MediaTek představil trojici nových užitečných čipů

MediaTek představil trojici nových užitečných čipů
2016-01-07T07:20:02+02:00
• 7. 1. 2016

Neméně oblíbený výrobce procesorů pro čínské telefony ukázal na CES tři nové SOC, což je hotový mikropočítač obsahující rozličné moduly v jednom celistvém čipu. MT8581, MT2523G a MT7697 jsou předurčeny do tří různých oblastí se zaměřením na zábavu, Internet věcí a nositelná zařízení. Tyhle oblasti jsou stále na okraji, a to z důvodu menšího zájmu velkých výrobců, jako jsou Intel, Qualcomm nebo právě MediaTek. Proto můžeme vídat klasické architektury jako Snapdragon 400 v chytrých hodinkách. Je to zbytečné a ještě méně u chytrých náramků, kde je důraz na co nejnižší spotřebu a menší výkon, než je u telefonů a tabletů nutný.

mediatek-mt-6592-launch-635

To se snaží MediaTek a ostatní změnit. Proto zcela od píky vytvořil čip MT2523, který v sobě zahrnuje GPS, Bluetooth a MIPI rozhraní podporující malé displeje, třeba použitelné u chytrých náramků. Výdrž by měla být v optimálním případě kolem týdne. Další SOC MT8581 již není limitován spotřebou a hodí se pro domácí použití v Blu-Ray, DVD nebo CD přehrávačích. Procesor bude schopen přehrát video v rozlišení 4K a používá k tomu kodeky HEVC, H.264 a VP9 4K 60p. Naopak pro záznam bude možno použít MPEG-2, VP8 nebo VC-1 2K 60p.

MediaTek

Konečně poslední MT7697 je z mého pohledu nejzajímavější, jelikož kombinuje nízkou spotřebu s dobrou konektivitou přes úsporné Bluetooth a Wi-Fi. Přesné specifikace jsou neznámé, ale určitě bude napěchován sensory a to je možná důvod, proč jsou tyto informace stále tajné. MediaTek se pochlubil současnou bilancí, kdy ročně dodá 1,5 miliardy čipů použitých v mobilních telefonech, tabletech a televizorech. Podle společnosti jsou vyhlídky do roku 2020 více než pozitivní.

Zdroje: androidauthority.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat