Fototest iPhone 6s vs. iPhone 6 vs. iPhone 5s

Fototest iPhone 6s vs. iPhone 6 vs. iPhone 5s
2015-12-14T07:30:41+02:00
• 14. 12. 2015
1

Dnes se podíváme na fototest, ve kterém proti sobě postavíme tři poslední generace iPhonů. Tedy iPhone 6s, iPhone 6 a iPhone 5s. Nafotil jsem několik fotek, a to nejen ve dne, ale i v noci. Tam se totiž projeví většinou největší rozdíly. Pojďme se podívat, jak na tom jednotlivé modely jsou.

9E79FB29-5A86-4872-B82F-0A30EBE6553E

Nejprve se podíváme na samotné parametry fotoaparátů jednotlivých generací. Rozlišení je vyšší pouze u nejnovějšího modelu, který disponuje 12 Mpx, ostatní nabízí 8 Mpx. Světelnost je u všech stejná, f/2.2. Velikost jednotlivých pixelů ve snímači je největší u modelu iPhone 6. Níže si pak můžete prohlédnou kompletní tabulku.

iPhony fototest

Fotografie

Ještě před samotnými srovnávacími fotkami zmíním, jak bylo testováno. Všechny fotografie byly foceny bezprostředně po sobě a vše bylo foceno na automatiku bez jakéhokoliv upravování většinou na první dobrou, pokud nebyla fotografie nějak výrazně nezaostřená. Funkce HDR byla u všech zařízení vypnuta, pokud není uvedeno jinak. Čočka snímače byla před každým pořízením očištěna.

Pozice: iPhone 5s x iPhone 6 x iPhone 6s Plus

Den

Na této první fotografii si lze všimnout, že na 5s je scenérie tmavší. Všeobecně po pořízení několika snímků jsem zjistil, že tento model volí zpravidla vyšší ISO oproti novějším šestkám. Níže na 100 % výřezu lze pozorovat, že rozdíl není nijak výrazný.

6 - 5s 6 - 6 6 - 6s

6

Na dalším snímku vidíme krásně detail na tabuli s textem. Ačkoli text je čitelný na všech fotkách, nejlépe vypadá na 6s.

3 - 5s 3 - 6 3 - 6s

3

Zde na třetím snímku níže se nám ukazuje, že vyšší rozlišení nemusí znamenat více detailů. Přiblížený stojan zastávky totiž vypadá na 6s jen jako pouze ještě více přiblížený a vyhlazený. Fotka z 5s a 6 je tak trochu více zaostřená.

5 - 5s 5 - 6 5 - 6s

5

Na následují scéně jsem udělal výřezy dva. Na tom druhém je totiž zase vidět, jak 5s má fotku tmavší, avšak zdá se, že ostřejší než 6. Vítězí zde ale asi 6s s vyšším rozlišením, které zde pomohlo.

4 - 5s 4 - 6 4 - 6s

4

4_2

iPhone 5s x iPhone 6 x iPhone 6s

Interiér

2 - 5s 2 - 6 2 - 6s

Zde pokud se podíváme na výřez, zjistíme, že i na 5s bez problémů přečteme nápis a větší rozlišení 6s moc nepřidá. Trochu zde zaváhal model 6, který má fotografii nejvíce rozpitou.

2

Noc

Rozdíly na snímcích pořízených ve dnech nebyly nějak dramatické a až na detaily fotí všechny tři generace velmi podobně. To se ale o nočních snímcích již říct nedá. Zde jsou totiž rozdíly více patrné. Především zde platí, že čím novější model, tím méně šumu.

11 - 5s 11 - 6 11 - 6s

11

Toto zmíněné pravidlo je pak vidět především na následující fotce. Ve výřezu můžete vidět, že zde fotí jednoznačně nejlépe 6s.

13 - 5s 13 - 6 13 - 6s

13

Další fotka pak ukazuje především  to, že pokud není skoro žádné světlo, fotí všechny generace dost špatně. Konkurence je zde mnohem dále a dokáže vykouzlit mnohem hezčí noční snímky.

12 - 5s 12 - 6 12 - 6s

12

Přední kamerka

Zde jsem narazil na jeden velmi zajímavý fakt týkající se HDR. Tato funkce totiž nejlépe funguje na iPhone 5s. Je to způsobeno tím, že na iPhonu 6 již nelze HDR vypnout a probíhá v reálném čase. Na 6s ho pak nelze vynutit, ale lze vypnout. Toto HDR v novějších modelech však není tak účinné jako to na 5s. To můžete vidět i na snímcích níže. Zatímco na 5s je v pořádku vykreslená modrá obloha za mnou, na novějších již ne.

selfie - 5s selfie - 6 selfie - 6s

Resumé

Jak je vidět z testu, ani dva roky starý model 5s nějak výrazně nezaostává za nynějším top modelem. Rozdíly ve dne jsou vskutku minimální. Pokrok je pak znát především v noci, kde nalezneme méně šumu. Vzhledem k vyššímu rozlišení nabídne sice 6s trochu více detailů, na druhou stranu v některých scénách jsou právě trochu více rozpité. Takže výsledek testu spíš ukázal, že pokrok u foťáku iPhonů je za poslední roky malý.

DSC_0252

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Zajímavé srovnání. Kamarád má 5s a podle mě fotí velmi dobře, takže možná na rozdíl od jiných výrobců není tolik toho na zlepšení…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat