Na Androidu se dle studie vyskytuje nejvíce chyb

Na Androidu se dle studie vyskytuje nejvíce chyb
2016-02-28T09:15:52+02:00
• 28. 2. 2016

Společnost Blancco technology group vypracovala studii, ve které se zaměřila na chybovost mobilních zařízení. Výsledky ukazují, že nejčastěji se můžeme setkat s chybami způsobenými častým dobíjením baterie nebo neaktualizováním nainstalovaných aplikací.

software-testing-company-625

Nejprve bychom si měli upřesnit, co považují autoři studie za chybu. Ve studii jsou zařazeny problémy týkající se pádů aplikací až po rychlé vybíjení baterie. To znamená, že škála problémů je skutečně široká. Z provedených průzkumů došli autoři k závěru, že se ve 4. kvartálu loňského roku vyskytlo 85 % chyb u zařízení s operačním systémem Android. Než ale budeme slepě přejímat tyto výsledky, měli bychom upozornit na důležitý faktor, a tím je podíl na trhu. Android totiž zaujímá více než 80% podíl na trhu s mobilními zařízeními. Je tedy logické, že se více chyb vyskytne na zařízeních s tímto operačním systémem.

Pokud se zaměříme na výskyt chyb dle jednotlivých výrobců telefonů, na nepříznivé první příčce se umístil Samsung se 27 %. Opět ale musíme podotknout, že jihokorejská společnost mezi výrobci těchto zařízení dominuje s 22,5 % podílem na trhu. Největší konkurence pro Samsung, tedy přístroje od společnosti Apple, zaznamenala 15 % chyb při 16% podílu na trhu.

state-of-mobile-device-performance-and-health-report-q4-2015-pdf

Závislost mezi chybami v systémech (resp. výrobci přístrojů) a podílem na trhu se zdají být velké. Přesto však můžeme ve výsledcích vypozorovat i velkou odlišnost. Například přístroje společností Lenovo a Motorola společně zaznamenaly chyby v 39 % případů, a to i přes to, že dohromady na trhu mají 5% podíl. Podobně vyšší chybovost, 19 %, autoři zaznamenali u přístrojů od Xiaomi a Asusu, zatímco mají na trhu méně než 5 %.

Jak jsem již uvedl, do statistik patří i pouhé pády aplikací. Ty mohou být způsobené třeba tím, že majitel přístroje aplikace prostě neaktualizoval. Prezentované výsledky studie bychom tak měli brát s určitou rezervou a spíše se na ně dívat pouze jako zajímavost.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat