Na Androidu bude brzy možné spustit aplikace z Windows

Na Androidu bude brzy možné spustit aplikace z Windows
2015-10-13T07:10:25+02:00
• 13. 10. 2015

Ano, čtete dobře. V posledních měsících se velmi hojně hovoří spíše o portaci Android aplikací na Windows 10, respektive Windows 10 Mobile, nyní však skupina CodeWeavers přišla se zcela opačným nápadem. Aplikace a programy, které jsou určené pro klasický počítačový Windows, by mohly běžet na Androidu díky již zmíněné společnosti.

projectastoria

CodeWeavers se již v současnosti zabývá portací Windows programů na Linux a Mac OS X, spolu s Wine, což je open-source projekt, který zajišťuje kompatibilitu Windows aplikací na jiných systémech díky tomu, že do nich implementuje Windows API. CodeWeavers a Wine se nyní společně chystají to samé udělat s Androidem, a dokonce se již pracuje na aplikacích pro Android.

Samotné aplikace by měly být dostupné ještě do konce tohoto roku. Je zde však jeden větší háček. Vzhledem k tomu, že veškeré programy pro Windows jsou psané pro x64 a x86 procesory, budou i jejich pro Android upravené verze vyžadovat x64 nebo x86 procesor. Tím se značně zužuje okruh uživatelů, kteří si budou moci tento projekt vyzkoušet.

Codeweavers2

Takovéto procesory v současnosti vyrábí jen dvě společnosti na trhu – AMD a Intel. Většina telefonů a tabletů s Androidem přitom běží na procesorech s architekturou ARM, tím pádem nebude možné využívat Windows aplikace na takovýchto zařízeních. Je to podobné jako na Windows RT, který je určen pro zařízení s ARM procesory. I na něm totiž nejdou spouštět jiné programy než ty, které jsou dostupné skrze Windows Store.

Problém bude také s ovládáním programů, protože drtivá většina z nich není uzpůsobena pro dotykové ovládání, což se ovšem s Windows 10 rychle mění. Nápad je to však dobrý, první preview by mělo přijít prý velmi brzy, bude tedy zajímavé sledovat, jak si s Windows aplikacemi Android poradí.

Zdroje: phandroid.com, microsoft-news.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat