Není kabel jako kabel – dbejte na výběr kabelů s USB C

Není kabel jako kabel – dbejte na výběr kabelů s USB C
2016-02-05T07:30:24+02:00
• 5. 2. 2016
12

Poté, co výrobci na trh uvedli více zařízení s konektorem USB C, roste také množství výrobců, kteří nabízí příslušenství k těmto zařízením. Především se rozrůstá nabídka o nabíječky k chytrým telefonům nebo USB C kabely. I sám Google ale varuje před tím, jaký typ kabelu ke svému přístroji použijete.

Benson Leung je právě jednou z výrazných osob, která na problémy nových USB C kabelů upozorňuje. Sám se věnuje testování různých kabelů, které se dají již běžně zakoupit (mnohokrát například na Amazonu). Špatný výběr kabelu by totiž v nejhorším případě mohl dokonale vaše zařízení zničit. A tento fakt již Leung může potvrdit hmatatelným důkazem. Při testování jednoho z kabelů se testerovi podařilo kompletně zničit nový Pixel C.

usb-type-c-3-710x399

V současné době bohužel neexistuje řešení, které by mohlo přinutit výrobce tohoto příslušenství k tomu, aby striktně dodržovali stanovené normy. I v případě, že špatný kabel vaše zařízení kompletně zničí, výrobce nemusí hradit náhradu škody, či nějakou pokutu. To je dáno i tím, že uživatelé by měli v první řadě využívat oficiálního příslušenství, které nabízí přímo výrobci zařízení.

Mnozí uživatelé však těchto rad nedbají a raději si zakoupí levnější kabel s pocitem, že ušetřili. Problémy, které s takovou koupí mohou vzniknout, jsou však mnohem větší komplikací. Výrobci zařízení proto apelují na uživatele, aby se skutečně nenechali strhnout vlnou levného příslušenství a raději důvěřovali ověřeným výrobcům tohoto příslušenství.

Případně můžete sledovat kolekci Bensona Leunga, kde vydává recenze na jednotlivá příslušenství s USB C.

Zdroje: phandroid.com, plus.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Koukám, že tady je to samej odborník co zná Ohmův zákon :-) Pro každý model telefonu je nastavené referenční napětí které je v souladu s dodávaným proudem impulsní nabíječky

Lukáš Biel

5. 2. 2016, 12:15

Proč se zrovna s usb c kabely dělá takové halo? Jaký je rozdíl v tom, jestli člověk koupí vadnej uUSB nebo USB C? Proč zrovna Cčka by měly bývat častěji vadný, než uUSB? Když kupujete uUSB, taky hledáte recenze, jestli kabel funguje?

Já nakoupil asi 6 kabelů porůznu z amazonu, dx apod. a všechny jsou ok. Dělá se z toho zbytečnej velbloud

bohuzel nemuzu souhlasit. driv jsem to moc nezkoumal a koupil jsem uz hodne kabliku a kazdy je jiny, vetsina z nich bohuzel nedostacujici. pokud ten kabel kupujes primarne na nabijeni, tak jsou mezi jednotlivymi kabely dost velke rozdily. nektere treba nefunguji vubec, ale vetsina z tech levnych ti neda ani nabijeci proud kolem 1A (vetsinou cca 0,5A), coz ti markantne prodlouzi dobu nabijeni. mam i kvalitnejsi kabel s tlustymi draty a stinenim o delce 3m a i kdyz vypada kvalitne, projde pres nej pouze 0,3A, takze je mi vlastne k nicemu (normalni nabijeci proud s original kabelem a nabijeckou k memu mobilu je okolo 1,5A), tzn. nabijeni by bylo 5x pomalejsi.

A čím měříte ten proud? Pokud vím tak nabíjecí proud si řídí především telefon a nabíječka jen dává co snese (na který je vyrobena) a kabel na proud nemá vliv jelikož se chová jako odpor v sérii a naopak je na něm úbytek napětí (takže na vstupu kabelu z nabíječky je třeba 5V a u telefonu už třeba jen 4,8V). Pokud by tam byl malý průřez pro velký proud tak by se zahříval. Pokud něco píšu špatně rád se nechám opravit.

Zdeněk Halamík

5. 2. 2016, 8:27

hezký článek, ale chybí mi v něm jakákoliv tech. informace, co je na těch levných kablíkách špatně. to, že výrobce použijte tenké drátky, aby ušetřil mě nepřekvapuje, ale to může způsobit snad jen to, že se tel bude nabíjet menším proudem. nemyslím si, že ty levné kabely mají např. přehozené piny, což by opravdu mohlo tel. poškodit.

Ján Valkovič

5. 2. 2016, 10:25

Ak si dobre pamätám, tak mal prehodené Vbus a zem

Všetko popísal v recenzii na Amazone
https://www.amazon.com/review/R2XDBFUD9CTN2R/ref=cm_cr_rdp_perm

Diky, i ta kolekce na G+ je dost zajimava….

Ján Valkovič

5. 2. 2016, 12:46

Čítal som, hlavne ten príspevok o tom, že sa treba vyhnúť káblom, ktoré vyzerajú rovnako. Cca pred 2 týždňami mi taký istý prišiel z aliexpresu, aj keď iná značka. Kua :-)

Ondřej Lacuška (Adrien Angeldust)

5. 2. 2016, 15:10

ony maji prohozene V a GND a pak byva problem se sense resistorem. http://hackaday.com/2016/02/04/the-usb-type-c-cable-that-will-break-your-computer/

Nedávno som si doprial nový Nexus 5X, ktorý má USB-C pripojenie, hľadal som teda aj kábel USB-C na USB-A na pripojenie k PC.
V Alze som kúpil tento kábel, nie je zrovna najlacnejší, ale podľa aplikácie CheckR je v poriadku
https://www.alza.sk/roline-usb-3-0-a-m-gt-usb-c-m-0-5m-d3962912.htm

Len dúfam, že výsledky tej aplikácie sú skutočne použiteľné :)

Je aj nejaký iný spôsob ako káble overiť?

Lukáš Biel

5. 2. 2016, 12:14

no jak, připoj a uvidíš, jestli funguje nebo ne :-D

Fungvať môže, ale pri dlhšom pripojení to môže spôsobiť problémy (napr.)…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat