Google zpřísňuje podmínky v rámci Androidu aktualizováno

Google zpřísňuje podmínky v rámci Androidu [aktualizováno]
2015-10-22T19:50:04+02:00
• 22. 10. 2015
2

Aktualizováno 22. 10.

Někteří výrobci telefonů měli ve zvyku upravovat statistiku spotřeby energie, respektive zobrazované informace. Například dochází ke skrývání spotřeby displeje a podobně. V rámci dokumentu Compatibility Definition pro Android 6.0 je jasně definováno, že k tomuto již nesmí docházet a výrobci musí zveřejňovat vše. Dokonce nesmí být pozměněn údaj zobrazovaný v mAh u aplikací.

Jedná se spíše o následek citelných změn a zakomponovaných technologií v Androidu 6.0, které jsou zaměřeny na úsporu energie. Samozřejmě je otázkou, jestli toto jedná Googlu je na místě, nebo jen zbytečně svazuje ruce výrobcům.

Původní článek 20. 10.

Google vydal novou verzi dokumentu Compatibility Definition pro Android 6.0, v kterém jsou definovány pravidla a podmínky pro výrobce, kteří chtějí použít novou verzi systému Android. Google přidal několik podmínek, které budou muset výrobci dodržovat.

2015-10-20 09.56.20

První z nich se týká režimu na úsporu energie, kterým je nově Doze mode. V podstatě v nečinnosti smartphonu uspává aplikace a zabraňuje zbytečnému čerpání energie. Ačkoliv Google nemůže nařídit, aby všechny aplikace takto fungovaly, tak minimálně výrobce musí uvést, které aplikace nejsou optimalizovány pro Doze mode. Navíc není ani dovoleno cokoliv upravovat. Ačkoliv uživatel nebude mít možnost cokoliv ovlivnit, minimálně se dozví, co nespadá pod optimalizaci.

Download-Android-6.0-Marshmallow

Další bod v rámci Compatibility Definition dokumentu se soustřeďuje na šifrování zařízení. Podmínka se vrací po menším fiasku u Androidu 5.0, kde byla špatně definovaná a spíše způsobovala problémy. To nakonec vedlo k jejímu odstranění.

Nově pokud má zařízení podporu šifrování AES s výkonem nad 50MiB/s, musí být v základu zapnuto. Nové pravidlo neplatí pro zařízení, u kterých dochází k aktualizaci ze staršího systému. Taktéž neplatí pro ty, u kterých není možnost zamykací obrazovky, čímž se rozumí hodinky s Android Wear. Výjimka byla udělena i mobilům s 32bit SoC (procesorem).

Zdroje: arstechnica.com, androidpolice.com, androidauthority.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tajně jsem doufal v nějaké povinnosti uvolňování záplat a aktualizací. Škoda. Je hezké že se na tom někteří výrobci domluvili, ale ve výsledku skutek utek.

David Nejeral

20. 10. 2015, 16:09

Mám šifrování zapnuto, ale oproti iPhone to na androidu zpomaluje od trochu po moc podle výkonu procesoru. Procesory Qualcomm mají hardwarovou podporu šifrování AES-NI zabudovanou, ale Google ji nepoužívá. Proč kruci.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat