Android aplikace na Windows 10 Mobile nespustíme, Project Astoria byl oficiálně zrušen

Android aplikace na Windows 10 Mobile nespustíme, Project Astoria byl oficiálně zrušen
2016-02-27T11:30:20+02:00
• 27. 2. 2016
1

Na minulé vývojářské konferenci Build, kterou každoročně pořádá Microsoft, bylo představeno hned několik ambiciózních projektů, které měly za úkol přinést na Windows 10 Mobile více aplikací. Jedním z nich byl i Project Astoria, který na Windows 10 Mobile přímo emuloval Android a umožnil nativní spouštění aplikací z Androidu na systému od Microsoftu.

V několika mnoha sestaveních bylo možné tuto funkci vyzkoušet, ale přinášela spíše obtíže než radosti, žádná aplikace nefungovala zcela korektně, drtivá většina z nich trpěla záseky a mnoha dalšími chybami. V jednom z pozdějších sestavení byla funkce ze systému odebrána a čekalo se, co bude dál.

windowsandroid-650x366x-cross

V listopadu nám pak při návštěvě českého Microsoftu Aleš Holeček prozradil, že se na tomto projektu stále pracuje, avšak jsou problémy s optimalizací zejména pro slabší modely. Předpokládali jsme tedy, že se tohoto projektu časem opět dočkáme. Tento týden ovšem Microsoft nečekaně oficiálně oznámil, že Project Astoria byl zrušen a pokračuje se jen na vývoji zbylých alternativ. Microsoft jako důvod ukončení vývoje uvádí, že existence více podobných projektů by mohla být pro uživatele matoucí, a tak se po důkladném zvážení a promyšlení situace rozhodli zrušit jeden z nich.

Teď už tedy zbývá jen Project Islandwood, který vývojářům usnadňuje konverzi kódu aplikací pro iOS na kód kompatibilní s Windows 10. Pracuje se ještě na dalších dvou, jeden z nich má za úkol dostat do Windows Store webové aplikace, u nichž lze následně využít výhody Windows 10, jako jsou Cortana, interakce s živými dlaždicemi a další. Posledním zbylým projektem je Project Centennial, díky kterému půjde do Windows Store dostat Win32 aplikace, tedy standardní počítačové programy.

universal-windows-platform

Microsoft sice zrušení Astorie svádí na její nadbytečnost, ovšem my v tuto chvíli pracujeme spíše s teorií, že se Microsoftu nepodařilo dostatečně dobře optimalizovat emulaci Androidu do takové úrovně, aby byla schopna všechny aplikace korektně spustit. Zároveň byla po celou doby přítomnosti projektu v systému problémem absence služeb Google Play, což mělo za následek částečnou či úplnou nefunkčnost mnoha aplikací.

Budeme se zkrátka muset smířit s tím, že aplikace z Androidu na Windows 10 Mobile nikdy neuvidíme, alespoň ne v podobě přímé emulace. Záleží na jednotlivých vývojářích, zda se rozhodnou věnovat svůj čas vývoji aplikace pro systém, jehož podíl na trhu je téměř zanedbatelný. Stále jsou zde ale zbylé projekty, které vývojářům několikanásobně ulehčí práci a ušetří hodiny času, doufejme tedy, že se Microsoft v budoucnu nerozhodne ukončit také jeden ze zbývajících, které zatím vypadají velice slibně.

Zdroj: blogs.windows.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

další laťák do rakve win10 mobile.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat