Google a bezpečnost Androidu

Google a bezpečnost Androidu
2016-02-10T09:50:01+02:00
• 10. 2. 2016
3

Je známo, že kontrolní mechanismy Googlu jsou oproti Applu o něco přívětivější, a tak se občas stane, že se do Obchodu Play dostane škodlivá aplikace, která po nainstalování uživatelem může zasílat citlivá data útočníkovi, jakou jsou například čísla platebních karet nebo přihlašovací údaje od webových formulářů až po mobilní bankovnictví. Někdy dokonce dojde k uzamčení a zašifrovaní paměti telefonu a její dešifrování je podmíněno zaplacením „výkupného“. Úspěšnost získání dat zpět je potom ovšem více než sporná.

android-6-0-marshmallow

Je ovšem důležité zmínit, že i u těchto aplikací musí uživatel odsouhlasit jejich oprávnění. A to buď při samotné instalaci (po verzi Lollipop) nebo až při spuštění samotné aplikace (Marshmallow a výše). Je tedy plně v kompetenci uživatele, jestli škodlivé aplikaci daná oprávnění poskytne. Ovšem i na tuto skutečnost Google pamatuje a již nějakou dobu obsahuje samotný Android funkci jakéhosi antiviru, který skenuje nainstalované aplikace a po objevení škodlivé dokáže díky cloudu rychle reagovat.

Nyní se Google pochlubil, že takových skenů denně proběhne více než 200 miliónů. Zároveň dodal, že pouze 0,13 % zařízení má nainstalovanou nějakou škodlivou aplikaci. (V srpnu loňského roku udával číslo 0,15 %.)

Číslo je ovšem počet zařízení, které mohou instalovat aplikace pouze z oficiálního obchodu. Otázkou tak zůstává, jak by se čísla změnila, kdyby do součtu byly zařazeny i telefony, které mají povolené instalace aplikací přímo jako apk balíčky. Zde není možné provést jejich ověření, protože jsou instalovány mimo Obchod Play a uživatel by měl vždy zvážit, zda je aplikace stažena z důvěryhodného zdroje.

Google tak celkově zvyšuje bezpečnost celé platformy Android. Již tomu bude půl roku, kdy zavedl pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace systému pro telefony řady Nexus, které potom začali vydávat i někteří další výrobci mobilních telefonů na trhu.

Zdroj: googleblog.blogspot.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Martin Čollák

Student Střední průmyslové školy. Rád cestuje, hlavně vlakem.

Komentáře

Google a bezpečnost – dlouho jsem se tak nenasmál, kde má prsty Google, tam je bezpečnost slušně řečeno v háji

Martin Čollák

10. 2. 2016, 11:06

Myšleno bylo ověření přes Google Play. Máte pravdu, že funkce „antiviru“ dokáže skenovat všechny aplikace a neznámé pošle do Googlu na analýzu. Skenována je aplikace před instalací a zároveň je pravidelně prováděn sken všech aplikací na pozadí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat