Příjmy z Androidu se mají pohybovat kolem 31 miliard dolarů

Příjmy z Androidu se mají pohybovat kolem 31 miliard dolarů
2016-01-22T07:02:43+02:00
• 22. 1. 2016
1

Google se jako jakákoliv jiná společnost pravidelně pochlubí se svými finančními výsledky, ale jen těžko se z nich odhaduje, kolik například vydělal systém Android, který je zdarma takřka pro každého. Až nyní díky soudu vedeném mezi Googlem a Oracle se ukazují první konkrétnější čísla.

3582748_cv

Podle společnosti Oracle Google využívá Javu neoprávněně a má zaplatit 1 miliardu dolarů jako náhradu škody. V rámci soudního řízení právě Oracle zveřejnil, kolik měl gigant z Mountain View vydělat na svém mobilním operačním systému od jeho zakoupení. Částka se má pohybovat kolem 31 miliard dolarů (příjmy) a samotný zisk má být 22 miliard dolarů. Tyto finance jsou generované skrze reklamu a prodej multimediálního obsahu, her a aplikací.

openjdk

Google požadoval, aby tato čísla nebyla zveřejněna a zůstala jen u soudu. Pravděpodobně se obává, že by tato informace mohla poškodit Android i Google. V dohledné době chce změnit situaci u svého systému a vyvarovat se dalším sporům. Už u Androidu N by měl přejít na OpenJDK, což je open source.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vladimír Jícha

22. 1. 2016, 10:06

Opensource je i Apache Harmony, který používá Google teď. Rozdíl je hlavně v tom, že OpenJDK nabízí pod GPL přímo Oracle. Sice pouze pod GPLv2, takže může na Google útočit patenty (GPLv3 tomu brání), ale na to jich zřejmě nemá dost.

Oracle nyní tvrdí, že Google porušil copyright tím, že využívá API definované v Javě. Pokud Google použije GPL kód přímo od Oraclu, nemůže ten už toto napadat, protože Google používá přímo kód vydaný Oraclem pod GPL licencí a v souladu s ní.

To rozhodnutí amerického nejvyššího soudu o tom, že je API chráněný autorským zákonem, je hodně nešťastný. Ještě to způsobí v IT plno problémů.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat