Sony Xperia M4 Aqua – vodotěsné zetko střední třídy recenze

Sony Xperia M4 Aqua – vodotěsné zetko střední třídy [recenze]
2015-07-20T08:00:47+02:00
• 20. 7. 2015

V dnešní recenzi se podíváme na novinku zastupující střední třídu u Sony minimálně pro první polovinu tohoto roku. Jedná se o model Xperia M4, která volně navazuje na loňský model M2. Ten jsem mimochodem také testoval a jednalo se o jakousi levnější alternativu k modelům řady Z. Tak tomu je i letos u modelu M4. Nedisponuje však levnější model nějakými nedostatky? Nebo se povedl?

IMG_8931 (2)

Obsah balení

Telefon na test dorazí v ničím nezajímavé krabičce, kterou výrobce běžně u levnějších modelu používá. Uvnitř nalezneme jen to nezbytné a nic navíc. Mimo samotného telefonu zde máme microUSB kabel, jenž s adaptérem do zásuvky tvoří nabíječku. Nechybí ani sluchátka, která však hrají příšerně. Nakonec obsah balení doplňují nezbytné uživatelské příručky.

Konstrukce

Design modelu Xperia M4 plně vychází z řady Z a linie OmniBalance. Na první pohled si velmi jednoduše můžete tento model zaměnit s Xperií Z3. Oproti ní se zde ale šetřilo na použitých materiálech, což lze ale vzhledem k nižší ceně očekávat. Již z názvu zařízení lze vyčíst, že se jedná o vodotěsný model. Certifikace IP68 slibuje možnost ponořit telefon do hloubku 1,5 metru po dobu až 30 minut.

IMG_8934 IMG_8937

Slícování jednotlivých dílů je dobré, boční stříbrný rámeček je pevný. Krytky drží na svém místě pevně a nemají při zavírání vůli, ačkoliv se pravděpodobně časem ochodí. To ale nemusí být takový problém, protože nejčastěji používaný konektor microUSB již krytku nemá. To považuji vskutku za pozitivní inovaci, krytku tak nalezneme již jen u slotu na microSD a nanoSIM. U zpracování je to horší se zády telefonu. Ta je možná v určitých místech „promáčknout“ a při stisknutí telefonu mezi prsty je pak slyšitelné vrzání.

Na to, že telefon disponuje pouze pětipalcovým displejem, je velmi velký. Úhlopříčku displeje rozšiřují vcelku masivní rámečky okolo něj. Nejvíce pocítíte spodní bradu, která celý displej posouvá o velký kus výše a ztěžuje ovládání. Ačkoli hmotnost 136 gramů může znít možná hodně, ve skutečnosti působí zařízení v ruce jako velmi lehké. Celkové rozměry činí 145,5 x 72,6 x 7,3 mm.

IMG_8941 IMG_8935

Na první pohled by se mohlo zdát, že má tento model dva stereo reproduktory na čelní straně jako třeba Xperia Z3. Jsou sice umístěny na stejném místě, mřížky vypadají stejně, hlavní systémový reproduktor je ale jen jeden a je umístěn vespod na boku. Na čelní straně je pod horní mřížkou ukryt telefonní reproduktor a pod spodní pravděpodobně mikrofon. Zvukový výstup je pak průměrný, a vcelku i hlasitý.

Displej

Mnozí by mohli namítnout, že rozlišení 1280×720 na 5 palcích je nedostatečné. Ve výsledku ale nabízí jemnost okolo 294 PPI, což je dle mého plně dostačující a pixely budete hledat stěží. Pochválit musím použitý IPS panel, který vyniká pěknými barvami a pozorovacími úhly. Konečně se tak i u Sony objevuje ve střední třídě konkurenceschopný displej. Bohužel jas není nejvyšší a ani nejnižší hodnota jasu není úplně ideální, zobrazovací panel stále moc svítí.

IMG_8919 IMG_8933

Hardware

Uvnitř tepe nový osmijádrový procesor Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615. Ten obsahuje čtyři jádra Cortex A53 na frekvenci 1,5 GHz a pak další čtyři jádra Cortex A53 na frekvenci 1,0 GHz. Procesor je pak plně 64bitový a je vyroben 28 nm výrobním procesem. Grafickým čipem je zde Adreno 405. Výkonu má zařízení dostatek, zmíněný chipset dosahuje v benchmarcích na Snapdragonu 600 a blíží se k 800. V praxi je telefon dostatečně rychlý, a většinu her si také zahrajete bez problémů. Není ale všechno zlato, co se třpytí, Snapdragon 615 se v zátěži poměrně dost zahřívá, až je to nepříjemné.

Screenshot_2015-07-02-21-57-07 Screenshot_2015-07-02-22-01-56 Screenshot_2015-07-02-22-05-22

Paměť RAM dostala do vínku 2 GB, což plně dostačuje. Horší je to s vnitřním úložištěm. To má sice kapacitu 8 GB, systém si ale díky tomu, že je 64bitový zabere 5 GB, a tak máte k dispozici necelé 3 GB. Po instalaci pár aplikací se velmi rychle dostanete na hodnotu 1 GB a časem úložiště zcela zaplníte. Naštěstí je zde slot na microSD kartu, bohužel spousta aplikací přesun na ni nepodporuje.

Konektivita

Připojení k internetu je možno buď přes WiFi sítě 802.11 a/b/g/n, nebo přes mobilního operátora za pomocí GSM, 3G nebo LTE, které podporuje všechna česká pásma a jeho maximální rychlost stahování činí 150 Mbps.

Telefon ale vykazoval velké problémy s připojením právě k LTE síti (Vodafone i T-Mobile). Sám o sobě se k LTE připojí velmi zřídka, většinou nepomáhá ani manuální vyhledání a připojení k síti. V praxi to sice není až takový rozdíl (H i H+ jsou dostatečně rychlé pro většinu úkonů), zbytečně se ale vytěžuje baterie telefonu, protože se telefon stále snaží připojit k LTE, což se mu nepovede.

Z další konektivity Xperia M4 nabízí Bluetooth nejnovější verze 4.1, GPS, GLONASS a NFC čip, jehož je Sony velkým propagátorem. Telefon také disponuje FM rádiem s RDS a DLNA. Z oblasti senzorů zde máme senzor přiblížení, senzor okolního osvětlení a digitální kompas.

IMG_8945 (2)

Výdrž baterie

V útrobách telefonu se nachází baterie s kapacitou 2400 mAh. Po zkušenostech s modelem Z3 Compact jsem i zde čekal, že mě telefon potěší (ne-li ohromí) výdrží na nabití. Smartphony od Sony se totiž poměrně často rády chlubí právě vysokou výdrží, kterou dosahují pomocí několika propracovaných úsporných režimů.

ghhhh 2015-05-04-11.15.54

Režim Stamina vypíná přístup na internet po zamčení displeje a uspává některé spuštěné aplikace. Režim nízké baterie vypíná zvolené funkce, pokud nabití klesne pod zvolenou úroveň. Režim Ultra Stamina zase vypíná většinu „nepotřebných“ funkcí (internet, GPS, většinu aplikací atd.) a v praxi zařízení převede do režimu „hloupého telefonu“. Nově se objevuje také Režim snížené spotřeby, který zvyšuje výdrž na nabití snížením výkonu zařízení.

Bohužel, telefon mě výdrží moc neohromil. Při aktivovaném režimu Stamina, vypnutých synchronizacích a prací s nenáročnými aplikacemi vydržel sotva jeden den, řečí čísel pouze něco kolem 4 h 10 minut zapnutého displeje. A co víc, nabití trvá poměrně dlouho.

Software

Operačním systémem je Android ve verzi 5.0 Lollipop a velmi pravděpodobně se novinka dočká i verze 5.1. Ohledně Androidu M zatím nejsou žádné informace. Systém jako takový vychází z Material designu, který si výrobce částečně přizpůsobil. Notifikační lišta zůstala stejná, přepínače si lze ale díky Sony přizpůsobit a přidávat další. Potěší také přítomnost přepínání uživatelských účtů.

Screenshot_2015-07-02-22-06-37 Screenshot_2015-07-02-22-06-45 Screenshot_2015-07-02-22-07-07

Vzhled systému je velmi barevný, přičemž hlavní barvu systému lze díky schématům změnit z modré na jinou barvu. V přepínači aplikací výrobce stále zachoval miniaplikace spouštěné v oknech. Ty se ale již roky nedočkaly inovace, a dokonce nabízejí stále původní vzhled ze starého Androidu 4.x. Potěší zde přítomnost tlačítka zavřít všechny aplikace.

Screenshot_2015-07-02-22-10-37 Screenshot_2015-07-02-22-07-28 Screenshot_2015-07-02-22-08-29

Jako přehrávač hudby zde již nenalezneme aplikaci s názvem značky WALKMAN, nýbrž jen s prostým názvem Hudba. Funkce si ale zachoval a stále je velmi povedený. Kromě samotného přehrávání hudby a tvoření playlistů také podporuje ekvalizér a k písničkám si lze stáhnout pomocí služby Gracenote dodatečné ID3 tagy. S tím souvisí ještě TrackID, aplikace na vyhledávání názvu skladby podle 20 sekundové nahrávky, to funguje bez problémů. Album podporuje synchronizaci s Picasou a Facebookem a vaše fotky si lze zobrazit pěkně na mapě či na zeměkouli. V rámci přepínání aplikací si lze na obrazovku zapnout do malého okénka některou z miniaplikací. Filmy se zase postarají o vaši knihovnu filmů, a to i streamovaně přes DLNA z jiných zařízení.

Fotoaparát

Telefon je vybaven fotoaparátem s rozlišením 13 MPx pyšnícím se obrazovým snímačem Exmor RS a nabízí HDR a pyšní se dle Sony režimem Super Auto, který rozpozná až 52 scén. Věřím, že v prodejně to na neznalého zákazníka zapůsobí, realita je ale trpce jiná. V plně automatickém režimu Super Auto má telefon problémy s vyvážením bílé a nastavením expozice. Ve výsledku tak telefon pořizuje průměrné snímky. Občas sice překvapí a výsledný snímek je na pohled pěkný (ostrý, věrné barvy), ale při přiblížení postrádají obrázky jakékoliv detaily.

DSC_0016_1 DSC_0052

Trochu lepší situace je při použití manuálního režimu, ten ale těžko uplatníte v situacích, kdy nemáte na nastavování fotoaparátu čas. Výsledné fotografie navíc telefon zobrazuje jinak, než jak je vyfotil. Důrazně tak doporučuji vypnout Bravia engine v nastavení displeje, abyste později nebyli realitou vyfoceného snímku překvapení. Noční snímky jsou pak jedna velká tragédie.

DSC_0031 DSC_0030

DSC_0042 DSC_0002

Telefon natáčí video v rozlišení 1080 p a s 30 snímky za sekundu. Obraz je plynulý a bez záseků, telefon má ale velké problémy s přeostřováním. To trvá dlouho a mnohdy musíte s telefonem chvíli laborovat, aby vůbec zaostřil. Povedený je však softwarový stabilizátor SteadyShot, u kterého musím říct, že opravdu velmi dobře funguje.

Zhodnocení

Xperia M4 nakonec ničím příliš nezaujme, jedná se vcelku o obyčejného zástupce střední třídy. Nabízí však povedený design inspirovaný top modelem výrobce,
čímž si hraje na model vyšší třídy. Bohužel jím ale není a nabízí několik menších nedostatků. Asi tím největším je malá velikost interní paměti, kdy již po vybalení z krabičky se dostanete na 3 GB volného místa a po instalaci několika aplikací již úložiště zaplníte. Bohužel ne všechny aplikace lze přesunout na kartu SD, která zde naštěstí je, a tak si budete muset vystačit. Tento problém Android trápí u levnějších modelů roky a já nechápu, že i v roce 2015 se toto u telefonu za 8 tisíc stále stává. Dalším nedostatkem může být průměrný fotoaparát či nadměrné zahřívání při vyšší zátěži.

Na druhou stranu ostatní parametry Xperie M4 nejsou vůbec špatné, povedené vodotěsné zpracování, kvalitní displej a k tomu skvěle optimalizovaný systém. Model bych tak asi doporučil spíše pro méně náročné uživatele, které by zmíněné problémy nemusely tolik trápit.

IMG_8930

Klady

  • Voděodolný konektor microUSB
  • Povedený displej na svoji kategorii
  • Design

Zápory

  • Přehřívá se
  • Malé interní úložiště
  • Velmi průměrný fotoaparát

alza

Za zapůjčení telefonu Sony Xperia M4 Aqua do této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat