Obchod Play v5.9 – začínají přípravy na Android 6.0

Obchod Play v5.9 – začínají přípravy na Android 6.0
2015-09-13T08:27:36+02:00
• 10. 9. 2015
3

V nové aktualizaci se Google zaměřuje na novinky, o kterých jsme mohli za posledních pár měsíců slyšet. Mám na mysli hlavně přípravy na Android 6.0, což samo o sobě přináší velké změny, nebo vylepšené doporučení aplikací, podporu čtečky otisku prstů, nové oprávnění či dokonce řádného odinstalovacího správce.

ap_resize

Po aktualizaci Obchodu Play a stáhnutí aplikace podporující SDK 23 si jako první můžete všimnout dialogu, který upozorňuje na určité změny, na něž nejsou uživatelé Androidu úplně zvyklí. Například nová oprávnění a jejich povolování v momentu, kdy si o ně aplikace řekne.

A co je vlastně ještě nového? Po vizuální stránce toho příliš mnoho nenajdete, jedná se především o změny, které zatím uživatel nemůže vidět, ale v budoucí fungování Obchodu Play budou hrát hlavní roli.

nexus2cee_2015-09-09-02.12.25_thumb

Společně s novými oprávněními byla na vrch přihozena podpora čtení otisku prstů. Tudíž se může zdát, že to otravné zadávání hesla při koupi aplikace zmizí a budeme moci používat jen otisk prstu.

K tomu se velmi úzce váže i vydání nových zařízení Nexus 2015, které čtečku mají obsahovat. Nicméně možná mám pro vás i špatnou zprávu. Teoreticky se skrývá problém ve stávajících čtečkách, s jejich podporou se asi nepočítá. Nikde není nic uvedeno, ale je možné, že starší čtečky otisku prstů nemusí mít plnou podporu nových funkcí Obchodu Play.

Odinstalovací Manager a GPS

Jistě mnohé z vás trápí problém s interním úložištěm, jež výrobce do telefonu zakomponoval s jistotou, že to uživateli prostě bude stačit. Od té doby, co některé aplikace mívají datový objem od 400 MB až řády gigabajtů, se však problémy zvětšují. Mnohým z nás tak začíná rutina odinstalace přebytečných a velkých aplikací, jež můžeme postrádat.

Tomu má pomoci nový odinstalovací manager, o kterém zatím nebylo skoro nic zmíněno, ale lze si všimnout jeho stop. Měl by být užitečný hlavně v případě, kdy na vás vyskočí standardní hláška Obchodu Play, z níž vyčtete, že úložiště je přeplněné a aplikace nemohla být nainstalována. V ten moment se objeví, jako rytíř na bílém koni, zmiňovaný manager a umožní vám jednoduše vybrat a odinstalovat nechtěné nebo méně užitečné aplikace.

GPS

Nenechte se splést, nejedná se o nové funkce, ale spíše o změnu jedné stávající. Před pár lety Google totiž začal experimentovat se zobrazením aplikací pomocí „přesné polohy“ a vašich přátel. Doposud se s tím moc nehýbalo. Opět nikde není nic zmíněno, tudíž co vše budeme mít v blízké budoucnosti k dispozici, jsou pouze odhady. Nicméně logicky vzato se snad budeme moci těšit na mnohem lepší zobrazování vhodných aplikací.

APK – I tentokrát máme APK soubor pro všechny nedočkavce, instalujte však pouze na vlastní riziko.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Jiří Humplík

12. 9. 2015, 16:03

Již víme, co autor článku rád obědvá.

Samuel Sivák

10. 9. 2015, 19:27

V závere článku: instalujte však pouze na vlastní rizoto tak to ma rozšírilo 😀

Pavel Mareš

10. 9. 2015, 19:48

Jsem rád, že si alespoň někdo všiml a zareagoval :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat