se Sony trochu neodváže k větším změnám, když na první pohled vypadá Xperie X téměř stejně jako všechny předchozí Xperie Z. Stále se zde také nachází široký rámeček nad a pod displejem, který může být i výhodou pro pohodlné uchopení na šířku.

Čelní panel je ale po vzoru všech ostatních výrobců nově zbroušen, tomuto efektu se říká 2,5D. To vypadá ve skutečnosti moc hezky. Je trochu škoda, že však displej není roztažený úplně do krajů, jako u levnějšího modelu XA. Je to údajně z důvodu přítomnosti senzoru čtečky otisků prstů v domovském tlačítku na pravém boku. To je tedy na stejném místě jako u předchůdce. Musím také pochválit její rychlost, je vynikající. Jen občas trochu pokulhává spolehlivost, pokud máte vlhké prsty.

IMG_0767 IMG_0772

Pod ní tu nalezneme krom dvojtlačítka pro regulaci hlasitosti dokonce i tlačítko pro focení. To se již už dnes moc nevidí a velmi toto zachování chválím. Reproduktory jsou dva, jeden nad a druhý pod displejem. Vzhledově se opět vrací k Xperii Z3. Hrají ale výtečně. Notifikační dioda je pak schována právě v horním reproduktoru.

Zadní strana Xperie X je pro mě zklamání. Krásně vypadající sklo totiž nahradila tenká vrstvička kovu vypadající jako zcela obyčejný plast. Tento krok osobně nechápu, Xperie se vzadu se sklem mohly chlubit od prvního zetka před třemi lety a Samsung od loňského roku ve svém top modelu sklo na zádech také používá a vypadá to zkrátka skvěle. Nyní je však sklo pryč a nový materiál navíc vcelku klouže. Výhodou je aspoň to, že se tak snadno neupatlá a nepraskne při pádu, avšak za to je velmi náchylné na škrábance.

IMG_0753 IMG_0782

Zařízení ale padne dobře do ruky a hmotnost 152 gramů je také vcelku příjemná. Velikost v čele s pětipalcovým displejem mi přijde na dnešní dobu ideální, avšak každý na to může mít jiný názor. Další věc, o kterou Xko přišlo, je voděodolnost. Zase tento krok nechápu, když se na trhu objevuje stále více a více zařízení odolných proti vodě a předchozí xperie touto odolností disponovaly.

K testování nám dorazila bílá varianta, v prodeji bude i černá, růžově zlatá a limetkově zlatá. V balení se pak nachází standardní kabel microUSB s adaptérem do zásuvky a špuntová sluchátka. Sony u zetkových xperií také nezapomínalo na otvor pro připevnění telefonu třeba na klíčenku. Nic takového ale na Xperii X již není.

IMG_0807

Displej

Pokud si vzpomenu na testování první Xperie Z, tak ta měla sice také pětipalcový displej s Full HD rozlišením (1920 x 1080 pixelů), ale ve srovnání s Xperií X je to neskutečný pokrok vpřed. Novinka má totiž opravdu perfektní displej, pozorovací úhly jsou vynikající a barvy bych řekl, že dokonce až moc kontrastní. Ve výchozím nastavení má displej červený nádech, naštěstí v nastavení je možnost nastavit vyvážení bílé a tento neduh odstranit. Nicméně jedná se o IPS panel TRILUMINOS s technologií X-Reality.

IMG_0810

Výkon střední třídy

Uvnitř tepe procesor Snapdragon 650. Jedná se o šestijádrový 64bitový čip se dvěma výkonnými jádry Cortex-A72 a čtyřmi úspornými Cortex-A53. Grafickým čipem je Adreno 510. Upřímně mě trochu mrzí, proč zde Sony nepoužilo výkonnější procesor. Snapdragon 810 můžete nalézt v Xperii X Perfomance, avšak vzhledem k ceně dnes recenzovaného modelu mi přítomnost čipu střední třídy vcelku vadí. Nejedná se sice o nějak slabý procesor, je ale na úrovni loňských top modelů. Menší problém jsem zaznamenal se zahřívám, zvlášť v aplikaci fotoaparát je tělo celého zařízení velmi teplé.

Pokud jsem provedl benchmark Antutu, tak v něm se dosáhlo na skóre 76 tisíc, což je skoro jako Samsung Galaxy S6. V praxi vám telefon bude běhat velmi dobře, hry také zvládá bez problémů, do budoucna by však mohl být nižší výkon problém. Kapacita operační paměti se zastavila na dostačující hodnotě 3 GB. Vnitřní úložiště má kapacitu 32 GB, z čehož systém zabere 12 GB. Máme zde naštěstí integrován slot na paměťové karty microSD až do velikosti 200 GB.

Připojení k internetu je možno buď přes WiFi sítě 802.11 a/b/g/n/ac s technologií MIMO, nebo přes mobilního operátora za pomocí GSM, 3G nebo LTE kat. 6, které podporuje všechna česká pásma a jeho maximální rychlost stahování činí 300 Mbps. Z další konektivity zde nechybí Bluetooth 4.2, DLNA, a dokonce se nezapomnělo ani na FM rádio. To se také dnes již moc nevidí. Pro určení polohy poslouží a-GPS a GLONASS. Je škoda, že zde máme stále obyčejné microUSB 2.0, USB-C se stále rychleji rozšiřuje. Jediné, co Sony vytrvale ignoruje, je infraport pro ovládání domácí elektroniky.

IMG_0805

Výdrž baterie

Baterie má kapacitu 2620 mAh, což není úplně mnoho. Opět i tento parametr je horší než u předchůdce, avšak z praxe se to na celkové výdrži moc nepodepsalo. Při větší zátěži a s neaktivním režimem Stamina počítejte s jedním dnem. Pokud však Staminu zapnete, lze se dostat na dva dny. Nabíjení je díky přítomnosti Quick charge 2.0 rychlé, na 60 procent se dostanete zhruba za 30 minut.

Režim Stamina vypíná přístup na internet po zamčení displeje a uspává některé spuštěné aplikace. Režim nízké baterie vypíná zvolené funkce, pokud nabití klesne pod zvolenou úroveň. Režim Ultra Stamina zase vypíná většinu „nepotřebných“ funkcí (internet, GPS, většinu aplikací atd.) a v praxi zařízení převede do režimu „hloupého telefonu“. Nově se objevuje také Režim snížené spotřeby, který zvyšuje výdrž na nabití snížením výkonu zařízení.

Systém

Operačním systémem je Android ve verzi 6.0 Marshmallow s nadstavbou od Sony. Nadstavba samotná příliš nezasahuje do systému a vzhledem se drží Material designu. Notifikační lišta zůstala stejná, přepínače si lze ale díky Sony přizpůsobit a přidávat další. Výrobce do telefonu integroval méně aplikací a třeba jako výchozí aplikace kalendář slouží již jen ta od Googlu. Nepotěší předinstalovaný bloatware v podobě antiviru AVG a Amazon Shipping.

Screenshot_20160529-190034 Screenshot_20160605-213423 Screenshot_20160529-190118

U recenze na Xperii Z5 jsem kritizoval velikost všech prvků, kde se do nastavení pod sebe na jednu obrazovku vešlo málo položek. Tomuto neduhu je konec. Stejně tak se mi nelíbily miniaplikace v přepínači aplikací, které Sony nezměnilo od Androidu 4. Tak ty zde pro jistotu již vůbec nejsou.

Samotný běh systému je bezproblémový a během testování jsem nenarazil na žádný problém spojený se stabilitou či rychlostí. Jen se mi párkrát nezdály animace příliš plynulé, za to pravděpodobně mohl aktivní režim Stamina, který snižuje výkon zařízení pro úsporu energie.

Screenshot_20160528-190509 Screenshot_20160528-190521 Screenshot_20160605-213451

 

Fotoaparát – zázrak se nekoná

Fotoaparát má rozlišení 23 MPx, a naštěstí lze toto rozlišení nastavit i na režim Super auto. Ten se totiž vždy automaticky spustí při podržení tlačítko pro fotoaparát. Velkým zklamáním ale je manuální režim. Zde totiž po nastavení rozlišení na 23 MPx ztrácíte možnost volit scénu a ISO. Aby tyto parametry bylo možné měnit, je nutné snížit rozlišení na 8 MPx. A to je v dnešní době již málo. Velmi iritující je pak také fakt, že při rychlém spuštění fotoaparátu z uzamčené obrazovky musíte zařízení odemknout, pokud se chcete přepnout na manuální režim. Ostření je bleskurychlé.

Výsledné snímky jsou sice lepší než u předchůdců, ale není to zase takový zázrak. Občas jsou totiž při okrajích rozmazané a mnohdy pořídíte celý snímek trochu rozmazaný. Optická stabilizace, která mohla tento neduh potlačit, totiž opět chybí. Jako největší problém celého snímače však vidím malý dynamický rozsah. Velmi často se mi stávalo, že bylo nebe přepálené a telefon ani na automatiku nepoužil HDR. Podaní barev na snímcích je někdy povedené, jindy je pak vyvážení bílé zcela mimo mísu a má nádech do zelena. Takovéto chyby zkrátka u telefonu za 16 tisíc nelze přehlédnout.

IMG_0847

V noci fotoaparát dokáže pořídit vcelku obstojné snímky, a to především na manuální režim. Výsledky jsou ale velmi podobné předchůdcům. Potěší sice možnost nastavit režim vysoké citlivosti, kdy můžete dosáhnout až na ISO 10 000, avšak bohužel chybí možnost manuálně nastavit expoziční čas. Co jsem si tak s telefonem hrál, nejdelší expoziční čas se mi podařilo vynutit jen na jednu sekundu. To je vcelku málo, konkurence zvládá i 30 sekund.

Mimo manuální režim jsou k dispozici stále další režimy jako třeba Kreativní efekt, Tvář v obraze, Efekt AR nebo fotka se zvukem. Trochu nepříjemné ale je, že při prvním spuštění těchto režimů musíte povolit každému režimu přístup k fotoaparátu a souborům. Toto je sice vlastnost Android 6, avšak trochu nechápu, proč každý režim fotoaparátu funguje jako samostatná aplikace. Nahrávání videa probíhá v maximálním rozlišení Full HD při 60 snímcích za sekundu. Nahrávání ve 4K chybí, což nepovažuji za takový mínus.

DSC_0070 DSC_0154
DSC_0151 DSC_0136
DSC_0083 DSC_0081
DSC_0113 DSC_0200

Další testovací snímky můžete nalézt zde vtomto albu na Google Fotkách

Shrnutí – Xperia X recenze

Ačkoli má novinka nový název, příliš mnoho se nezměnilo. Ba naopak, Xperia X je v některých ohledech horší než předchůdce v podobě Xperie Z5. Novinka tak přišla třeba o voděodolnost či o sklo na zádech. Design je sice stále líbivý včetně nově zaobleného čelního skla, na druhou stranu je stále prakticky stejný již několik let. Sony se tak dle mého názoru klidně mohlo odhodlat ke větší změně, zvlášť když poslední dobou xperie již tolik netáhnou. Mnoho lidem také dlouhodobě vadí velké rámečky kolem displeje. Fotoaparát se snaží, nefotí vůbec špatně, konkurenční telefony ve stejné cenové hladině jsou ale dále. A tím už narážím na největším problém Xperie X, kterým je cena. Prodává se totiž za cenu 16 tisíc korun a to je opravdu moc. Je to totiž spíše povedený smartphone střední třídy než top model.

IMG_0745 (1)

Klady

  • Povedený displej
  • Rychlé, optimalizované prostředí
  • Líbivý design

Zápory

  • Absence voděodolnosti
  • Vysoká ceny vzhledem k výbavě
  • Nic nového pod sluncem
  • Průměrný fotoaparát

Za zapůjčení Xperie X děkujeme společnosti Sony.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Po letech upoustim od Sony… Maj daleko na víc. Teď jsem měl v ruce Huawei P9 a ani Xperia Z5 se s tím nemůže rovnat… :(

Tomi Hujčák

7. 6. 2016, 8:54

ako vzdy to cena u sony jisti

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat