Je instalace Windows 10 riskantní?

Je instalace Windows 10 riskantní?
2015-08-01T07:30:31+02:00
• 1. 8. 2015
8

Ve středu 29. 7. vypustil Microsoft do světa první plnou verzi svého nového operačního systému Windows 10, jenž má být menším převratem a má sjednotit mnoho platforem v jednu. Naneštěstí mnoho výrobců už pravděpodobně nebude chtít podporovat svá starší zařízení či komponenty, tudíž přechod může být pro některé uživatele naprosto zbytečným krokem.

Další otázkou může být, zda nakonec zařízení se systémem bude dobře komunikovat a jestli si na nové prostředí uživatel zvykne. Tím se dostáváme k důležitému bodu, jenž se nachází před samotnou aktualizací: „Bude moci uživatel pak přejít zpět na svoji předchozí verzi systému Windows?“

windows-10-family

Jako mnoho dalších uživatelů jsem i já, v onen osudný den, dostal možnost si aktualizovat svůj systém Windows 7 Pro N na nejnovější verzi Windows 10. Po záloze všech svých dat, kterou doporučuji provést před jakýmkoliv podobným úkonem, jsem klikl na tlačítko pro aktualizaci. Potvrdil jsem smlouvy, jež jsem si samozřejmě přečetl, a nastalo čekání.

Poté doporučuji si vzít chvilku volna a čekat, co se stane. Zda náhodou systém od vás nebude potřebovat nové heslo nebo nenastane nežádoucí chyba. Jen pro informaci, aktualizaci můžete ještě odložit, pokud si potřebujete vyřídit důležitější práci.

w7-w10-1 w7-w10-2w7-w10-4 w7-w10-3

Následně se vaše zařízení restartuje a vy můžete v klidu pozorovat přibližně až dvouhodinové načítaní s novými hláškami od společnosti Microsoft. Například zde máme: „Nebude to trvat dlouho.„, „Mějte chvilku strpení.„, „Už to bude.“ nebo „Nastavuje se osobní nastavení.

Pokud jste používali heslo v minulém systému, po instalaci aktualizace jej musíte samozřejmě zadat. Nastane opět chvilka nastavování všeho možného, ale během pár minut je systém připraven pro použití. Nebudu zde hodnotit výsledný produkt vývojářů a grafiků, tudíž přejdu k důležitějšímu bodu dnešního článku, kterým je samozřejmě přechod zpět.

Zůstanou mi soubory a aplikace po aktualizaci?

Ano, pokud vše proběhne v pořádku. Ovšem některé aplikace vám nemusí správně fungovat, avšak s tím už toho moc nezmůžete. Já jsem stejný postup, jako popisuji zde v článku, podstoupil dvakrát – podotýkám že dobrovolně – a všechny soubory mi zůstaly před i po aktualizaci či downgradu.

Downgrade na dřívější verzi Windows

Pokud se vám systém seká, nenašli jste potřebné ovladače například pro grafickou kartu, jistě budete rádi za přechod zpět na nižší verzi systému Windows. I to je možné a zde musím dodat, že u Microsoftu opravdu někdo přemýšlel a nová funkcionalita (možnost) – „Jít zpět na …“ – funguje na výbornou.

w7-w10-5

Nicméně i zde se skrývá háček. Systém vám sice dává možnost přejít zpět, avšak máte na to omezenou dobu, konkrétně měsíc. Já jsem bohužel už po první aktualizaci narazil na problémy a byl jsem nucen přejít zpět. Jak už jsem říkal, když už budete pracovat na nové verzi a budete mít soubory, jež chcete zachovat, doporučuji provést zálohu.

Možnost vrátit se zpět na nižší verzi systému najdete v „Nastavení > Aktualizace a Obnovení > Obnovení“ – je možné, že některé položky se jmenují jinak, systém jsem používal v anglické verzi. 

w7-w10-6 w7-w10-7w7-w10-8 w7-w10-11

Po vybrání možnosti se vás systém zeptá, proč tak chcete učinit. Zvolíte jednu nebo více možností, ale na výběr máte ještě „Jiný důvod“, kde můžete připsat svůj vlastní. Pak už jen zbývá odklikat tři okna, kde jsou méně důležité informace a upozornění, že budete po downgradu muset opět zadat své heslo pro přihlášení do systému.

Opět nastane dlouhá chvíle, kde vidíte na obrazovce nápis, že se obnovuje váš starý systém, a už jen čekáte. Do půl hodiny by vše mělo proběhnout a vy se můžete přihlásit. Pokud tedy vše proběhlo v pořádku, všechny aplikace a soubory budou tak, jak jste je nechali.

Nastaly při tomto postupu nějaké problémy?

Abych řekl pravdu, bohužel ano. Jednou se mi zasekla aktualizace a přibližně hodinu se nechtěla hnout. Po vypnutí a následném zapnutí mého notebooku vše pokračovalo a nový systém naběhl. Naopak při downgradu mi jednou naskočila BSOD (Blue Screen Of Death), neboli Modrá smrt. Po zapnutí notebooku však naběhl systém v pořádku.

Závěr

Odpověď na otázku (Je instalace Windows 10 riskantní?) z nadpisu článku zní: „Ano, může, avšak riziko je velmi malé.“ Musím také přiznat, že jsem ze strany Microsoftu nečekal tuto možnost a více než mile mě potěšila.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Henry Osond

1. 8. 2015, 22:59

Microsoftu se povedlo něco, na co jsem jako uživatel Applu již dlouho zvyklý. Instalace nového systému do počítače bez jakéhokoli záseku systému, programů a souborů. Délka instalace při 2,6 GB velkém souboru a v podstatě úplně novém systému (změn je více než mnoho) nebyla tak dlouhá. Instaloval jsem 29.7. dva ntb – svůj a synův. Při ADSL připojení postupně, aby se oba počítače nepraly. A protože jsem u MACa zvyklý na to, že kliknu na tlačítko Install and Restart (začínal jsem s Lionem, postupně Snow Leopard, Yosemite a Maverick a nikdy ani kilobite dat se neztratil a programy fungují stále tak jako na stařičkém Lionu (2011 :-), tak jsem důvěřoval i Microsoftu, že se pokusil vytvořit tímto upgradem to samé, co již u konkurence funguje odjakživa. A po těch několika dnech používání tvrdím, že jsem stejně mile překvapen, jako jsem vždycky byl překvapen u novinek a zlepšení u nových systémů na MACu. Takže doporučuji. A jinak nikde (kromě článku na tyden.cz)jsem neviděl návod pro ty, kterým ještě Micsrosoft nedal echo k instalaci pomocí zprávy v liště. Manuálně jsem vše pořešil takto podle návodu na pctuning.tyden.cz:
Nastavte své Windows tak, aby se aktualizovaly automaticky a nainstalujte všechny dostupné updaty (nepovinné není třeba).
Vymažte vše ze složky C:WindowsSoftwareDistributionDownload
V cmd.exe spusťte jako administrátor (nestačí mít jen účet s právy administrátora, je třeba opravdu pravým tlačítkem a spustit jako administrátor) v CMD okně tento příkaz: wuauclt.exe /updatenow
a poté se okamžitě ohlásil Windows Update s tím, že je k dispozici aktualizace systému. A to v té chvíli na diskuzích všichni řešili, jak udělat čistou instalaci a jak to bude fungovat a kde seženou klíč.
Prostě upgrade systému funguje naprosto normálně a není třeba se ho bát. My co používáme i MACy, to už dávno víme.

Jan Stranecky

8. 8. 2015, 21:14

Musim ricz trochu zavidim, u me upgrade neprobehl-po stazeni instalace window 10 Windows update zahlasi chybu a stopne se. Podle navodu z Microsoft forums jsem zkousel vse od odmazani souboru, logu, zmen v registrech atd.- bohužel nic.

Lze přejít na Windows 10, následně downgradovat a poté opět na Windows 10?

Pavel Mareš

1. 8. 2015, 19:10

Jak píši v článku, postup jsem zopakoval dvakrát. Jednou, když jsem ihned přecházel a podruhé kvůli tomuto článku :), tudíž ano.

Vladimír Faltýnek

1. 8. 2015, 13:30

Mohu také potvrdit, vše naprosto bez problému. Počítač je dokonce rychlejší než s Win7. Paráda :-)

Vlastimil Bartošák

1. 8. 2015, 11:48

Tak já to nahodil vesměs hned jak mi vyskočila tabulka že můžu instalovat a během pár minut jsem měl nainstalováno a vše frčí naprosto v pořádku :)

Pavel Mareš

1. 8. 2015, 17:23

Já také, bohužel chybí mi ovladače atp, tudíž tato cesta je velmi užitečná.

Josef Basák

1. 8. 2015, 9:04

Díky za výborný článek a popis problémů.U mne zatím po upgrade na win10,nevznikl žádný problém.Uvidím časem

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat