Microsoft prodá licenci na výrobu tlačítkových Nokií Foxconnu za 350 milionů dolarů aktualizováno

Microsoft prodá licenci na výrobu tlačítkových Nokií Foxconnu za 350 milionů dolarů [aktualizováno]
2016-05-18T11:32:46+02:00
• 18. 5. 2016

Aktualizováno 18.5.

Microsoft dnes oficiálně oznámil, že pozůstatky po finské Nokii prodá za 350 milionů dolarů FIH Mobile, což je dceřiná společnost čínského Foxconnu. Výsledkem prodeje bude přesun celkem 4500 zaměstnanců z divize Microsoft Mobile pod zmíněnou společnost. Zároveň získá FIH Mobile veškerá práva k užívání značky Nokia, včetně softwaru a dalších služeb. K dokončení prodeje by mělo dojít v druhé polovině letošního roku po schválení od regulačních orgánů.

Dle Microsoftu se však změny dotknou pouze tlačítkových telefonů, na produktovou řadu Lumia nebude mít prodej žádný vliv. Dle sdělení redmondské společnosti se bude i nadále pokračovat ve vývoji Windows 10 Mobile a telefony Lumia budou stále podporovány. Nic se nezmění ani na spolupráci s dalšími výrobci, jako Acer, Alcatel, HP či VAIO.

Původní článek

V Microsoftu opět panují krušné chvíle, a to především pro zaměstnance jeho mobilní divize. Již v minulosti se zde hromadně propouštělo, zejména v souvislosti s akvizicí mobilní divize od finské Nokie. V nejbližších týdnech bude pravděpodobně následovat podobný proces, jelikož Microsoft zvažuje ukončení výroby tlačítkových Nokií.

V Číně se nyní šíří spekulace o tom, že Microsoft po neúspěšných prodejích tlačítkových telefonů pod značkou Nokia hodlá s tímto byznysem nadobro skončit. Za první letošní čtvrtletí se totiž prodalo jen 15 miliónů těchto telefonů. V souvislosti s tím přijde o práci rovnou polovina mobilní divize, lépe řečeno to, co z ní zbylo. Od roku 2014 totiž redmondský gigant propustil z této divize více než 18 000 zaměstnanců a pokud dojde ke spekulovaným změnám, bude toto číslo ještě rapidně vzrůstat.

BN-DT062_finmsf_P_20140717163223

Stále se ale nabízí otázka, co bude se zbylou polovinou zaměstnanců? I na toto již pravděpodobně známe odpověď. Dle spekulací by se měl zbytek zaměstnanců sloučit se skupinou vyvíjející Surface. Z toho by se rovněž dalo odvodit, že se skutečně dočkáme záhadného Surface Phonu, na kterém již nebude pracovat samostatná mobilní divize, ale rovnou na Surface specializovaná skupina, obohacená právě o pracovníky z mobilní divize.

Kromě zaměstnanců však myslel Microsoft i na pohrobek finského výrobce. Licenci na užívání značky Nokia má totiž až do roku 2024, což bylo určeno při samotné akvizici. Byla by ale škoda nechat Nokii kompletně zaniknout, a tak Microsoft poskytne licenci na toto označení čínskému Foxconnu. V současné době se ale neví, jakým způsobem a případně za jakou částku se Foxconn licence ujme.

Momentálně bohužel nevíme více, než je uvedeno v článku, a tak zatím o tomto tématu můžeme jen diskutovat. Pokud se ale vyskytnou nové, bližší informace, budeme vás o dění včas informovat.

Zdroje: mspoweruser.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat