Patent Microsoftu ukazuje princip fungování více OS na jednom telefonu

Patent Microsoftu ukazuje princip fungování více OS na jednom telefonu
2015-10-09T10:30:08+02:00
• 9. 10. 2015

Když Microsoft oznámil, že na vybrané telefony Xiaomi přinese svou vlastní ROM s Windows 10 Mobile, mnozí začali spekulovat o možnosti běhu dvou systémů na jednom zařízení. K tomu nakonec nedošlo a Windows 10 Mobile běží jako samostatný systém. Ovšem co se více systémů na jednom telefonu týče, nic není zdaleka ztraceno. Nový patent Microsoftu totiž velmi podrobně popisuje, jak by to mohlo v praxi fungovat.

image1

Uživatel bude mít v nově zakoupeném telefonu v komprimované podobě několik operačních systémů, po prvním zapnutí se načte bootloader, ve kterém si uživatel zvolí operační systém, který by chtěl využívat. Poté dojde k jeho rozbalení a telefon se nakonfiguruje podle potřeb a požadavků zvoleného systému, následně se systém nainstaluje.

U zbylých systémů dojde k jejich odstranění, což má bohužel za následek nemožnost přejít na jiný systém v případě nespokojenosti s předtím zvoleným. Microsoft však uvažuje i nad možností, že by komprimované balíčky mohly v telefonu zůstat, a pokud to bude nutné, lze přejít na jiný systém. O možnosti běhu více OS najednou se patent nezmiňuje, vyloučené ovšem nic není.

image2

Případná realizace přitom není v nedohlednu, výrobci jako HTC nebo Alcatel již nyní prodávají hardwarově identické telefony s rozdílnými operačními systémy, názornou ukázkou může být například HTC One (M8), který lze sice u nás pořídit pouze s Androidem, v Americe se ovšem prodává taktéž verze s Windows Phone. Je tedy jen otázkou času a přístupu jednotlivých výrobců, kdy se dočkáme realizace.

Pokud vás zajímají detaily a rozumíte odbornější angličtině, můžete si zde projít kompletní dokumentaci patentu.

Zdroje: wmpoweruser.com, appft.uspto.gov

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat