Samsung Galaxy J5 – střední třída, která si posvítí na vaše selfie fotografie recenze

Samsung Galaxy J5 – střední třída, která si posvítí na vaše selfie fotografie [recenze]
2016-01-04T07:40:30+02:00
• 4. 1. 2016
1

Pokud nejste fanoušci vlajkových lodí a raději si koupíte mobilní telefon za rozumnou cenu, tak pro vás výběr telefonu je zřejmě noční můrou. Ve střední kategorii se těchto zařízení nachází nespočet, které stojí za koupi, ale také tam je fůra mobilů, které by vám nikdo nedoporučil.

IMG_0068

Samsung Galaxy J5 se právě v této kategorii nachází. Na konci této recenze aspoň uvidíte, jestli stojí za to, anebo jestli byste se měli raději dívat po jiném modelu.

OBSAH BALENÍ

V balení není nic, co byste od ostatních zařízení v této kategorii nedostali. Jediné, co mě zklamalo, byla chybějící sluchátka, která bývají i u těchto modelů obsažena v balení. Najdeme tedy pouze koncovku nabíječky, USB kabel a různé manuály a další papíry.

DESIGN & KONSTRUKCE

Design Samsungu se drží stále při starém, takže nečekejte žádné novinky, jako tomu bylo u představení Samsung Galaxy S6. Na zádech tedy najdeme velmi ohebný plast, který můžeme, jak je tomu u Samsungu zvykem, oddělat, abychom se mohli dostat na microSDXC slot, slot na microSIM kartu a v posledním případě i na vyjímatelnou baterii. Po okrajích samotného zařízení najdeme stříbrné plastové okraje, které vzhledem mají připomínat kov, aby telefon nevypadal lacině. Ovšem co jiného můžeme očekávat od zařízení, které se prodává s cenovkou něco málo vyšší, než je pět tisíc korun.

IMG_0059

To, jak vypadá, ale neznamená, že je uděláno špatně. Telefon drží a neskřípe při větším stlačení. Samsung tady zase dokazuje, že i při použití horších materiálů se dá udělat skvělý telefon. Rozměry zařízení jsou 142,1 x 71,8 x 7,9 milimetrů. Jediné, co bych vytknul, je již zmíněný zadní kryt. Doporučuji vám telefon v bílé variantě, jelikož se zadní kryt po pár dnech používání lehce odře, a působí tedy velmi nepěkně.

IMG_0065

Na zadní straně nalezneme ještě 13MPx fotoaparát s přisvětlovací diodou a vedle něj také výstup reproduktoru, který ve své cenové skupině neurazí. Má tlumené hloubky a ostré výšky. Maximální hlasitost je dostatečná, a tak plní svůj úkol velice dobře. Na přední straně najdeme 5″ displej, pod kterým se nachází dvě senzorová a jedno hardwarové tlačítko. Jejich umístění je stejné, jako je zvykem Samsungu. Nad displejem najdeme klasickou sestavu – senzor přiblížení, telefonní reproduktor a 5MPx přední fotoaparát a v poslední řadě také přisvětlovací LED. Ano, tento model propadl trendu selfie.

IMG_0062

Zbytek ovládacích prvků najdeme na bočních stranách zařízení. Setkáme se tedy ještě s kolíbkou hlasitosti na levé straně a zapínacím/vypínacím tlačítkem na straně pravé. MicroUSB slot, 3,5mm jack pro připojení sluchátek a jediný mikrofon najdeme na spodní straně zařízení. Musím uznat, že jsem si na 3,5mm jack umístěný na spodní straně zařízení musel zvyknout, ale postupem času jsem si to místo tam oblíbil, kvůli vytáhnutí z kapsy a následnému neotáčení telefonu.

IMG_0064

HARDWARE

Rád bych začal skvělým překvapením, který si pro mě model J5 přichystal. Očekával jsem, že budu nucen být u zásuvky každý večer. Ovšem Samsung J5 u mě tyto obavy nevyvolal ani zdaleka. Pokud jste na tohle zvyklí, tak tady s tímto zařízením si odvyknete, a to velice radostně. V těle najdeme baterii o velikost 2600 mAh, což ve spojení se slabšími hardwarovými prvky a s displejem o velikosti 5″ s HD rozlišením dohromady dává skvělou výdrž baterie.

IMG_0066

Kdybychom se bavili o normálním používání, tedy občas zaplá Wi-Fi, mobilní data, kontrolování e-mailů, psaní SMS, volání a spuštění menší hry či prohlížení internetu, tak se i bez menšího snažení dostanete na dva celé dny. I když jsem cestoval, tak jsem dokázal se zařízením vydržet necelých 5 dnů, bez nabíjení. Pokud chcete ještě navýšit pohotovostní dobu telefonu, tak Samsung přibalil softwarovou úsporu pod názvem – Úsporný režim. To vám pomůže z baterie dostat ještě dalších pár hodin, které se mohou v určitých případech hodit.

IMG_0063

Dále se podíváme i na následující hardwarové parametry, to už tak jásat nebudete. V těle tepe čtyřjádrový procesor Snapdragon 410 s taktem 1.2 GHz, kterému sekunduje 1,5GB operační paměť. Pokud se podíváme ještě dále, narazíme na grafický čip Adreno 306, 8GB uživatelskou paměť s microSDXC slotem pro karty až 128 GB. S nainstalovaným systémem zbývá uživatelovi pouze 4,3 GB prostoru, což je velice málo, a proto se microSD kartě asi nevyhnete. Co se týče možností připojení zařízení, dočkáte se NFC, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11a/b/g/n a v neposlední řadě také LTE.

IMG_0061

Jediné, co mi na samotném telefonu chybí, je senzor pro okolní světlo. Jas displeje si tedy musíte nastavovat ručně. To však neznamená, že jas displeje je slabý. Pokud si nastavíte jas na maximum a stále vám to stačit nebude, je vedle posuvníku ještě tlačítko s názvem Venku, které jas displeje ještě zvýší na dalších 15 minut. Čitelnost i na přímém slunci je více než skvělá. Pokud se zaměříme na samotný displej, není nejlepší, ale stále musíme počítat, v jaké cenové kategorii telefonů se nacházíme. Pětipalcový Super AMOLED displej s HD rozlišením není to nejlepší, ale displej je velice citlivý a jeho barevné podání je také na skvělé úrovni. Celkově hodnotím displej jako kvalitní a více než dostačující.

Screenshot_2015-12-14-11-34-43

Jako každé jiné zařízení jsem i tohle nechal udělat výkonnostní test s benchmarkem Antutu. Výsledné skóre telefonu je 28 022 bodů, což plně poukazuje na použité hardwarové prvky zařízení.

SOFTWARE

V zařízení je nahrán Android ve verzi 5.1.1 Lollipop s nástavbou TouchWiz. Nejnovější verze jsme se zatím nedočkali, ale postupem času by dostupná měla být. TouchWiz není nějak změněný a stále má své pro a proti. Systém si můžete upravovat podle svého, a to nejen pomocí widgetů, zástupců aplikací, ale také pomocí témat. Pokud se vám nelíbí předem nainstalované téma telefonu, je zde možnost si stáhnout další témata, kterými si více přizpůsobíte systém podle svého.

Screenshot_2015-12-14-11-42-06

Upřímně mám k systému jednu výhradu. Nelíbí se mi, že při každém vypnutí mobilních dat jsem musel odklikávat menší varování, které vám vyskočí na displej. V nastavení jsem bohužel i po pátrání po změně nenašel, aby mi to systém stále neukazoval, ovšem neúspěšně. Co se mi na druhou stranu líbilo, bylo minimum předem nainstalovaných aplikací od výrobce. Jediné, co podle mě bylo nadbytečné, je Obchod Galaxy Apps a Smart Manager, ovšem o tom všem jde jednoduše spekulovat. Překvapil mě i chybějící hudební přehrávač, který je zastoupen Google Hudbou. To vše udělal výrobce pouze kvůli výše zmíněnému problému s nedostatkem paměti.

Screenshot_2015-12-14-11-42-34

Dalším usnadněním bylo zrychlené volání a psaní SMS zpráv. Stačilo v aplikaci Kontakty či Telefon přejet na kontaktu zleva doprava, abyste spustili volání, a naopak zase pro psaní zprávy. Pokud jste na zařízení dělali něco jiného, například prohlíželi internetové stránky, a přišla vám SMS zpráva, mohli jste na ni odpovědět v push-up notifikaci, která se vám zobrazila na vrchní části displeje. Odpověď musela být kratší než 150 znaků, což bylo jediné omezení.

FOTOAPARÁT

Oblast fotoaparátu byla u Samsungu vždy trochu lepší a vyčnívala nad konkurencí. O to více vyniká, když se jedná o levnější modely. V těle zařízení je 13MPx snímač, vedle kterého najdeme jednodiodový LED blesk. Výsledné fotografie překvapí věrnými barvami, a dokonce i ostrým obrazem. Vysoké rozlišení fotografií si ovšem bere svou daň, která se zde projevuje na šumu samotných fotografií. Výrobce se pokouší digitální šum zredukovat softwarově, což jde však na úkor detailům fotografie.

IMG_0070

Přední fotoaparát je na tom také o něco lépe než konkurence. Už jen to, že najdeme 5MPx snímač, tak k tomu je i přisvětlovací LED, což už samo o sobě je velmi nestandardní. V celé recenzi jsem nepoužíval u přední LED slovo bles, kvůli jedné věci. Když fotíte předním telefonem se zapnutou přisvětlovací diodou, dioda opravdu přisvítí a neudělá efekt blesku, jako ten na zadní straně zařízení. Kvalita fotek se tedy zlepší, ale stále se bavíme hlavně o focení selfie.

Samotná aplikace je velmi rychlá a velice jednoduchá. Bohužel zde nenajdeme možnost stahovat nové režimy a budeme muset využívat pouze ty, které jsou již v zařízení. Co potěší, je režim Pro, ve kterém si můžete upravit ISO, vyvážení bílé i expozici podle svého uvážení. Co se týče natáčení videí, telefon natáčí ve FullHD rozlišení s rychlostí 30 snímků za sekundu. Automatické ostření je rychlé a za celou dobu používání jsem s ním neměl žádný větší problém.

UKÁZKOVÉ FOTOGRAFIE A VIDEO

20151016_093053 20151210_090331 20151025_101400 20151210_093434

 

ZÁVĚR

Samsung Galaxy J5 je vcelku sympatické zařízení, které do sebe kloubí vybavenost, funkčnost a zajímavou cenu. Jihokorejský gigant udělal i u tohoto levnějšího zařízení pořádný kus práce. Ovšem jestli je tento model úspěšný, to se neodvážím říct. Konkurence pro tento model je velice silná. Pokud se i přes všechny konkurenty rozhodnete pro tento model, určitě neprohloupíte a spíše získáte.

IMG_0067

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zaměstnán v IT oboru v Praze. Zajímám se o svět moderní techniky. Vlastním a jako primární telefon používám Ulefone Power, ke kterému používám tablet Apple iPad Air 2. Dříve zastánce Androidu, nyní se chystám na přechod na systém iOS.

Komentáře

Tomáš Rajnoch

4. 1. 2016, 14:11

Telefon mam uz od srpna a jsem naprosto spokojeny. Uloziste je sice mensi, ale pokud si zakoupite pamrtovou kartu tak s ulozistem mit problem nebudete. System od samsungu se mi velice libi a je dobre odladen, ovsem to je jenom muj nazor :). Fotky jsou skvele a souhlasim s tim co jste napsali v recenci, sum tam je ale pokud nejste nejaky prodesionalni fotograf tak vas kvalita fotografii potesi. 1.5 GB RAM staci a nepotkal jsem se zatim se hrou kterou bych nerozjel. Obcas se nejaka trosku sekala ale stacilo o trosku zmenist rozliseni hry a dalsi parametry a v pohode jste si zahrali..Vydrz je bomba :) vubec bych necekal, ze pri plnem vyuzivani internetu a obcasne zahrani her budu nabijet kazdy druhy vecer. Vydrz bych zvolil jako nejvetsi tahak.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat